Societatea Culturala Anton Pann, la Biblioteca Judeteana, dec.-2005

Categ: Oglinda culturala | • by Petre Cichirdan


Vinerea care a trecut, ultima din luna noiembrie, aviz amatorilor, în ultima vineri din fiecare lună, ora 17, are loc şedinţa curentă a Societăţii Culturale Anton Pann, oameni de cultură aleşi din Râmnicul nostru s-au întrunit pentru a dezbate evenimente culturale care au avut loc, pentru a programa dezbateri în şedinţa din luna care urmează…
S-au întrunit pentru a da citire unor gânduri scrise, pentru a se informa reciproc, pentru a analiza fapte şi evenimente care se petrec zi de zi în urbea pe care o iubim şi e a noastră.
Preşedintele societăţii, domnul profesor Costea Marinoiu, cum obişnuieşte la început de şedinţă, a făcut o informare asupra a ceea ce s-a întâmplat în luna ce a trecut, fapte şi evenimente culturale, apoi a informat, care sunt personalităţile ce au, prin data şi locul de naştere, legatură cu judeţul sau oraşul nostru…
La acest capitol, subsemnatul, a făcut propunerea ca din lista ce a fost citită să fie reţinut numele compozitorilor Ion şi Gheorghe Dumitrescu, al nemaipomeniţilor Tudorel, pianist decedat la cutremurul din 1977, şi Ilinca, primul, fiu al lui Gheorghe, al doilea, al lui Ion, şi să se organizeze anul viitor şedinţe special închinate lor…Am propus, de asemenea, acelaşi lucru pentru personalitatea lui Emil Ştefănescu, profesor de muzică, pictor de mare faimă, poet, şi pentru ilustrul om de cultură, Leca Morariu, care a făcut primul cenaclu literar şi artistic ( împreună cu prof. Cantemir),
care a format muzicieni vâlceni, unii iluştri, un nemaiântâlnit animator cultural în primele licăre de cultură, post belice, ale judeţului nostru, prof. univ. la Cernăuţi, preşedintele Societăţii “Arboroasa”, din Bucovina, dar şi pentru Constantin Iliescu, pictor vâlcean, modern, de primă mână şi nu în ultimul rând, pentru Petre Gheorghe Govora, eminent om de cultură, preot, întâi stătător între aleşi, creatorul muzeului arheologic de la Govora, el însuşi cercetător, posesorul celor mai importante dovezi de latinitate şi de cultură romano-dacică, uimitor expert al acestor dovezi…
Adaug acum, acestei liste, pe Ionel şi Teodor Geantă…
Noi, foarte mulţi din această generaţie, i-am cunoscut pe toţi, astfel că putem, până când nu vom mai fi, să depunem mărturii în reliefarea valorii lor…
Aceste personalităţi au dat strălucire localităţii noastre, au creat istorie, sunt astăzi o mândrie pe care recunoscând-o dăm dovadă de adevarat patriotism…
Doamna Zenovia Zamfir a venit cu o deosebită propunere, aceea de a se efectua întâlniri directe cu elevii, în şcoli, în internate, fapt pentru care, datorită audienţei immediate, s-a programat, fulger, o întâlnire pentru săptămâna următoare…Această acţiune a avut legătură şi cu apropiatele sărbători…
Au citit, din creaţie proprie, cei doi pasionaţi de poezie, preotul Mitică Teodorescu şi poeta Adina A. Enăchescu…
Au făcut, în tematica celor întâmplate mai sus, propuneri sau discuţii pe marginea acestor teme, prof. Ion Roman, în legătură cu relaţia compozitorului Gheorghe Dumitrescu cu oraşul Rm. Vâlcea, ing. Marian Pătraşcu, referitor la poziţia istoricilor faţă de evenimentul din 1330, din Valahia, luptele de la Posada, şi aproape toţi participanţii care au ţinut să se exprime în legătură cu aceste evenimente…
Spre sfârşitul întâlnirii, subsemnatul, a procedat la o incursiune prin istoria picturii şi sculpturii sec. XX, din ideile căruia reţinem asocierea cu ştiinţă sau fără, dintre Arnold Schonberg şi Pablo Picasso, din 1908, atunci când cei doi şi-au propus, fiecare, primul să scrie un cvartet în care primele două părţi să fie tonale iar celelalte două părţi atonale, iar ilustrul pictor francez să creeze “Domnişoarele din Avignon”, în care stânga tabloului să redea figurativul, dreapta, cubismul…
Iată cum cei doi, primul considerat părintele muzicii germane moderne, dar care a plasat această muzică sub cea sovietică, al doilea, părintele modernismului în pictură, care, din păcate, suferă încă şi astăzi sub formele sale preapocaliptice, au prorocit sfârşitul nefast al unui secol dezechilibrat…Afirmaţiile făcute nu trebuie să afecteze personalităţile celor doi întrucât ambii au evoluat ulterior în contradicţie cu manifestul iniţial…
Au mai cuvântat maior Călin T. Matei şi poetul Gigi Poşircă.
În acelaşi contest s-a mai anunţat întâlnirea cu scriitorul şi profesorul Petru Pistol, de miercuri, 07. 12. 05, ora 18, întâlnire organizată prin strădania domnului prof. Ioan Şt. Lazăr şi al cercului său literar din cadrul Facultăţii de Filologie, şi care are în vedere lansarea cărţii “ Contexte clasice”, la Biblioteca Judeţeană, precum şi lansarea de carte, album de artă, vernisajul de sculptură al domnului Constantin Aurel Zorlescu, din data de 14.decembrie, 2005.

Rm. Valcea, 05.12.05

    Comments >>


Articol citit de 44 ori.