Oglinda Culturala 2

Categ: Oglinda culturala | • by Petre Cichirdan


Ce s-a întâmplat sãptãmâna trecutã, ce se va întâmpla sãptãmâna care urmeazã.


TEATRU. Teatrul Anton Pann, Sala Sindicatelor.
Joi, 10. 03. 05, s-a jucat piesa „Conul Leonida faþã cu Reacþiunea” în regia lui Adrian Roman ºi scenografia semnatã de Ileana Mihãescu. Se anunþã un program bogat ºi variat pentru sãptãmânile care urmeazã.
Luni, 14. 03. 05, ora 20, spectacolul, „Pavel Stratan vine în oraºul tãu” în turneul „Amintiri din copilãrie”. Sã fie ceva semnat de, sau dupã, Ion Creangã? Parcã am mai vãzut aºa ceva, un scriitor, ªtefan Dumitrescu, care a semnat o carte cu un titlu aparþinând unui alt autor, „Delirul”, dupã vestitul Delirul de Marin Preda.
Miercuri, 16. 03. 05, ora 19, Teatrul Masca ºi Teatrul Valah Giurgiu, prezintã „Intrusa” (interzis celor sub 16 ani),spectacol semnat de Mihai Mãlaimare, dupã J. L. Borges.
Luni, 21. 03. 05, ora 17, spectacolul cu piesa „Omul de zãpadã” de Lia Bugnar, în regia lui Adrian Roman, protagoniºtii scenei fiind Ramona Drãgulescu, Alina Mangra, Raluca Pãun, Remus Vlãsceanu.
Teatrul Municipal Ariel, Sala Zãvoi.
Joi ºi vineri, 10-11, 03. 05, s-a jucat piesa „Þara lui Gufi” de Matei Viºniec, în regia lui Aurel Palade ºi scenografia lui Bogdan Constantin. Salutãm revenirea la lumina rampei a graficianului vâlcean, dar ºi prezenþa pentru prima datã la Rm. Vâlcea a tânãrului regizor care semneazã un text interesant în pliantul de salã referitor la piesa lui Viºniec...”Este adevãrat cã libertatea înceteazã acolo unde începe Cunoaºterea?” sau cã „...cel ce înmulþeºte ºtiinþa îºi sporeºte suferinþa – cap. 1.281 din Eccleziast”. Cu mult suflet ºi sacrificiu de sine (am observat unul dintre spectacole stând în culise), au jucat actorii Dan Constantin, Ariana Alexandra ªerban, Camelia Constantin, Liviu Cheloiu, Alin Pãiuº, Gabriel Popescu, Alin Holcã, Roger Codoi, Cornel ªerban, Ionuþ Mocanu, Julliet Attoh, Mãdãlina Floroaica ºi Alexandru Neluº.
Duminicã, 13. 03. 05, a fost prezentat spectacolul cu piesa „Aventurile lui Nicã” dupã Ion Creangã, în regia Doinei Miglezi.
MUZICA. Filarmonica Municipiului Rm. Vâlcea. Sala Lahovary.
Luni, 07. 03. 05, ora 19, a avut loc un concert „Festival Brahms”, cu lucrãri din repertoriul compozitorului Johannes Brahms, ce a cuprins Concertul pentru vioarã ºi orchestrã în re major op. 77, Serenada op. 11 în re major pentru orchestrã ºi Variaþiunile pe o temã de Haydn. Au interpretat, orchestra Filarmonicii vâlcene, dirijorul braºovean Ovidiu Dan Chirilã ºi tânãra violonistã Delia Diaconescu. Deoarece concertul a avut loc înainte cu o zi de 8 Martie, dirijorul ºi compozitorul Ovidiu Dan Chirilã a dãruit femeilor din salã un bis constând într-o lucrare a sa, în primã audiþie, o schiþã simfonicã în tonalitate folcloricã. Prea lung acest spectacol, peste 16 pãrþi, miºcãri muzicale din registrul lui Brahms, plus una rãzleaþã, aproape nesuferitã, cu un puternic substrat de melodie popularã româneascã. Concertul pentru vioarã a sunat minunat, Serenada putea sã lipseascã, pãrþi din Variaþiuni au fost armonic foarte frumoase ºi interesante stilistic, cadoul muzical dãruit de compozitor, practic, a fost în plus.
Habar nu avem, în general, sã exploatãm folclorul, cei care îl „prelucrãm forþat” de aproape 65 ani, deºi avem câteva sublime exemple în faþã, pe Brahms pentru melosul unguresc, pe Bartok pentru cel românesc...
Astãzi, 14. 03. 05, la ora 19, Filarmonica din localitate va prezenta un program atractiv, frumos prin prisma Concertului pentru vioarã ºi orchestrã, interesant prin cea a Simfoniei a IV a, amândouã lucrãri aparþinând lui Ludwig van Beethoven. La pupitrul orchestrei simfonice se va afla Florin Totan, iar la vioarã, nimeni altcineva decât valorosul Florin Croitoru.
ARTE. Sala municipalã Artex. Continuã expoziþia personalã de picturã a lui Gheorghe Dican, membru UAP filiala Rm. Vâlcea, cãreia îi este ºi preºedinte. Picturã gestualã, aºa o numeºte criticul Corneliu Antim.
Galeria Etalon. Altã expoziþie, aparþinând unui membru de filialã UAP, personala de picturã a arhitectului Ion Cornea, pe care acelaºi critic bucureºtean o defineºte ca înscriindu-se „într-un orizont îmbibat de spiritualitate ºi armonie”.
Parterul magazinului Cozia, Winmarkt, în continuare expun cei patru colegi de breaslã cu „profesioniºtii”, Gabriel Medvedov, Greta Medvedov, Carmen Popa ºi Alexandru Marin, o expoziþie interesantã de picturã, care însã nu a atras atenþia, nici mãcar enumerativã, a criticilor de artã prezenþi în aceste zile pe meleagurile vâlcene. Probabil, ei sunt plãtiþi numai din fonduri UAP ca sã vorbeascã despre artã ºi despre membrii acestei Uniuni.
Dan Tudor, directorul galeriei ºi editurii Gallerya.Ro, semnatarul unei rubricii închinatã pieþei vâlcene de artã, în Monitorul de Vâlcea, îi numeºte pe cei patru, corect, „atractivi pentru cumpãrãtorii de artã”. Totuºi, fiindcã într-un articol recent, „DT” amintea ca preþ maxim, pentru tablourile aparþinând mai aleºilor pictori vâlceni, dintr-o primã categorie, cel de 2000 parai europeni, vreau sã-l informez pe aceastã cale cã acum doi ani, la o licitaþie din Cluj, o lucrare de Camil Ressu s-a vândut doar cu 300 de euro, iar la Bayonne, în Franþa, un tablou obiºnuit în ulei, 70 X 70 cm, de pictor francez, realizat în ton cu moda de tip profesionist, se vindea, în magazin special tip Fondul Plastic, cu suma de 170 euro! Cred cã doar Cerãceanu s-ar fi putut vinde cu un astfel de preþ (2000 euro), la piaþa neagrã. În rest nu poate fi vorba, în cazul nostru, decât de un gest specific unei sponzorizãri.
Muzeul de artã. Sala Simian.
Marþi, 08. 03. 05, s-a deschis expoziþia Muzeului Figurilor de Cearã din Sankt Petersburg, Rusia, la care vizitatorul nu-ºi poate reprima sentimentul de neplãcere ce îl trãieºte în faþa crudei realitãþi. Este o expoziþie de groazã, nu de þinutã artisticã, de unde se vede cã munca fizicã umanã, împinsã pânã la perfecþiunea meºteºugului, nu poate deveni artã fãrã spirituala transfigurare. Expoziþia trebuie vizionatã! Trebuie vãzut de ce nu-i place omului normal, cruzimea ca însuºire proprie, dar atribuitã lui de cãtre divinitatea din subteran...
CARTE. Librãria Etalon.
Vineri, 11. 03. 05, a avut loc lansarea de carte „Femeia Visurilor” scrisã de Rãzvan Popescu, în prezenþa scriitorului, având-o ca moderatoare pe Delia Deleanu de la televiziunea Etalon. În transmisiunea de pe micul ecran l-am zãrit în salã ºi pe prof. dr. Ion Soare care a purtat un dialog cu scriitorul bucureºtean. Trebuie sã menþionez, cã exceptându-l pe Rãzvan Popescu, nu mi se pare cã cei prezentaþi pânã în prezent, sãptãmânal, reprezintã evenimente deosebite culturale, doar ºi pentru faptul cã îi vedem, mereu, ucigãtor de des, în fiecare searã, ambiþioºi, pe micul ecran. Vorba românului, „ce e mult, stricã”! ªi mai este ceva...Oare ce or fi însemnând atât de des pronunþatele ºi afiºatele lozinci, din presa noastrã, ”întâlnire de gradul trei” sau „întâlnire de gradul zero”?
Biblioteca Judeþeanã Antim Ivireanu.
Luni, 14. 03. 05, ora 11, sunt prezenþi Petru Pistol, Georgeta Chirilã ºi Minodora Apºan autori, primul, al volumului “Etimologicon”, ceilalþi doi, ai volumului ”Civilizaþia românã ºi limba latinã, ilustrate prin maxime”, amândouã lucrãrile fiind tipãrite prin grija Editurii “Dacia” din Cluj Napoca. Este clar, þinuta ºi calitatea cãrþilor sunt asigurate.
Joi, 17. 03. 05, se va lansa cartea “În nebunia mea de om cu…minte”, scrisã de Ionela von Rees-Zota, Ella, lucrare cuprinzând poezie ºi prozã, apãrutã la editura Conphys în 2005.
ALTE Manifestãri Culturale.
Miercuri, 09. 03. 05, la Primãria Râmnicului s-a desfãºurat o conferinþã de presã, susþinutã de nou înfinþatul serviciu Sport Culturã Tineret ºi Agrement, reprezentat prin doamna Augusta Constantinescu. Au fost prezenþi în salã, ziariºti aparþinând mass mediei vâlcene, ºefi ai instituþiilor de culturã , reprezentanþi ai unor asociaþii ºi Uniuni de creaþie. S-a prezentat o strategie culturalã pentru 2005, în fapt una grefatã pe activitatea culturalã din 2004. Personal, sunt de acord numai cu jumãtate din program. Aº face însã o remarcã, pe pereþii din holurile ºi sãlile reprezentativei instituþii publice, “frumos” împodobitã în abstract, s-ar cuveni sã întâlnim ºi valoroasa ºcoalã de artã vâlceanã, cu tablouri semnate de mai marii înaintaºi, get beget din sensibilul nostru oraº… Emil ªtefãnescu, Constantin Iliescu, Constantin Cerãceanu, Rodica Iliescu, ºi alþii.
Joi, 10. 03. 05, la Biblioteca Judeþeanã, Forumul Cultural al Râmnicului s-a întâlnit în ºedinþã ordinarã, pentru dezbaterea Programului de activitãþi pe 2005, pentru proiectul privind modul de acordare al premiilor de cãtre Forumul cultural. S-a produs un “bruiaj de culturã”, din nou s-a discutat despre acordarea premiilor pentru 2004, s-au ridicat osanale gratuite unor factori independenþi culturali chiar de cãtre membri “de bazã” ai Forumului, s-a uitat sã se discute serios despre Criterii ºi Program.
Aº vrea sã cred cã Forumul Râmnicului este un consumator ºi nu un producãtor de culturã, este în acelaºi timp, pentru instituþiile specializate, arbitru ºi consilier.

Rm. Valcea, 14.03.05

    Comments >>


Articol citit de 13 ori.