Concerte care aduc faima Ramnicului. Florin Totan si Horia Maxim

Categ: Muzica | • by Petre Cichirdan


Între atâtea evenimente culturale de slabã calitate artisticã, aº numi aici genul de spectacole, vernisaje, showuri aproape pãunesciene, ce e drept mai intelectuale, ºi care nu au altã valoare decât aceea de reclamã deºãnþatã, gratuitã, suportatã însã de la voluminosul nostru buget, reclamã pusã mai mult în slujba actorilor ºi slujbaºilor de media decât în cea a creaþiilor artistice care fac obiectul acestui gen de manifestãri, unul, petrecut la Filarmonicã în sãptãmâna care tocmai a trecut, s-a dovedit a fi exact pe dos, a avut o înaltã þinutã artisticã, s-a constituit într-o mostrã de veritabil profesionalism.
Cu o impresie adâncã, specialã, una de plenitudine a darului bine primit, a plecat melomanul vâlcean de la concertul de luni seara, când orchestra simfonicã dirijatã de Florin Totan ºi pianistul Horia Maxim au jubilat, la înaltã cotã interpretativã, într-un concert Festival Beethoven...
Am audiat Concertul nr. 5 pentru pian ºi orchestrã supranumit "Imperialul" ºi Simfonia a III a, "Eroica", ambele lucrãri compuse de Ludwig van Beethoven.
Dacã supranumele simfoniei are autor cunoscut, acesta fiind chiar compozitorul, în cazul concertului pentru pian, supradenumirea de "Imperial" are origine necunoscutã.
Închinatã iniþial lui Napoleon Bonaparte, Simfonia a III a, terminatã în 1807, primeºte numele "Eroica" atunci când Napoleon se înscãuneazã împãrat dupã ce, înainte, fusese republican convins. Beethoven, republican la rândul sãu, n-a suportat dezicerea idolului!
La cinci ani dupã simfonie, Beethoven va compune acest Concert nr.5 cu acelaºi patos ºi în aceeaºi tentã, construcþie, ca în "Eroica", motiv pentru care altcineva, care ºtia de legãtura dintre aceasta ºi împãratul francez, care i-a observat grandoarea intrinsecã, a supranumit concertul astfel…Imperialul!
Adevãrul este cã un echilibru mai stabil, o strãlucire mai perfectã, un discurs mai profund ºi în acelaºi timp mai plin de mãreþie, nicicând nu s-a mai întâlnit precum în acest concert pe care mulþi îl comparã cu o simfonie...
Dacã nu ne înºelãm, celebrul pianist Rubinstein, la cincizeci de ani, spunea cã nu s-a copt îndeajuns pentru a interpreta acest extraordinar opus care, alãturi de simfonia a III a, ne aratã un Beethoven nedispus sã se lase pradã paisajului, culorilor din preajmã, în detrimentul puternicului sentiment, energiilor perfect ordonate...
Cei trei protagoniºti, orchestra simfonicã, Florin Totan ºi Horia Maxim, cunoscând profund lucrãrile, fiecare având harul sãu, ne-au fãcut un cadou nepreþuit, o lecþie de interpretare artisticã desãvârºitã, dând viaþã, pe scena Filarmonicii, la douã dintre monumentalele pagini ale muzicii universale.
Horia Maxim a triumfat în "Imperialul” beethovenian, a supus claviatura propriei voinþe, a combinat cu Florin Totan pe aceeaºi undã, cea care a convenit optim ilustrului vienez.
Carismã artisticã deosebitã, tehnicã demnã de clasa pe care o reprezintã, culturã de vârf, lucru care îi permite sã abordeze atât genul solistic, dar ºi pe cel cameral, Horia Maxim a fost student la clasa lui Dan Grigore, în prezent este asistent la catedra de pian din cadrul Facultãþii de interpretare, Universitatea Naþionalã de Muzicã.
În partea a doua a simfonicului, Florin Totan a abordat, împreunã cu orchestra, Simfonia nr.3, "Eroica" de L. v. Beethoven, în aceeaºi manierã pe care a adoptat-o în concertul pentru pian.
În sala de concert (de aceastã datã am ascultat simfonia stând la balcon, remarcând cu acest prilej o foarte bunã acusticã a sunetului, dar ºi o uºoarã vibraþie la ...tãlpi ), a rãsunat o "Eroica" în care am recunoscut toate calitãþile ºi însuºirile unei lucrãri scrise de Beethoven, ceea ce nu este puþin, ºi am considerat cã suntem martori la un moment de referinþã...

Astãzi, la ora 19, în sala Lahovary, orchestra dirijatã de Joseph Choi va susþine un simfonic alcãtuit din : Intermezzo din opera "Cavaleria Rusticanã" de P. Mascagni, Simfonia nr. 49 de Joseph Haydn, Simfonia a VII a de L.van Beethoven.

28.11.05

    Comments >>


Articol citit de 21 ori.