SCHIMB CULTURAL INTRE SOCIETATEA ANTON PANN SI MISCAREA DEMOCRATA A ROMANILOR DIN SERBIA

Categ: Oglinda culturala | • by Petre Cichirdan




La Biblioteca Judeţeană din Râmnic, vineri, 24.02.06, a avut loc şedinţa ordinară a Cenaclului literar şi artistic din cadrul Societăţii Culturale Anton Pann la care, cu statut de invitat, a participat şi o delegaţie din Valea Timocului, formată din trei membri ai Mişcării Democratice a Românilor din Serbia, şedinţa desfăşurându-se sub înalt patronajul episcopului Râmnicului, PS Gherasim.
Delegaţia românilor din Serbia cărora, oficial, li se spune vlahi şi nu români, spre supărarea dumnealor, a fost formată din (conf. prezentării făcută de preşedintele Asociaţiei “Pons Vetus”, ing. Dumitru Gogiu): Dimitrie Kraciunovici (Dumitru Crăciun), Milenco Stefanovici (Mihai Ştefănescu), Dragan Djordjevici (Georgescu)
şi Ilici Momcilo, vlah din Serbia stabilit (şi integrat) deja în Rm. Vâlcea.
Şedinţa a fost deschisă de prof. Dumitru Lazăr, directorul Bibliotecii Judeţene, care a prezentat programul şi a exprimat ataşamentul instituţiei faţă de actul desfăşurării acestui eveniment.
Scriitorul şi preşedintele Societăţii Anton Pann, prof. Costea Marinoiu, a prezentat scopul întâlnirii şi pe invitaţii cenaclului: Asociaţia “Pons Vetus”, cea care s-a ocupat de delegaţia sârbă în această vizită de lucru şi care mai apoi, prin preşedintele ei, a preluat conducerea şedinţei, PS Gherasim,episcopul Râmnicului, Cornel Rusu, directorul Societăţii Române de Radio-regiunea Oltenia, delegaţia din Valea Timocului.
PS Gherasim a binecuvântat întrunirea, a vorbit în termeni elogioşi la adresa fraţilor români din Serbia, a subliniat martirajul lui Dimitrie Kraciunovici, conducătorul delegaţiei.
Prof. dr. Ion Soare, directorul publicaţiei “Povestea Vorbei”, a subliniat identitatea românilor din Valea Timocului cu cei din “ţara mamă”, cu cei din Basarabia, Bucovina şi Ungaria, spre deosebire de aromâni şi alte derivaţii de genă românească. A prezentat modul de colaborare, de înfrăţire, a revistei "Povestea vorbei" cu revista românilor din Valea Timocului, “Vorba noastră”, publicată în Serbia, foarte greu, în limba română. Amănunte despre convieţuire şi colaborare a subliniat, din nou, şi prof. Costea Marinoiu.
Paşi importanţi în direcţia apropierii faţă de confraţii noştri, au făcut colegii craioveni, cei de la amintita Societate Română de Radio, ne-a spus în cuvântul său domnul Cornel Rusu, vâlcean, care, în domeniul culturii, a activat multă vreme în Râmnic… În continuare domnia sa i-a asigurat, pe cei prezenţi, de tot sprijinul personal, dar şi al colegilor săi.
A cuvântat, în sensul aceleiaşi apropieri, dr.ing. Mihai Sporiş, subliniind în plus necesitatea accelerării, stăruinţei comune, de introducere în zona Timocului a imaginii României prin intermediul pliantelor, suporţilor video şi audio cu folclor adevărat, românesc, cu imagini de prestigiu din ţara noastră, care să revigoreze ideea de sănătos specifice popoarelor româneşti.
Trebuie cunoscut de către noi, cei de aici, că asupra timocenilor, de-a lungul timpului, s-a acţionat în sensul pierderii identităţii de neam şi limbă, că nu au avut şi nu au suficiente biserici, că nu se slujeşte în limba română ( pe lângă bogata colecţie de cărţi religioase, părintele Nicolae State – Burluşi şi-a oferit disponibilitatea de a oficia personal,din când în când, în bisericile din Valea Timocului), că valoarea bogăţiilor naturale este o adevărată mană cerească (avea să ne spună în cuvântul său cond. delegaţiei, Dimitrie Krăciunovici), că înainte vreme, nu prea de demult, români de-ai noştri căutau la timoceni de lucru şi îl găseau la un preţ foarte bun, acolo unde, sârbul fiind plecat în occident să facă bani, gospodăria îi era lipsită de forţa de muncă…
Cenalul artistic literar, la rândul său, a invitat pictori, graficieni, sculptori, artişti naivi, populari, să expună în Râmnic sau, cu fotografii, să participe la şedinţele de lucru, precum şi, aceeaşi artişti, în plus scriitori, ziarişti, să pubice în revista electronică Global Art Fusion, creată în Râmnic şi existentă pe internet.
A urmat un scurt moment artistic în care s-a procedat la un dialog de artă lirică, poetul Constantin Cotulbea a citit un poem scris anume pentru respectiva întâlnire, iar Dumitru Gogiu a citit din lirica publicată de timoceni în revista “Vorba noatră”.
Spre final cei prezenţi au făcut donaţii de publicaţii şi carte…
Ultimul episod, dacă putem să-i spunem aşa, din cadrul întâlnirii cu fraţii din Valea Timocului, a fost o surpriză, aşa l-a prezentat mentorul Asociaţiei “Pons Vetus”, a însemnat actul de constituire, la care au subscris aproape toţi cei prezenţi, şi de înfiinţare la Rm. Vâlcea a Asociaţiei Culturale “Timocenii”, având ca membri pe cei din Valea Timocului şi vâlceni de-ai noştri. Membru de onoare, mentor, a fost ales PS Gherasim!

06.03. 06




    Comments >>


Articol citit de 13 ori.