CĂRŢI ŞI IAR CĂRŢI

Categ: Oglinda culturala | • by pcichirdan



 


1900 DE ANI DE LA MOARTEA EROICĂ A REGELUI DECEBAL


106 - 2006


Antologie realizată şi îngrizită de Călin MATEI


Spune Costea Marinoiu: “Călin Matei, autorul lucrării < 106 - 2006. 1900 de ani de la moartea eroică a regelui Decebal >, editura OFFSETCOLOR - Rm. Vâlcea, 2006, o carte despre înaintaşii noştri daci şi eroismul suprem al regelui Decebal”


Am pe masa de lucru această carte apărută sub semnătura lui Călin C. Matei şi trebuie să spun că între atâtea critici şi speculaţii, aparţinând istoricilor, ea reprezintă una de interes, aşa cum nu m-aş fi aşteptat, după ce parcurgi atâtea şi atâtea mărturii adunate cu inspiraţie...


Exceptînd poeziile de la sfârşitul volumului, aparţinând în totalitate lui Călin Matei, restul titlurilor sunt adunate, de către autor, sub însemnul aceleiaşi idei, cea care se referă la daci şi la cultul lor, din cadrul diferitelor publicaţii, congrese şi sunt semnate de autori mai mult sau mai puţin celebri...


Pierit - au dacii ?” este titlul, aparţinând lui Bogdan Petriceicu - Haşdeu, de această dată eseul fiind semnat de Horia Turcanu, cel ce în 2006 i-a luat, pe aceeaşi temă, un interviu lui G. D. Iscru, şi cu care Călin Matei îşi începe lucrarea.


Să consemnăm, pe lângă aforismele semnate de Nicolaie Iorga, Honore de Balzac şi Nicolae Bălcescu, mottouri ale eseului, şi pe cele din interiorul său: “Suntem prizonierii unor prejudecăţi”, “adevărurile absolute - devin pietre de morminte, “ E nevoie de o cercetare istorică modernă şi complexă” şi “O fantomă bântuie România: naţionalismul!”


“ <Kogaionul> - Nume sfânt şi reşedinţă fortificată a regilor Daciei


Reprezintă, acest eseu, “puncte de vedere pro şi contra asupra lucrării Sarmisegetusa ori...Kogaion” publicat în revista “Dacia Magazin”, nr. 22/2005 şi susţinut la Congresul de Dacologie de către profesorul Timotei Ursu, din SUA, un eseu semnat de ing. Dumitru Rădoi - revista “România Eroica”, nr. 29 din 2005, pag. 55-57.


La cazane, pe Dunăre, se înalţă statuia lui Decebal” - eseu semnat de Nicolae Hilinger...”Şi totuşi aşa poţi înţelege grandoarea acestei lucrări, unică în Europa, cum nu-s decât câteva în lume...”


Statul dac de la Burebista la Decebal” este un minunat eseu sustras din “Istoria României Compendiu”, ed. a II-a, revăzută şi adăugită sub redacţia prof. univ. Miron Constantinescu, acad.prof. Constantin Daicoviciu, prof. univ. Ştefan Pascu - Bucureşti, 1971, pag. 38-45.


Probabil, Călin Matei, şi-a asigurat dreptul de a publica pagini dintr-o lucrare tipărită iniţial şi redate în a sa carte...


Daco Românismul (istorie noţiune)” - o incursiune în atâtea definiţii date de G. D. Iscru, Zenovie Cârlugea, Giacomo Devoto, Dumitru Bălaşa...


Iată, mai departe, “Gesta Dacorum - în viziunea lui Eminescu” -semnat de Gheorghe C. de la Institutul de Istorie şi Teorie Literară - “Gh. Călinescu”, “Rolul adevărului istoriei în etapa actuală de globalizare”, semnat de Mihai şi Nicolae Sporiş, “Adevărul înainte de toate”, eseu semnat de Nicolae Şerban Tanaşoca şi preluat din “Magazin istoric”, 6/2006, pag 5-9...


Incursiunea lui Matei Călin prin scrierile atâtor şi atâtor istorici şi scriitori continuă şi se justifică subtitlul dat la început de autor, aceea că avem de a face cu o antologie...”realizată şi îngrijită de Călin T. Matei”, chiar dacă în final domnia sa publică un set din poeziile sale legate de gestul istoric şi patriotic.


O observaţie, tangenţială textului, trebuie să facem, nu se spune numic despre grafică, se redau poze, unele, neexplicite, sunt poze care trebuie să li se cunoască autorul şi, o meteahnă mai veche a editorului, uneori, calitatea acestora lasă de dorit...


SECUNDE ŞI SPAŢII


de Constantin MARIA


Un volum de poezii semnat de C. Maria a apărut la Editura OFFSETCOLOR, Râmnicu Vâlcea, 2007. Redactor de carte - Marin Bulugea, coperta - Dan Sârbu, grafica - Gabriela Traşcă.


Un volum, ca şi primul, “La răscrucea vremurilor”, 2005, ce repune în discuţie forma poetică, estetica intuitivă, accesibilitatea ei la marele public. Că are ritm şi rimă, catrenul, uşor penetrabil de către cititor, poate prea uşor spun cei mai mulţi, nu este cel mai mare bai, poetul C. Maria, declarând la lansarea ce a avut loc de curând, importantă fiindu-i viteza mesajului cu care vrsurile ajung la cititor...Spune el, de asemenea, că nu scrie după cum vrea cineva, ci doar după cum îi dictează inima şi conştiinţa...”Cui face, Doamne, bine lupta crudă/ care se poartă între rău şi bine?...” Simplu, nu-i aşa? Este mai prejos de... “Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă/ Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi...”?


Sinceritatea şi dorinţa de comunicare rapidă, dublate de o uşurinţă teribilă de expunere a realului în conştiinţă, fac, din volumul respectiv, un mesager al artei prezentului aflat în luptă acerbă cu cel al recentului trecut, când evidenţei punctului şi a liniei curente, i-a luat locul, exagerat, sofisticatul (fals) colorit...


SĂRUTUL AMAR AL DESTINULUI


de Constantin MARIA


Din nou o carte de C. Maria, de această dată, un volum de proză, având titlul de mai sus, apărut la aceeaşi editură, OFFSETCOLOR, 2007, aceeaşi redactori, Marin Bulugea, Dan Sârbu şi Gabriela Truşcă.


Spune Costea Marinoiu, unul dintre prefaţatori...”Eroul cărţii nu este un simplu miner care se cantonează într-un spaţiu simplist - galeria de mină şi camera de dormit. El se mişcă în lumea artei, participă la cenacluri, este cursant la Şcoala Populară de Artă (secţia actorie) participă la spectacole artistice, nelipsite în acea perioadă din Vale.”


“În această perioadă existentă în Vale, Constantin Maria ne aduce într-o lume vie de un realism cuceritor. În abordarea unui jurnal intim, el ne face părtaşi la o lume din păcate cunoscută cu multe exagerări, mai ales după epopeile minereşti prezentate tot propagandistic într-un derizoriu al suficienţei savante”...adaugă Mihai Sporiş, un al doilea prefaţator!


Sărutul amar...este o carte despre tinereţea şi adolescenţa anilor ’70, când şi atunci, tinerii visau, poate mai mult ca azi, este imaginea unei perioade care a lăsat urme în conştiinţe, dar şi în caractere..." adaugă şi al treilea prefaţator, scriitorul Marin Bulugea.


VÂNĂTORUL DE VISE


de Tiberiu ZAMFIR


La aceaşi Editură OFFSETCOLOR, Râmnicu Vâlcea, 2006, Tiberiu ZAMFIR, din Călimăneşti, publică un volum de poezii intitulat “Vânătorul de vise”, un titlu frumos, dar care obligă la o substanţială stare eterică a gestului poetic.


Să vedem ce spune Ioan RAZEŞ în prefaţa volumului mai sus amintit...”Acum Tiberiu Zamfir aspiră la condiţia de autor. Dar chiar aspiră? Cred, mai degrabă că, modest fiind, doar a strâns între două coperţi un lirism pe care l-a purtat prea mult în colivia proprie. O boală învinsă e orice carte - vrea să ne spună şi el, după Lucian Blaga.


Se va vindeca el de poezie? Poate că da, pe lungimea de undă scurtă pe care emite cu un sentiment deja vu, poate că nu, dar acea căldură şi muzicalitate a versului, acea imaginaţie poetică uneori coerentă, acel ritm de baladă care-l animă adesea îi vor da puteri de a continua.”


 25 02 07



    Comments >>


Articol citit de 20 ori.