MANIFESTUL ASOCIATIEI CULTURALE ECOSTAR21

Categ: Ecoarta | • by Petre Cichirdan



ECOSTAR21 = ECOªTIINÞÃ + ECOARTÃ + SECOLUL 21


Atât ºtiinþa cât ºi tehnica, dar ºi tehnologia, aceasta din urmã fiind definitã ca o consecinþã aplicativã a primelor douã, însã ºi ca metodologie de lucru a oricãrui proces uzual, productiv, în acþiunea lor de manifestare în cadrul de trãire al omului, trebuie sã þinã cont de cererea ecologicã specificã mediului înconjurãtor. Putem astfel, uºor, sã definim noþiunea de ecoºtiinþã.


În ce priveºte arta, ca expresie a înalt profesionalismului unei meserii, deci ºi a uneia a trãirilor emotive, prefixul adãugat - ECO(arta) – este o cerinþã a prezentului, dar ºi a viitorului, când consumatorul se impune a fi protejat. Viaþa în sine - în planul spiritului ºi al trãirii - trebuie protejatã ºi, prin prisma curatului, expresia artisticã ( opera de artã ) va avea ca atribuit sensul de speranþã…


Binele ºi rãul, frumosul ºi urâtul, sunt alternanþe ce fiinþeazã creaþia, cea care întemeiazã viaþa.


Tehnica de lucru, maniera, frizeazã actul rasat al nivelului artistic, în timp ce conþinutul trebuie închinat speranþei, echilibrului, armoniei, sigur, în opoziþie, contrariului lor…


Nu drogare, nu boemã educatã în sensul de a fi imposibil de înþeles, nu opera de trei parale (fãcutã la minut), nu abstractul generalizat pe care îl considerãm anacronic, nociv ºi precum o fugã din faþa realului ºi suprarealului, o ascundere a incapacitãþii artistice… S-a abuzat prea mult de el! Nu lipsei de potenþial…


În cadrul interferenþei dintre pãrþile contrare ºi din care rezultã viaþa, noi pedalãm pe partea pozitivã, cea care înseamnã creaþie ºi îmbogãþeºte lumea, mãreºte diversitatea ei. În acest sens, viaþa se justificã.


ªtiinþa este absolutã ºi are n dimensiuni. În Cartea Facerii, Dumnezeu este ºtiinþã. El Spune, Face, dar nu aratã cum. La baza ºtiinþei stã cãutarea. Credinþa în suprem se manifestã pe ramura lui Abel.


Elemente de tehnicã gãsim pe lanþul genetic al ramurei lui Cain. Acolo se vorbeºte despre metalurgie, despre instrumente muzicale, despre creºterea de animale… Tehnica este acea parte a ºtiinþei creatã anume pentru a pune în practicã nevoia materialã. Focul stã la baza apariþiei domeniului tehnic…


Tehnologia este ultima formã, globalizantã, a lumii tehnico-ºtiinþifice, o traducere a acesteia în practica producþiei materiale, dar ºi spirituale a vieþii.


Tehnologia reprezintã ºtiinþa facerii, odatã pentru lumea tehnicã ºi, atunci când ea este unicã ºi implicã factorul spiritual, a doua oarã, pentru domeniul artistic. Aºa a apãrut noþiunea de artã, distinctã, ºi corolar cu aceasta, noþiunea de artist.


Ca sã deosebeascã productia de bunuri materiale de cea a bunurilor spirituale, societatea omeneascã a denumit diferitele ramuri, de trãire spiritualã ºi trãire senzorialã, arte.


Greºit este, fãrã sã fie o mare supãrare, când fãrã discernãmânt ºtiinþific (ºi lumea spiritualã are partea ei ºtiinþificã), numim operatorii acestor ramuri, artiºti.


Secolul XX, pe lângã marile erori ce þin de bani ºi de productivitate (în economia de piaþã), a mai produs una, spunem noi gravã (în regimurile totalitare), a pus artistul mai presus de opera sa…a distrus valoarea lucrãrii de creaþie (se liciteazã, snobist, semnãtura ºi nu opera).


Suntem pentru decoperativizarea artiºtilor, creatorilor, neimplicarea politicului ºi statului în sferele lor de creaþie. Libera piaþã ºi publicul sunt singurii judecãtori! .


Ideea reuniunii oamenilor de artã independenþi, dar nu numai, cu oameni de ºtiinþã, cu tehnologi, cu experþi din varii domenii, a fost pusã sub sceptrul ecologiei deoarece omul ºi mediul înconjurãtor, protecþia lor, constitue o bazã pentru caracteristica de modernitate, pentru o lume în care practicul, utilul ºi plãcutul, împreunã, vor fi þinte pentru viitor…În mod sigur, acestea vor interfera.



La acest manifest subscriu, oameni de artã independenþi sau nu, oameni cu preocupãri vizând creaþia ºtiinþificã, tehnicã ºi tehnologicã..., pasionaþii de cele douã sisteme, inventatorii ºi inovatorii...Toþi cei care pun creaþia alãturi de nevoia proprie.


Nu rareori auzim, referitor la un medic, la un strungar, la un violonist, la un inginer tehnolog, afirmaþia...este un artist!...


Aici este locul oricãrui adevãrat ataºat ideii de profesionalism ºi care pãtrunde în sfera de creaþie (tehnico ºtiinþificã, artisticã, productivã).


ECOSTAR21 vrea ca prin intermediul creatorilor, prin intermediul celor neâncrezãtori în corupþia de suflet, politicã, de orice fel, prin intermediul celor încrezãtori doar în adevãrata ºi sincera artã a meºteºugului, prin inventatori, inovatori, cercetãtori, sã redea oamenilor încrederea în forþele proprii, sã facã din om un onorabil producãtor, sã militeze pentru viitorul sãnãtos al tehnologiilor ºi artelor, sã se manifeste împotriva rãului vizibil, al distructivului ºi al dezechilibrului…Va milita pentru dreptul de autor, drept stabilit fãrã implicarea banului.


Ecostar21 se vrea o miºcare culturalã care, plecând de la neândeplinirile unui secol apus, militeazã pentru îndeplinirile unui secol urmãtor.


26 03 06


Cichirdan@yahoo.com


www.globalartfusion.com



    Comments >>


Articol citit de 16 ori.