O carte monumentală: „Istoria jurnalismului din România în date”

by Constantin Poenaru on December 23, 2012

Post image for O carte monumentală:  „Istoria jurnalismului din România în date”

A apărut multaşteptata „Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică”, lucrare monumentală de 1.414 pagini, format mare, în care sunt descrise sau menţionate peste 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni sau agenţii de presă, sunt prezentate peste 33.500 de biografii de jurnalişti, publicişti sau editori din presa scrisă sau radioTV, precum şi alte mii de evenimente privind lumea presei – acte legislative, conferinţe şi congrese, organizaţii profesionale şi greve ale jurnaliştilor etc.
Volumul a fost realizat de 120 de specialişti din toată ţara, cei mai mulţi recrutaţi dintre bibliografii de profil de la bibliotecile judeţene, sub coordonarea binecunoscutului cercetător al istoriei presei, universitarul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism şi Comunicare a Universităţii Bucureşti. A fost publicat de editura ieşeană Polirom, cu susţinerea financiară a Administraţiei Fondului Cultural Naţional, şi acoperă o perioadă de 280 de ani, de la 1731 până în 2011. Nu doar prin dimensiuni, ci şi prin conţinut, este prima enciclopedie istorică de acest gen, care cuprinde la un loc nu numai jurnalistica în limba română editată pe teritoriul ţării, ci şi cea a comunităţilor maghiară, germană, evreiască, bulgară, sârbă, rusă etc.
Lansarea lucrării s-a făcut în după-amiaza zilei de 26 noiembrie 2012 la Palatul Şuţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, în prezenţa coordonatorului acesteia, conf. univ. dr. Marian Petcu, a numeroşi jurnalişti din presa scrisă, de la radio şi televiziuni, profesori universitari, studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la universităţile publice din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu, ca şi a unora dintre „contributorii” împreună cu care care au trudit vreme de patru ani la alcătuirea acestui corpus uriaş de date şi informaţii. Au fost de faţă şi câţiva membri din conducerea Asociaţiei Române de Istorie a Presei, sub egida căreia s-a lansat acest proiect gigantic la primul ei congres de constituire de la Macea (Arad), în 2008, şi anume: conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, de la Universitatea Ovidius din Constanţa, conf. univ. dr. Silvia Grossu şi conf. univ. dr. Maria Danilov, de la Universitatea de Stat din Chişinău, precum şi prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Domnul Ilie Rad, având şi funcţia de preşedinte al ARIP, a venit pregătit, ca orice ardelean meticulos, cu un cuvânt scris, un adevărat „laudatio” la adresa monumentalei enciclopedii, comparată cu „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” a lui G. Călinescu din 1941, dar şi a coordonatorului ei, colegul său universitar Marian Petcu, autor a zece cărţi fundamentale pentru istoria presei româneşti. A reafirmat primatul iniţiativei lansate de acesta acum patru ani, tenacitatea cu care a primit, verificat şi armonizat într-un tot unitar miile de date transmise de numeroşii săi colaboratori din toată ţara, iscusinţa cu care a reuşit să ducă la bun sfârşit o asemenea lucrare de proporţii, toată efectuată numai pe bază de voluntariat, nimeni neprimind nici un leu pentru munca sa.
O contribuţie la această enciclopedie cronologică a jurnalismului din România, în ceea ce priveşte segmentul de presă vâlceană, am avut şi eu, alături de Flori Ghiţă, angajată a Bibliotecii Judeţene Vâlcea, care a desemnat-o să colaboreze la lucrare. A rezultat una dintre cele mai substanţiale retrospective asupra evenimentelor care au marcat evoluţia presei vâlcene de la începuturi până astăzi.

Istoria jurnalismului din Romania in date

Leave a Comment

Previous post:

Next post: