ÎN LUNA APRILIE DIRIJORUL ITALIAN ORAȚIO BARONELLO VA URCA DIN NOU PE SCENA FILARMONICII VÂLCENE

by Petre CICHIRDAN on April 6, 2025

         Zilele trecute am avut o discuție on line cu dirijorul italian Orazio Baronello și acesta ne-a comunicat că în luna aprilie a acestui an, 2025, va concerta la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea. Ne-am amintit că în luna decembrie 2004 Orazio Baronello a concertat pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea și, în consecință, putem considera că în urmă cu trei luni s-au împlinit 20 de ani de prezență scenică a dirijorului italian în orașul de sub Capela. O aceeași aniversare cu a cotidianului nostru cultural, on line, Cultura Ars Mundi, 20 de ani de la înființare! Concertul are loc în acest an  când se împlinesc și 30 de ani de la înființarea Filarmonicii Ion Dumitrescu; și 35 de ani de când am înființat INTOL, întreprindere mică. În 2024 s-au împlinit 30 de ani de la înființarea Editurii Intol Press prin care ființează toate publicațiile noastre inclusiv revista Seniorii… Am înțeles din discuție că este vorba de un concert Verdi…

I-am pus câteva întrebări și Orazio Baronello ne-a răspuns:

« – Am avut o activitate muzicală intensă, cu crearea de opere și concerte simfonice în Italia; cele mai recente spectacole: un concert dedicat Mariei Callas – 100 de ani de la naștere –  și un concert simfonic la Teatro Vittorio Emanuele din Messina cu un omagiu lui Beethoven cu pianistul Federico Guerini în Concertul nr. 5, „Imperialul” și în partea a doua Simfonia nr. 3, „Eroica”: un mare succes!

– România a fost întotdeauna o națiune apropiată de Italia, cred că a fost o obligație europeană să facă parte din UE așa că suntem din ce în ce mai frați!

- Mă bucur de această aniversare a Filarmonicii și sunt la fel de mândru să fiu prezent la fabuloșii 30 de ani de la nașterea ei.

– Mă bucur mereu să fiu inclus în stagiunea muzicală a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, acest oraș este acum parte din mine; Beethoven spunea: dacă vrei să cunoști nivelul cultural al unui popor, să asculți cu atenție muzica lui; Filarmonica Ion Dumitrescu are mândria de a ridica nivelul social-cultural al orașului. Voi dedica întregul concert muzicii verdiene alternând cu arii de uvertură și preludii; va fi minunat. Mulțumesc și să ne vedem curând. »

*

„Surprinzătoare această prezenţă dirijorală (Orazio Baronello n.red) care nu apelează la mima teatrală în gestica sa, foloseşte însă bine privirea, tensiunea interioară, îşi reliefează eficace scopul, care nu este altul decât asigurarea calităţii demersului artistic, muzical. (…) Legătura dintre compartimentele orchestrale, fluiditatea lor, nepersonalitatea părţilor în favoarea personalităţii întregului, au fost foarte bine subliniate de către un dirijor cu o vizibilă cultură muzicală, un rafinat intelectual, de către o orchestră atentă, bine alcătuită, bine instruită, rezultatul, artistic, fiind unul de calitate deosebită.” (Petre Cichirdan, „Jan Sibelius, Simfonia nordului”, Info Puls, decembrie, 2004 și „Interferența Artelor. Critice. Muzica”, Ed Intol Press, Râmnicu Vâlcea, 2011)

*

„…orchestra şi Orazio Baronello şi-au dat mâna, au realizat, iarăşi, o interpretare de mare clasă – artă, o lucrare prin care Verdi atacă specificul filozofic îmbinat cu o măestrie a orchestraţiei fără seamăn. Armonie, perfecţiune artistică, tehnică, pentru acest concert… Bravo tuturor. Publicul a fost, aproape, în delir! O lecţie de artă ne-a dat, nouă vâlcenilor, acest inspirat artist italian, atât prin compoziţia concertului, cât şi prin tehnica etalată în arta de dirijor…” (Petre Cichirdan, Cultura Ars Mundi, „Concert omagial Verdi la Râmnic”, 12 februarie 2013)

*

„Orazio Baronello a fost mag, de această dată, la cârma corului şi a orchestrei simfonice ale Râmnicului, şi, toţi trei, şi cu mine în balconul sălii de concert, am retrăit muzica magică a lui Joseph Haydn, transfigurarea sa extraordinară pe traseul divinului, al omului care-şi apără libertatea fizică şi a sufletului…Am retrăit, în acea „Gloria” dar şi în „Sanctus”, armonii venite ca din ceruri, divine, mai ales în acele măsuri ale „Qui tollis peccata”, armonie fantastică trăită prin acel dialog între violoncel şi partida tenorilor, între om şi îngeri!Armonii bine acordate între partidele corului şi partidele ansamblului orchestral. Există senzaţia în această misă că suntem într-un spaţiu mistic, că nu muzică auzim, ci, vedem chiar muzică…O pictură, tonalitate, care anunţă peisajul în muzică. Desigur, fiind un fan al dirijorului italian, pot să greşesc, deşi arta trebuie văzută mai întâi cu inima şi mai apoi cu mintea, şi să spun că, Baronello, în imaginile surprinse de micul meu aparat de filmat, chiar descrie-interpretează ceea ce cântă corul şi orchestra, violoncelul, viorile, suflătorii…În acest fragment, celebru, dirijorul caută muzica cu ochii, cu gestul, şi o găseşte în corul nostru măiastru, l-a găsit acolo pe Haydn, da, aplecându-se şi înfiorându-se cu multă măiestrie deasupra orchestrei!…” (P. C. , C. A. M., „Vocal simfonic dirijat de italianul Orazio Baronello”, 15 martie 2015-Simfonia 88 și Missa in tempore belli de Haydn).

*

„Am observat la sfârșitul concertului instrumentiști suflători care au strigat: Bravo! …Desigur, adresându-i-se lui Orazio Baronello. Felicitări Orazio pentru darul tău făcut vâlcenilor, dar și Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea! Și mie personal…” (P. C., C. A. M., „Orazio Baronello și Adela Liculescu în concertul aniversar, de la Filarmonică, al Camerei de Comerț și Industrie” , 28 februarie 2019)

* « La Râmnicu Vâlcea Monica Luezas a umplut inimile melomanilor de bucuria întâlnirii cu arta muzicală de mare clasă și împreună cu orchestra simfonică vâlceană și Orazio Baronello aflați în deosebită emulație au făcut să răsune sub dealul Capela tonalități ale muzicii vocale și instrumentale de neuitat sau de referință pentru interpretările ulterioare… (…) Orazio Baronello s-a născut la Messina, unde s-a inițiat în muzică sub îndrumarea maestrului Dante Pavarini. Și-a încheiat studiile în contrabas în Palermo, unde a absolvit Compoziția și Managementul cu Maestro Rinaldo Muratori la Roma, apoi și-a încheiat studiile la Academia Pescara. În 1994 a fost asistent al maestrului austriac Gustav Kuhn cu care a creat „Vedova Allegra” la Bologna, „Don Giovanni și Arianna în Nasso” de Richard Strauss dirijând Orchestra „Toscanini” din Parma și Orchestra dei „Pomeriggi Musicali” din Milano. Realizează concerte cu Ansamblul de la Scala și RAI. În 1997 a fost asistent al Maestrului Piero Bellugi; susține concerte pentru RAI DSE în colaborare cu Orchestra „Scarlatti” din Napoli …  Presa europeană îl consideraă printre cei mai străluciți dirijori italieni. Este director artistic al Academiei de Artă Culturală Barcelona, Sept. 2005 – Prezent. » (P. C., C. A. M., „Orazio Baronello și Monica Luezas au cucerut Râmnicul pe scena Filarmonicii”, 28 noiembrie 2019).

Orazio Baronello la repetiție 03 11 19-foto p.cickirdan

Leave a Comment

Previous post:

Next post: