Contact

e-mail: cichirdan@yahoo.com
0250.736615
0746.029.824

{ 4 comments… read them below or add one }

Claudia November 5, 2012 at 12:20 pm

Buna ziua,
Am dori sa preluam in revista Memoria, nr. 81, un articol al dl. Rusu, “Genocid ascuns 50 de ani:masacrul prizonierilor români de la Balti”, aparut in revista dv. Este posibil?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Claudia-Florentina Dobre
secretar general de redactie

Reply

Cultura Ars Mundi November 11, 2012 at 10:08 am

Da, puteti sa-l preluati.

Reply

Adina Dumitrescu November 1, 2014 at 12:34 pm

Vizionat Petre Cichirdan – Schiţă de portret – realizator Televiziunea Vâlcea1 „Omul care prinde şoapta artei şi din simplul fâlfâit al aripii de pasăre”
Temerile cariatidei

În pantaloni scurţi, băiatul scoase briceagul să-şi facă praştia. Încercă lemnul de salcie şi-i rămase mult timp pe mână ca un fin mucilagiu, seva acestuia. Încercă aninul şi degetele lui căpătară culoarea sucului de rostopască, un maro-portocaliu, peren câteva zile. Lemnul de nuc îl puse la treabă, ca şi cel de stejar. Dar el a simţit lemnul, diversitatea lui în duritate şi culoare. Apoi îşi puse în faţă şorţul de piele, luă dalta cea ascuţită şi inspiră multă vreme praful de rocă străpunsă, lustruită şi mângâiată a statuii desăvârşite în expresie, în impresie şi în simbol. Dar băiatul crescuse c-o palmă, cu două, cu trei, până ajunse bărbatul sculptor cu mâna şi ochiul format spre desăvârşire. S-a gândit atunci să modeleze din papier máché dar i se făcu milă de fila de ziar sau de carte şi mai bine-o citi. Ce-l impresionă din citit şi din colindatul prin crâng, el pictă. Mai apoi transpuse pe pânză şi sticlă ce adulă. Dar el priveşte în urmă; treaptă după treaptă o scară lungă îi rămase în spate, fără să-i simtă urcuşul. Dar îşi continuă drumul, doar mai erau atâtea de încercat, de finisat, de arătat. Şi astfel în 1977 el lucră sculptură cibernetică, în 1980 tehnica asistată pe calculator, în paralel pictura pe sticlă, dar toate sub susurul izvorului, plânsul viorii şi bătaia talgerelor, dar şi în gravitatea unui serpentone dintr-o veche catedrală. Unde alţii căutau diplome, el căuta esenţa lucrurilor, unde alţii căutau patalamaua cu stea în frunte, el căuta să adune în aceeaşi nestemată frumosul, simţirea şi prelucrarea pentru a le pune la dispoziţia privitorului grăbit. Şi aşa termină lucrarea sinteză: cariatida splendidă care susţine plafonul fiorului artistic perceput imediat şi planşeul perenităţii încrustaţiei datinilor străvechi româneşti. Se şterse pe şorţ, se depărtă să-şi privească lucrarea, dar cu cât se îndepărta, cu atât ea prindea mai multă viaţă. Sculptorul era sleit, golit de energia ce i-a captat-o statuia. Şi trona Cariatida-Sinteză pe o alee fără identitate, simţind. Iar peste ani, spatele său prinse o undă de căldură. – Se apropie criticul de artă! Faţa ei a simţit o urmă de admiraţie, urmă ce-o simte orice femeie. – Se apropie criticul de artă! Plafonul fiorului artistic intră-n frison. – Se apropie criticul de artă! Iar planşeul perenităţii încrustaţiilor româneşti în lemn captă lumina, dar şi întunericul. – Se apropie criticul de artă! Şi toată lucrarea păstrătoare de energie îşi prinse trena-ntr-o mână şi făcu plecăciunea umilului în faţa capului încoronat. Căci putem să-l numim altfel pe cel ce sculptează, pictează, ascultă şi scrie, pe omul Petre Cichirdan? Îşi încheie plecăciunea Cariatida-Sinteză, îşi îndreaptă coloana şi-şi zâmbi cu ochii spre bustieră: aceasta sunt eu, statuia, sunt făcută de el din sângele lui, îi duceam grija, că prea s-a zbătut, prea s-a luptat şi prea şi-a încrustat sufletul, dar pot să dăinui în siguranţă! A căpătat cununa de lauri a criticului de artă, nu-i puţin lucru, e cel mai greu!

16 aprilie 2010

Reply

Radu Magda December 18, 2016 at 9:57 am

Frumos scrie artista Adina Dumitrescu, o bogata arta plastica transcedentala habsburga, am citit, un articol, scris intr-o revista draga mie1 Incomparabil, mi-as dori, ca dumneai sa faca treaba la Cenaclul Sburatorul, sa ia o Indemnizatie gazetar, nu altele, care citesc si traduc strain in Regim Special, si de la Tribunal, unde sunt drepturi de autor, am o pleiada admirati in Calimanesti, dl Nicu Cismaru, D-na Georgeta Tretelinschi, dl Nalbitoru, dl Krishna Geanta, Dl Puiu Raducan, dl Vladutu, dl Alexander,d-na Violeta Scrociob, dl Gigi Posirca,dl Scarlatescu,Dna Floarea Ungureanu, d-ra Manda Gabriela,d-ra Zamfira,dl Mamularu Gheorghe,dl Ghinoiu-Operatiunea Edelweiss, autori, care trebuiesc sustinuti, pentru ca ei valoreaza ceva, si eu ca simplu cititor, vreau ceva de la Arta, gen Thalassa.Probabil ruda de magistrat, au hotarat-o directorii de ziare, articole cu ceai rusesc, si zahar candel, din Romania Pitoreasca, pe un fond, exhaustiv, mai mult filosofie, dar nu politica.Eon1..Nu stiu1..imi place pictura Oul, cub de Dali1vorbesc serios1Pai eu cand admir picturile, vreau sa-mi discute inima, mintea , sufletul arta1..Toti acestia sunt trecuti in Anuar!la Biblioteca A.E Baconski!….A aparut ziarul online de la Servicii, al d-lui Gazetar Crisu Popescu-Calimanesti, si al doilea al d-nei Letitia Lazar RM,Valcea!……

Reply

Leave a Comment