COMUNICAT DE PRESĂ

by Ionela Poenaru on January 29, 2014

Post image for COMUNICAT DE PRESĂ

Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită luni, 3 februarie 2014, ora 19.00, la Sala Lahovari la concertul intitulat „Feerie de iarnă” susţinut de orchestra simfonică a filarmonicii condusă de tânărul dirijor  Vlad Agachi.

Concertul este structurat în două părţi ce au menirea de a-l purta pe ascultător în lumea feerică a muzicii compozitorilor romantici, întâlnind nume sonore, ca Piotr Ilici Ceaikovski cu fragmente din muzica baletului „Lacul lebedelor” şi „Poloneza” din Evghenii Oneghin,  Gioacchino Rossini – Uvertura la opereta „La Gazza Ladra”,  Aleksandr Borodin cu „Dansurile Polovţiene”, Arturo Marquez cu un „Danzon” deosebit, Nikolai Rimski-Korsakov cu „Fandango Asturiano”, al cincilea capriciu spaniol, Aram Haciaturian  cu „Vals” din suita „Masquerade”, Bela Bartok – „Dansuri româneşti”, Maurice Ravel cu cel de-al şaptelea vals din „Valses Nobles et Sentimentales” şi cu un regal de polci şi  valsuri aparţinându-i lui Johann Strauss-fiul.

Dirijorul Vlad Agachi este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai interesanţi şi talentaţi reprezentanţi ai scenei muzicale româneşti actuale, având o bogată experienţă atât pe plan naţional cât şi internaţional. Una dintre cele mai remarcabile realizări ale sale a fost bursa Seiji Ozawa obţinută la festivalul muzical de la Tanglewood în vara anului 2012, unde a avut ocazia de a lucra cu artişti precum Emanuel Ax, Charles Dutoit, Andre Previn, Miguel Harth-Bedoya şi Stefan Asbury, susţinând de asemenea concerte atât din repertoriul clasic cât şi cel contemporan alături de Orchestra Tanglewood.

La începutul anului 2013, Vlad Agachi a început un internship la Staatsoper Berlin, unde a fost acceptat de către Daniel Barrenboim, realizare pentru care a primit o bursă din partea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Pentru o perioadă de trei luni, tânărul dirijor a avut oportunitatea de a-şi completa experienţa dirijorală, învăţând sub conducerea marelui dirijor şi pianist, reîntorcandu-se să-şi continue perfecţionarea începând din sezonul următor.

Pe plan naţional, Vlad Agachi a fost numit dirijor al Filarmonicii din Piteşti, începând cu anul 2011. De asemenea, el este unul dintre membrii fondatori ai orchestrei Notes & Ties din oraşul său natal, Cluj Napoca, în cadrul căreia şi-a propus să promoveze muzica simfonică în rândul reprezentanţilor tinerei generaţii prin metode mai puţin convenţionale.

A obţinut diploma de dirijor din partea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (şef de promoţie), având ca profesori pe Dumitru Goia şi Petru Andriesei. Pe parcursul studiilor universitare, a studiat cu Marek Pijarowsky, în cadrul Universităţii de Muzică Karol Lipinski din Wroclaw. Şi-a continuat studiile sub îndrumarea dirijorilor Christian Badea, Yoel Levi şi Jorma Panula.

În prezent, este doctorand în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializandu-se în Opera lui Mozart sub îndrumarea lui Dan Dediu. A câştigat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care premiul III la concursul de dirijat “Jeunesses Musicales” (Bucureşti, 2011). Experienţa sa dirijorală include orchestre precum cele din Bucureşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bacău, Oradea şi Târgovişte, extinzandu-se peste hotare până în Statele Unite ale Americii, Israel, Portugalia, Polonia, Rusia şi Moldova.

„Feerie de iarnă” este un concert foarte bine conceput din punct de vedere repertorial ce ilustrează cu succes frumuseţea anotimpului prin alegerea unui repertoriu  variat.

Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii, beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.

Vă aşteptăm cu drag la concertul de luni 3 februarie 2014!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: