Comunicat de Presă

by Filarmonica on January 6, 2015

Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită LUNI 12 IANUARIE 2015, ora 19:00 la Sala Lahovari la CONCERTUL DE AN NOU – Concert extraordinar – susţinut de soprana ALEXANDRA SPIREANU TOMA alături de orchestra filarmonicii avându-l la pupitru pe Maestrul MATEI CORVIN.
Prima parte a programului serii va fi deschisă de Uvertura la opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi. În continuare vor alterna două arii în primă audiţie pe scena vâlceană, de Gaetano Donizetti (din opera Lucia de Lamermoor – „Regnava nel Silenzio”) şi Vincenzo Bellini (Aria „Ah, non credea mirarti” din opera „La sonnambula”) în interpretarea sopranei Alexandra Spireanu Toma, cu două lucrări maestrale ale lui Johann Strauss: Valsul imperial şi Polka „Tunete şi fulgere”.
A doua parte a concertului debuteză cu Uvertura operei „La Gazza Ladra” de Gioacchino Rossini, fiind urmată de Aria Ninettei – „Di piacer mi balza il cor” din aceeaşi operă. „Marşul ungar” din „Damnaţiunea lui Faust” de Hector Berlioz face trecerea către piesa de încheiere a unei seri fastuoase şi strălucitoare de iarnă, „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici.

Dirijorul  MATEI CORVIN
Matei Corvin s-a născut în România în 1953 si a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică Numarul 1 din Bucureşti la clasa de flaut a lui Virgil Frîncu, începând o bogată activitate muzicală şi înregistrând pentru Radio-Televiziunea Româna înca din acest timp.
După absolvirea Liceului de Muzica, este admis prin concurs la Conservatorul “C. Porumbescu” din Bucureşti, unde şi-a continuat studiile cu Virgil Frîncu. În această perioadă, a susţinut numeroase recitaluri atât la Conservator cât şi la Sala Radio şi a Ateneului Român, aparând ca solist cu orchestra simfonică a Conservatorului, “Camerata“ şi a participat la Festivalurile Internaţionale de la Bayreuth, Praga, Paris si Barcelona. În 1976 a obtinut premiul I la Concursul National de Muzică Românească.
După absolvirea Conservatorului în 1976, a dat concurs şi a reuşit la partida de flaut a Filarmonicii “G. Enescu” din Bucureşti unde a cântat timp de şapte ani sub bagheta unor renumiţi dirijori ca  Sergiu Celibidache şi Kurt Mazur printre alţii. În această perioadă, Matei Corvin a susţinut o bogată activitate concertistică, apărând pe scenele Sălii Mici a Palatului, a Ateneului Român şi cântând ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Bacău, Ploieşti şi Craiova. Paralel cu activitatea concertistică şi pedagogică, el a fost un colaborator permanent al emisiunilor Radio-Televiziunii Române.
Dupa ce a părăsit România în 1983, Matei Corvin a fost profesor de flaut în Franta şi Germania, susţinând de asemenea recitaluri în Paris, Marseille, Cannes, Saint-Tropez, Hamburg şi Köln. În această perioadă a luat lecţii de dirijat cu Erich Kluge, profesor de dirijat la Academia din Köln, apărând ca solist şi dirijor al Orchestrei de Cameră din Köln într-un turneu de concerte pe Coasta de Azur.
În 1985 a dat concurs şi a reuşit ca Flaut Solo al Orchestrei Simfonice din Cape Town, Africa de Sud, unde a cântat timp de 13 ani.
În această perioadă a susţinut numeroase recitaluri în Africa de Sud, a înregistrat pentru Radio-Televiziunea Sudafricană şi a evoluat ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cape Town, Bloemfontein, Cape Chamber Orchestra şi Cape Philharmonique, cântând toate concertele importante din repertoriul  pentru flaut. Paralel cu activitatea din orchestră şi solistică, a predat la Conservatorul din Cape Town şi a fost invitat în nenumărate ocazii sa facă parte din jurii locale si naţionale. În 1999 i-a apărut primul CD, “En Bateau” , care s-a bucurat de un succes remarcabil. După încheierea activităţii de colaborare cu orchestra în 1997, Matei  Corvin a fost numit profesor de flaut şi dirijat la Conservatorul din Stellenbosch.  În 2001 i s-a decernat titlul de Doctor de Filosofie în Muzică de la Universitatea din Cape Town.
Din anul 1997, după ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai buni ’’studenţi’’ ai lui Celibidache), Matei Corvin a început o bogată carieră de dirijor, apărând pe scenele Africii de Sud. În 2000 a fost numit Director muzical şi prim-dirijor al orchestrei “Cape Town Sinfonia” şi în 2001 Director fondator şi dirijor al “Cape Town Concert Orchestra”. El este, de asemenea, Director muzical şi prim-dirijor al Orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. Printre orchestrele cu care a colaborat ca dirijor se numără Filarmonicile din Johannesburg, Cape Town, Timişoara, Sibiu, Braşov, Ploieşti, Craiova, Râmnicu-Vâlcea, Târgovişte si Bacău.

Soprana ALEXANDRA SPIREANU TOMA

Născută la Ploieşti, a început studiul muzicii la Liceul de Artă Carmen Silva din oraşul natal. A studiat violoncelul, activitatea sa artistică în timpul  liceului cuprinzând numeroase concerte şi recitaluri, participarea la olimpiadele naţionale unde a fost premiată. Datorită participării la orele de cor, şi-a descoperit şi talentul la interpretare vocală.  În 2009 a fost admisă la  ambele secţiuni ale Facultăţii de Interpretare din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti: violoncel şi canto . Atunci a decis să se dedice studiului artei interpretării vocale.
Sosirea la Bucureşti a adus cu sine noi oportunităţi de afirmare, astfel în anul I a cântat in filmul de lung metraj premiat la Cairo, “Umilinţa”, fiind singura voce din întreaga coloană sonoră. În anul III de studii, a participat la concursul internaţional Eurovision alături de Cezar Florin Ouatu, fiind back-ing vocal. A participat de asemenea la concursul “Se caută Enescu” iar în 2012 la prestigiosul concurs internațional Haricleea Darclee.
În ultimul an de facultate a interpretat „Stabat Mater” de Pergolesi în Biserica Catolică din Ploieşti . ÎIn Iulie 2014 a absolvit Academia Naționala de Muzică din Bucuresti – Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia canto cu media generală 10 la clasa doamnei profesoare Iulia Isaev. Tot în luna Iulie 2014, în cadrul festivalului „Vacanţe Muzicale” de la Piatra Neamţ a susținut un concert alături de prestigioasa orchestră a Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău. Activitatea sa artistică este una bogată: susține numeroase recitaluri şi concerte în ţară,face parte din Corul Național de Camera-Madrigal, în prezent fiind studentă la master, anul I, la clasa maestrului Ionel Voineag.

Vă aşteptăm cu drag!
Preţul biletului la acest concert este de 30 de lei, preţ unic, iar abonamentele sunt valabile.
Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro  sau pagina de facebook a filarmonicii.
Ionela Poenaru, Consultant artistic – Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.Afis 15 ianuarie 2015

Leave a Comment

Previous post:

Next post: