Comunicat de Presă Seară rusă: Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea

by Izabela Cernatescu on March 15, 2014

Sub genericul „Seară rusă”, Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită luni, 17 martie, ora 19:00 la Sala Al. Lahovari, la concertul susţinut de pianistul Horia Maxim acompaniat de orchestra filarmonicii sub bagheta dirijorului Florin Totan. Programul include lucrări ale compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul pentru pian şi orchestră nr.1 în si bemol minor, fragmente din suitele de balet Frumoasa din pădurea adormită, Lacul lebedelor şi Spărgătorul de nuci.

Pianistul Horia Maxim (născut la Galaţi) este un muzician prezent în mod constant pe afișele celor mai importante instituţii muzicale din tară. Câştigător a numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale, Horia Maxim abordează un repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist cât şi ca partener scenic al unor importanţi interpreţi români şi străini (printre alţii, Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano şi Mario Caroli) în recitaluri sau concerte susţinute în Germania, Franţa, Italia, Austria şi Japonia. Horia Maxim a înregistrat lucrări din repertoriul pianistic clasic pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii, precum „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007.

Dirijorul Florin Totan s-a născut într-o familie de muzicieni. A studiat dirijatul de orchestră cu C. Bugeanu la Academia de Muzică din Bucureşti şi s-a perfecţionat în cadrul cursurilor de măiestrie, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache. A câştigat concursurile internaţionale “International Conductors Competitions in Mürzzuschlang” – Austria (1990) şi Berlin. De 8 ani, dirijorul Florin Totan predă Filozofia dirijorală şi muzicală a lui Sergiu Celibidache în Europa şi America. Începând cu 1 ianuarie 2000, devine dirijor  al orchestrei simfonice a Filarmonicii “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.

Acordurile triumfătoare din deschiderea măreţului Concert pentru pian şi orchestră nr. 1 în si bemol minor, op. 23 sunt printre cele mai renumite şi iubite din muzica clasică. Dar la vremea creării lor, situaţia nu stătea chiar aşa. Când pianistul Nicolai Rubinstein a auzit pentru prima dată concertul, acesta a declarat că muzica este „proastă, trivială şi vulgară”. O afirmaţie nu prea încurajatoare! Concertul compus de Piotr Ilici Ceaikovski între noiembrie 1874 şi februarie 1875, a fost revizuit în vara lui 1879 şi din nou în decembrie 1888. După atâta vreme popularul Concert pentru pian şi orchestră nr. 1 în si bemol minor, op. 23 a demonstrat că se întâmplă ca şi muzicienii să se mai înşele câteodată, devenind în 1958 prima lucrare de muzică clasică care să depăşească vânzarea a 1 milion de discuri.

Vă aşteptăm cu drag!

Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro  sau pagina de facebook a filarmonicii.

Izabela Cernătescu – PR

Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea