CORNELIU ZEANĂ: „ULTIMA ARDERE PE RUG”
– BIBLIOTECA „A. E. BACONSKY”, CĂLIMĂNEȘTI
(16 februarie 2023)

by Simona Maria KIS si Simion PETRE on April 19, 2023

„Corneliu Zeană propune în romanul Ultima ardere pe rug, Sighişoara-Schassburg (Editura Cartex, 2021) una dintre cele mai expresive lecţii de anatomie, structuralistă, care să devină lecţia sensurilor, un ecart spre historia magister vitae. Un ecart dubitativ însă, fiindcă păcatul strămoşesc reînvie în fiecare prunc care este adus pe lume, după aserţiunea lui Arnold J. Toynbee.” (Ion Predescu, Săptămâna în Oltenia, 21 04 21)

Cartea, împreună cu volumul Trezirea dragonului (Editura Contemporanul, 2019), a fost prezentată la Călimănești la Biblioteca Orășenească A.E. Baconsky în 16 februarie 2023 în prezența autorului și prezentarea critică a domnilor Ion Predescu și Petre Cichirdan, acesta din urmă realizînd și filmările sub patronajul publicațiilor de cultură Intol Press (al căror director este) din Râmnicu Vâlcea și revistei on line Cultura Ars Mundi cu o puternică Video Arhivă pe Internet – You Tube… La întrunirea de la Călimănești s-a insistat pe volumul Ultima ardere pe rug. …O manifestare excepțională la care un rol important a jucat, în afara autorului și invitaților săi, actrița Doina Ghițescu de la Rapsodia Română și susținută voluntar de Asociația Scânteia…Menționăm că întregul concept al acestei lansări de carte a aparținut scriitorului (medicului de renume) Corneliu Zeană, celebru și prin familia sa (tatăl fiind nimeni altul decît doctorul Zeană cel care a deținut Sanatoriul de Chirurgie „Dr. Zeană” din Râmnicu Vâlcea și demolat după 1970)!…Dar să urmărim manifestarea în sumar prin prisma redării aproximative în scris a conținutului oral…

Deschiderea a aparținut dnei directoare Georgeta Tănăsoaica care a prezentat invitații, în plus, care a creionat un scurt CV al autorului: „Astăzi este un moment deosebit în care împletim bucuria gândului cu bucuria sufletului, pentru că prezentăm o carte. Domnul doctor Corneliu Zeană își lansează cartea Ultima ardere pe rug... Cu atât mai mult este  un moment deosebit, astăzi, când trăim într-o lume care minimalizează rolul bibliotecii în susținerea actului de cultură, deoarece aici și nu în altă parte autorul a dorit să-și lanseze această extraordinară carte, fapt pregătit de domnia sa cu multă migală încă de anul trecut! … Străbătând condiții sociale precare în timpul copilăriei (s-a născut în anul 1939) neavând voie să urmeze liceul și muncind din greu pentru a-și câștiga existența, Corneliu Zeană reușește în 1961 să absolve Facultatea de Medicină din Cluj Napoca și să obțină un post de medic în comuna Muereasca, județul Vâlcea, iată, aici lângă noi!…fiind medic de comună până în 1967; când devine cadru universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București…Urmează o carieră strălucită în domeniul medical al sănătății dublată de o carieră la fel de strălucită în domeniul cercetării științifice și al artei literare publicând cărți și sute de articole în țară și străinătate. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor Medici…publică eseuri, romane și poezii… …Astăzi domnul primar a ținut să fie prezent neapărat, și, iată, se cuvine să-i oferim microfonul să ne de-a, într-un fel, dezlegarea la eveniment, mulțumindu-i ca de fiecare dată că este prezent!”  

Florinel Constantinescu: „Felicitări pentru acest demers cultural. Este bine că în orașul nostru au loc aceste evenimente culturale, de acest tip, cum este cel de astăzi, ultima vreme fiind bogată în atâtea evenimente: Ziua Culturii Naționale, manifestarea de la Cozia și în ultima lună a anului trecut: Ziua Bibliotecii Orășenești; iată, astăzi lansarea acestei cărți deosebite…Vă urez în continuare tot astfel de evenimente care cu siguranță, vor schimba în bine, permanent viața comunității noastre de la poalele Coziei!”

Ca o adiere mai puternică de vânt care mângâie și întărește – în același timp – Doina Ghițescu s-a adresat auditoriului: „Am venit de la București, sunt aici fiindcă îmi face plăcere să-mi revăd în sală prieteni dragi cu care mă întâlnesc mai des la Potlogi, Castelul lui Brâncoveanu și în care an de an ne întâlnim la Forumul Național Brâncoveniana și la Concursul Național de Poezie patriotică…La acest Forum am primit acest ziar minunat (arată ziarul n.red) creat de acest domn care ne filmează, dl Petre Cichirdan!…Veneam des aici la Călimănești când eram copilă, de când eram mai suplă, ca să mă întăresc la trup (mă aduceau părinții)…Astăzi nu am venit pentru tratarea sănătății ci pentru literatură, și nu o literatură de orice fel, ci una așteptată de mult, din 2021 datorată – scrisă – lui/de Corneliu Zeană …Domnule Primar mă bucur să vă revăd și să vă aplaud că sunteți aici!…că iubiți literatura! Nu am venit singură, am venit însoțită de doi domni valoroși care conduc Asociația Scânteia  din București…”

 Ion Predescu: „…aș spune că prezența domnului Corneliu Zeană aici, la Călimănești este sub semnul atât de prețios al profesionalismului. Să-l vedeți cum se exprimă în limbi străine. Acest lucru contează enorm de mult pentru stilul unui scriitor. Iată, îl aveți aici pe A.E. Baconsky, care este unul dintre cei mai mari traducători din literatura română!…Profesionalismul domnului Zeană este recunoscut peste tot, nu numai în țară, dar și în toată Europa. Trebuie să știți că a fost în multe stațiuni din Europa, unde se recuperează cei din NATO!…Este o mare personalitate! …Faptul că dl Zeană merge în China ține de curioziatea dumnealui și de dispoziția, cumva, ancestrală asupra relației dintre democrație și onoare, de o anume filosofie specifică Chinei și celorlalte zone vecine ei… Trebuie să vă spun că acest volum este scris foarte bine și evenimentele prezentate, unele documente istorice, altele istorie reflexivă, care fac din el o carte admirabilă, o carte axiologică pe care o putem încadra în marea literatură germană – șvăbească, care a dat-o pe Herta Müller! …Simțim și un anume stil gazetăresc, Cornelil Zeană scriind la gazete importante (Cugetarea europeană al cărei fondator este n. red.). Asta se vede în stilul de scriitură și de istoriografie pe care îl practică, în care se văd metafore obsedante, și care provine  din intersecția unui inconștient colectiv și stilul personal…În această arie se pare că este una dintre cele mai importante cărți scrise în literatura română și, plasându-ne în conținutul ei putem vorbi de aromânul Corneliu Zeană și despre problemele foarte importante din spațiul acesta balcanic… Rareori poți întâlni o literatură care să submineze atât de mult o istorie!…”

Petre Cichirdan: – Lecturând romanul în PDF trimis de autor și parcurgându-l am înțeles că fondul problemei, care constitue tematica, constă în comparația faptului istoric oribil petrecut mai bine de câteva secole în urmă, cu faptele oribile, și de-acum rușinoase, ale istoriei postbelice, românești, în care omul nou, de factură stalinistă, din regimul democrat popular și comunist, neapărat incult, se dedă la fapul oribil de schingiuire, cel mai des întâlnit în închisorile „comuniste”. Și, atunci, am simțit nevoia unor comparații!…ce am mai citit referitor la batjocorirea omului de către om. Și iată că mi-am amintit cele trei cărți pe care le-am lecturat în ultimii ani și care m-au făcut să cred că românii sub stăpânirea bolșevică au trăit un „holocaust” mai teribil decât fiii lui Israel în timpul Germaniei fasciste!… Moise monah, Să nu ne răzbunați, Editura Fundația Sfinții închisorilor, 2012; Constantin Virgil Gheorghiu, A 25 – oră, 1949 (ediție Gramar 2001); Leca Morariu, Jurnalul vâlcean 1944-1949, Rotipo Iași, 2008.

Mai mult, cartea lui Corneliu Zeana este una a dezvăluirilor despre falsul adevăr al declarării pandemiei cu covid 19 și metodele complet empirice și nesigure de apărare contra acestui virus!… În pandemia declanșată în anul 2020 în țara noastră, noi cei din aceșlași aluat cu domnia sa, autorul, fiind total de acord cu simbolistica utilizată în roman, mai mult, cu arta acestui stil de alternare a prezentului cu trecutul…

La o lansare precedentă, din 2021, Corneliu Zeană spunea, de fapt vorbea despre rolul cărții în dezbaterea adevărului istoric: „Zămislită din truda celui care a scris-o, fiecare carte își ia zborul purtând pe aripile ei trăiri, sentimente, idei, reflecții, relatări ale unor fapte și câte altele”. Cartea Ultima ardere pe rug este o magistrală declarație despre apărarea drepturilor omului în general și este o adevărată inovație stilistică asupra realizării romanului astăzi; este o încercare strălucită despre ce trebuie să facem în prezent pentru ca să repunem umanitatea în drepturile ei…

„Ultima ardere pe rug este un roman care relatează istoria unei tinere femei, orfane, crescute la mănăstirea de maici. După căsătorie, aceasta ajunge să fie arsă pe rug din cauza faptului că se credea că practica vrăjitoria. Conform celor relatate de autor, pe teritoriul României arderile pe rug au fost rare și s-au petrecut numai în Transilvania.” (wiki, 15 04 23)…

Sighișoara, sec.XV, în burgul transilvan se declanșează o „epidemie de gelozie”. Savanții constată că ea a fost adusă la Sighișoara prin intermediul unui copac provenit din Babilonia și care crescuse lângă un izvor de apă, infectînd izvorul…Deci au mutat sursa de apă ca să salveze orașul. Concluzia cititorului inteligent, victimă a prostirii populației prin acțiunea de  globalizare a alimentației și a condițiilor de mediu: apa, aerul, alimentația nu pot fi importate de oricine și de oriunde, chiar și din locul unde se spune că a fost raiul! …sau, mă rog, alături. Ca și virusul (căruia nu mai vrem să-i pronunțăm numele) mai sus menționat,  sămânța copacului vinovat poate rezista secole, milenii, trezindu-se la activitate oricând în preistorie, protoistorie și după!…atenție, amândouă perioadele menționate se măsoară de la întoarcerea evreilor din Babilon, anul 500 î.Ch, înainte (de fapt înapoi)…Să mai amintim o concluzie a cititorului inteligent, victimă… Jules Verne în „Doctorul Oz” descrie acțiunea criminală a doctorului (simțiți ce conștiință are dr. Zeana, iată acțiunea unui halat alb care produce răul – nu cumva tot prin halatul alb s-a introdus vaccinul comercial în pandemia din 2020?) care introducea un gaz în casele oamenilor și care provoca violența!…gaz care declanșa excesul de oxigen….În capitolul I, Sighișoara (cel mai veritabil oraș din Transilvania care mai păstrează alura medievală a timpului) este descrisă prin gravitatea acelui fapt, al arderii pe rug, dar este imediat catalogată negativ pentru asasinatele – pedepse la fel de odioase, care au avut loc în timpul postbelic, amintindu-se de închisorile comuniste. Atunci au ars o femeie, iar după 1944 în România secolului XX au fost omorâți și batjocoriți mii… În capitolul II, Înalta autoritate, autorul ne prezintă justiția burgului transilvan formată din 13 persoane (un bürgmeister și 12 membri). Din nou simțim ironia scrisului, comicul, tragicomicul alternând cu ideile serioase, cu narațiunea științifică-doctă! Martorii sunt bărbați care au păcătuit uitându-se după Ana – personajul principal -vrăjitoarea! Gândirea imediată-logică și specifică timpului și lumii francofone ne poartă cu gândul destul de repede la romanul lui Gabriel Chevallier, „Clochemerle” scris în franceză în 1934 și tradus la noi în 1964.

În sfârșit, capitolul III, unde are loc Judecata care aduce în prim plan pe cei 5 magistrați… Numai descrierea lor, a numelui fiecăruia și descoperim eminenta alianță între limba latină și limba germană, cea care a făcut ca din totdeauna acestea să justifice ambiția de loc neglijabilă ca Imperiul roman, întinzându-se de-a lungul a 7 secole, să se continue cu Imperiul Sfânt Romano German de-a lungul a 17 secole! Cât de frumos funcționează narațiunea logică a acestui autor cavaler modern și scriitor, doctor și poet, în această lume a Bucureștiului și atât de aproape de spiritul european al bătrânului continent…

*

Corneliu Zeană: …Ieri a fost Ziua Națională a Lecturii. Acest loc în care ne aflăm este o podoabă a orașului, un loc în care lumina cărții iradiază o zonă a pământului, zona dvs, binecuvântată! Din păcate România se află pe ultimul loc la capitolul cititori de carte. Bibliotecile nu sunt asaltate de cititori. Suntem pe ultimul loc la cumpărare de carte. Anafalbetismul a luat proporții înspăimântătoare!…suntem pe primul loc în Europa conform statisticilor Uniunii Europene!  45% din adolescenți nu mai citesc. Peste 73 000 de copii au cel puțin un părinte plecat în străinătate. Încercăm prin literatură și carte să vindecăm o societate bolnavă! Nu există nici o lege care să protejeze bibliotecile, din păcate, care să fie acoperită, deși lectura prelungește viața!…o apără de alhzeimer…de îmbătrânire. Cuvântul meu este un apel pentru revenirea la carte!..indiferent de suport, lectura nu trebuie părăsită! În acest moment noi trăim sub mari amenințări…La fel Republica Moldova! Care este puternic amenințată. Amenințările lui Lavrov nu sunt o glumă și ar trebui să-i fim alături (Rep. Moldovei) în aceste vremuri. Nu mai comentez, atât vreau să spun că nici o publicație din Rep. Moldova sau din Cernăuți nu penetrează în România! … Uitați-vă la Râmnicu Sărat…Acum închisoarea de la Râmnicul Sărat se reface cu fonduri europenre!…și va fi un muzeu al ororilor comunismului. Iar Academia Română acum 2 săptămâni l-a omagiat pe Iuliu Maniu în amfiteatrul mare! Este semnul unei renașteri pe care trebuie să o promovăm! să o provocăm! pentru că suntem responsabili de viitorul țării…

NOTA: La întrunirea de la Călimănești a fost invitat și a sosit mai tîrziu (din motive independente de domnia sa) dl Lilian Zamfiroiu fost ambasador al României în Luxemburg…

Zanea-Corneliu_Trezirea-Dragonului
Corneliu Zeană – foto p cich 16 02 23-Călimănești
Florinel Constantinescu
Lilian Zamfiroiu
Doina Ghițescu
Ion Predescu
Georgeta Tănăsoaica
Sanatoriul de Chirurgie Dr. Zeană, demolat după 1970

Leave a Comment

Previous post:

Next post: