DESPRE „SINUCIDEREA EUROPENILOR”

by Petre CICHIRDAN on May 19, 2012

Pe data de 17 martie 2012 am primit, pe Internet, un mesaj conţinând un interviu al lui Neagu Djuvara, fără a avea alte date, ci doar sub titlul de mai sus, şi nesemnat, dar interesant pentru ideile care se desprind din acest interviu şi pe care, sub semnul incertitudinii asupra autorului, Neagu Djuvara, ne permitem să îl reproducem parţial, dar şi să creem o posibilă Epistolă către renumitul istoric, pentru reliefarea ideilor noastre vis a vis de părerile domniei sale…

 

       Ideile principale ale lui Neagu Djuvara desprinse din acest interviu

– Situaţia de astăzi, a Europei, este precum a Imperiului Roman spre sfârşit, când nu existau războaie decât la periferie…Sunt îngrijorat că am intrat deja  într-un nou Ev Mediu…că moare definitiv civilizaţia occidentală; încet, dar sigur.

– Simptomele noii realităţi: tineretul nu are ideal; marea cotitură în artă şi gândire în civilizaţia occidentală din 1905-1913, înainte de ivirea imperialismului american. De exemplu Brâncuşi… Rezultă că hegemonia americană, care asigura un fel de pace nu va dura 5 secole precum Imperiul Roman, ci, probabil, doar o sută de ani. Pe parcursul unui secol, Europa va deveni metisă…Noi nu suportăm un „atac” al lumii a treia, ci am creat un gol, pe care ei, prolifici, vin să-l umple.

– Tinerii, ca şi mine, nu vedem o Europă Unită, cu un preşedinte şi un guvern. Mai ales dacă intră şi Turcia, atunci Europa, avortează.

– Europa este menită să dispară după atâta splendoare de creativitate în ştiinţă şi artă, putere economică şi politică, încât să se întindă peste întreaga lume. Ea trebuie să plătească pentru dispariţie.

– Şi România va dispărea odată cu Europa.

– Încă din trecut talentele noastre cele mari nu s-au putut manifesta decât în străinătate, începând de la Cantemir şi până la Eliade, Cioran…

– Tinerii trebuie să rămână în ţară, să se întoarcă, cei plecaţi, pentru a crea o nouă elită intelectuală care să înlocuiască pe cea de acum…

– Mai bine să se scufunde (România n.n) în barca noastră decât în cea germană sau franţuzească…

– 24 Decembrie să fie data  de naştere a României, în locul zilei de 1Decembrie, căci, atunci Regele Ferdinand a aprobat alăturarea celorlalte provincii la Regat; 10 Mai este însă ziua cea mai potrivită, Ziua Independenţei, doar şi pentru faptul că este …vara, cald şi frumos.

– Europa de mâine va aparţine arabilor şi ţiganilor. Asta este cea mai gravă crimă comisă împotriva Europei şi culturii ei, că a deschis larg porţile Europei hoardelor barbare şi hămesite de foame din Asia şi Africa, hoarde care vor transformarea Europei creştine, civilizată, şi prosperă de astăzi, în Euro-Indo-Arabia de mâine, în care urmaşii noştri vor putea probabil supravieţui ptr. câteva generaţii, în „rezervaţii”!…Noi, europenii de rând, spre ruşinea noastră stăm cu braţele încrucişate şi ne văicărim de toate ticăloşirile care se petrec sub soare fără a întreprinde nimic. Aşa încât ne merităm soarta!

 EPISTOLĂ CĂTRE NEAGU DJUVARA

         Toţi suntem influenţaţi de sculptura lui Brâncuşi, care înseamnă perfecţiunea formei (simbolului) geometrice, invers ca la confraţii săi (de generaţie) care au gândit modernitatea ca o deformare a echilibrului….Deci, Brâncuşi nu are ce să caute pe această listă a celor care au prefrigurat modernismul, mergând pe linia negării lui Mighelangello şi Rodin!…Aşa cum au fost Picasso, în pictură – cubismul, şi Schonberg în muzică – dodecafonismul…

 

  1. În anii 70-80, noi românii, invers interbelicilor noştri, am dus produsul nostru către europeni şi nu ne-am dus să învăţăm la ei, în occident, pentru ca mai apoi să ne întoarcem, să creăm produsul aici… Aşa cum se vorbeşte despre un Cioran, Eliade sau Ionescu, sau Brâncuşi…
  2. Greşeală! să vorbim în numele tinerilor; tinerii de astăzi au cea mai proastă şcoală, indiferent că s-au şcolit în România sau Occident! Acesta este un slogan al vajnicilor noştri politicieni, care au alterat civilizaţia acestor 22 de ani, postrevoluţionari!
  3. Aceste sfaturi pe care le indicaţi, domnule Djuvara, tinerilor de astăzi (să se întoarcă şi să aplice ce au învăţat), trebuia să le daţi acum 22 de ani! celor plecaţi dinainte de 1989, şi nu astăzi… Acum, când şmecheraşii au plecat să se instruiască sau să lucreze în occident, de unde nici măcar cei plecaţi înainte nu vor să se mai întoarcă…(vezi românii din Germania şi SUA…sau, din Canada!). Ce s-aducă ei bun în această ţară, care şi-a distrus tot ce a creat bun (atâta cât creat bun) în o sută de ani…şi care era în concordanţă, cu mici scăpări, ţinând de organizare şi calitate, cu produsul similar…occidental!

 

  1. Observaţie: intervievatul, cât a trăit în Occident, şi-a dat seama de prăbuşirea inevitabilă, insuportabilă, a spaţiului moral şi material de acolo, şi, pentru a se salva, s-a întors în 1990; a conştientizat această prăbuşire; a conştientizat că Estul, fosta societate creată de comuniştii socialişti oferă, surprinzător, o nouă şansă omenirii (vezi şi exclamaţia mea de la Revoluţie, din 1989, când spuneam că „suntem pregătiţi pentru viitor! am muncit prea mult ca să nu ne fie bine în noua orânduire, a libertăţii şi concurenţei!…” – Oglinda, Un cetăţean între milenii ).

Leave a Comment

Previous post:

Next post: