EVENIMENT CULTURAL LA CĂLIMĂNEŞTI

by Ion Nalbitoru on August 6, 2014

Post image for EVENIMENT CULTURAL LA CĂLIMĂNEŞTI

Pe 31 iulie 2014 a avut loc în sala de lectură a Bibloiotecii „A.E. Baconsky” din Călimăneşti un important eveniment cultural. Cu această ocazie s-au reunit personalităţi ale culturii judeţului Vâlcea din cadrul Forumului Cultural Râmnic şi a celor două filiale de la Călimăneşti şi Brezoi, din partea Cultului Eroilor „Regina Maria” filiala Vâlcea, cercul „România-Grădina Maicii Domnului” filiala Vâlcea, membrii ai Ligii Scriitorilor Români, filiala Vâlcea şi ai Societăţii Culturale Anton şi cititori localnici.

Prima parte a acestei acţiuni a avut ca temă „Bibliotecari care au fost – Florica Driva, 90 de ani de la naştere”. Fenia Driva bibliotecar, scriitor şi Preşedinte al Forumului Cultural Călimăneşti, fiica doamnei Florica Driva, a fost moderator. Pe rând au fost rostite gânduri ale celor care au cunoscut-o şi care şi acum după plecarea la cele veşnice a bibliotecarei Florica Driva, imaginea dânsei a rămas vie în amintirea lor. Cu emoţii au rostit alocuţiuni scriitoarea Paula Adriana Cozian, farmacist Samuel Vâlcu, Marie-Jeane Taloş, apoi s-a dat citire scrisorii deschise a actorului Florin Zamfirescu. Biblioteca din Călimăneşti este una dintre „cele mai frumoase biblioteci de pe Valea Oltului” şi de ce nu chiar din judeţ.

 

„De cate ori auzim despre cineva, barbat sau femeie, ca este bibliotecar, capatam o mina superioara.
Doar daca facem un mic efort de memorie, ne amintim ca si Eminescu a inceput ca bibliotecar, ca Lucian Blaga a sfarsit tot facand parte din aceasta breasla de oameni care si-au aprofundat cunostintele si si-au cautat linistea creatiei in biblioteci…
As vrea, sub acest principiu sa amintesc acum de minunata doamna Maria Driva, bibliotecara de o viata intreaga a Bibliotecii A.E. Baconski din orasul Calimanesti.
Am deschis ochi, spiritual vorbind, adoptat de doamna Driva si de biblioteca pe care o conducea. Acolo, in depozitul de carti, am descoperit proza si poezia. Acolo, gratie invitatilor doamnei Driva, am cunoscut personalitati proieminente ale culturii romane. Si numai privirea calda de culoarea florilor de tei a minunatei doamne m-a facut sa trec peste primele mele emotii, mi-a dat curajul sa ma afirm cu tarie ca actor roman.
Binecuvantate fie seratele de poezie din biblioteca, cele care m-au ajutat sa ma definesc si sa-mi aprofundez cultura dramatica si poetica!
Fericita localitatea care poate beneficia de pasiunea si generozitatea unor asemenea oameni, cum a fost si ramane doamna Driva, care a sadit definitiv seminte ale devenirii  intru fiinta in niste tineri din Calimanesti, care astazi sunt scriitori, poeti, actori, sau pur si simplu oameni de cultura.
Sper ca, acolo de unde sunteti, Doamna, auziti multumirile unui invatacel, care va va spune totdeauna: sarut-mana doamna Driva!

Florin Zamfirescu”

 

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc lansarea volumului „Scriitori şi autografe” al scriitoarei Fenia Driva, cea care şi-a urmat mama în această profesie şi a dus pe mai departe prestigiul acestei biblioteci. Moderator a fost doamna Georgeta Tănăsoaica- Director la Biblioteca Orăşenească „A.E. Baconsky”. Au luat cuvântul personalităţi de seamă ale culturii vâlcene scoţând în evidenţă dragostea şi dăruirea Feniei Driva, bibliotecar-scriitor, pentru această profesie. Şi-au exprimat simpatia şi admiraţia pentru tot ceea ce a făcut dânsa pentru aceste minunate locuri călimăniştene dar şi pentru locuitorii acestor locuri. Printre aceştia amintim pe domnii: ing. dr. Mihai Sporiş, prof. univ. Ioan St. Lazăr, sociolog Ligia Olănescu Rizea, prof.dr. Gheorghe Dumitraşcu. Colecţia „Scriitori şi autografe” cuprinde autografe ale scriitorilor din arhiva şi „Cartea de onoare a Bibliotecii”, precum şi din arhiva personală a doamnei Florica Driva şi a fiicei sale, Fenia Driva. Găsim în paginile acestui volum, ce va rămâne ca mărturie şi document peste timp, numele şi autografele a 230 de scriitori români din toate colţurile ţării care au poposit pe meleagurile călimăneştene.

Cu o parte dintre ei doamna Florica Driva s-a întâlnit acolo sus, în lumea veşnică. Printre aceştia aş enumera pe Anatol Eftimie Baconsky – al cărui nume îl poartă Biblioteca din Călimăneşti, Grigore Vieru, George Ţărnea, Ion Ţugui, Alexandru Jebeleanu, Costea Marinoiu, Petre Petria şi mulţi alţii.

Dar în acest volum apar şi scriitori contemporani de la cei consacraţi până la cei mai tineri printre care aş aminti pe: George Achim, Gheorghe Dumitraşcu, Ioan St. Lazăr, Petre Tănăsoaica, Felix Sima, Niki Ursei, Ileana Vulpescu, Fenia Driva, Mihai Sporiş, Gheorghe Mămularu, Adina Enăchescu, Petre Cichirdan, Constantin Geantă, Nicolae Ghinoiu şi mulţi alţii.

Întâlnirea a avut loc într-un cadru festiv şi emoţionant.

Felicitări distinsă Fenia Driva pentru conştinţiozitatea şi efortul depus în realizarea acestui volum „Scriitori şi autografe” ce va rămâne o vie mărturie a oamenilor de cultură pe care i-aţi cunoscut dv şi mama dv şi care au trecut pragul bibliotecii din oraşul de la poalele Muntelui Cozia şi de pe malul bătrânului Olt, Călimăneşti.

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: