EVENIMENT EDITORIAL DE CINCI STELE LA COSTEȘTI VÂLCEA – MĂNĂSTIREA BISTRIȚA

by Gheorghe JIANU on September 16, 2021

Post image for EVENIMENT EDITORIAL DE CINCI STELE LA COSTEȘTI VÂLCEA – MĂNĂSTIREA BISTRIȚA

Asociația Ziariștilor de Investigații,
Vă prezintă un eveniment foarte important privind un adevărat OM al culturii și
cărturar desăvârșit cu multe titluri de carte al Bisericii noastre Creștin Ortodoxe!

• VÂLCEA SE POATE MÂNDRI CĂ ARE ÎN „GRĂDINA MAICII DOMNULUI” PE UNUL DIN MARII CĂRTURARI, ÎN PERSOANA PREACUVIOSULUI PĂRINTE ARHIM.VENIAMIN MICLE, DE LA MĂNĂSTIREA BISTRIȚA-OLTEANĂ!
• 16 SEPTEMBRIE 2021, ZI DE CONSEMNAT ÎN CALENDAR!

Motto: „Cultura merită riscuri,riscuri enorme. Fără cultură suntem cu toții doar bestii totalitariste”!(Norman Mailer)

Sub patronajul și grija Înaltpreasfintitului Arhiepiscop al Râmnicului, VARSANUFIE, se organizează la Mănăstirea Bistrița Olteană, în data de 16 septembrie 2021, începând cu ora 17,00 un eveniment foarte important privind OMAGIEREA PĂRINTELUI ARHIMANDRIT VENIAMIN MICLE.
Evenimentul are la bază lansarea a două cărți editate de către Editura PRAXIS a Arhiepiscopiei Râmnicului ce poartă semnătura părintelui Veniamin Micle, sub denumirea: „PEȘTERA SFÂNTULUI GRIGORIE DE LA MĂNĂSTIREA BISTRIȚA” și „SFÂNTUL GRIGORE DECAPOLITUL”.
Totodată se prezintă numărul I /2021 al revistei de teologie și spiritualitate ortodoxă MARTYRIA, editată de către Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului.
Revistă în care se regăsește un interviu realizat de către pr.Constantin Olariu de la Arhiepiscopia Râmnicului, cu părintele Veniamin Micle.
Cu acest prilej se sărbătorește și împlinirea venerabilei vârste de 82 de ani (7 iulie) a părintelui arhimandrit Veniamin Micle.

CINE ESTE DE FAPT PĂRINTELE ARHIM.VENIAMIN MICLE ?.
Pentru cei care nu cunosc de unde vine parintele Veniamin și activitatea sa atât ca duhomnic cu har de la Bunul Dumnezeu cât și ca om de cultură, suscint prezint pe cel ce ne face onoare cu truda Sa pentru scris și cercetare: S-a născut la data de 7 iulie 1939, în satul Plopiș, comuna Șișești, județul Maramureș. De mic a iubit credința și slova cărții…Pe părintele Veniamin îl recomandă diversitatea creației personale ca om al slovei scrise, cât și harul ca duhomnic primit de la Bunul Dumnezeu. A fost un dascăl teolog desăvârșit, cunoscător a foarte multe limbi străine, cercetător, istoric, analist literar, tipograf, arhitect având amprenta lăsată pe multe lăcașe de cult (inclusiv la Mănăstirea Bistrița Olteană), cercetător etc.
Putem să-l numim pe bună dreptate, “VOIEVOD AL SLOVEI DUMNEZEIEȘTI”, ce v-a lăsa pentru multe generații un imens “filon de aur” pentru cultura poporului și țării românești.
A publicat peste 630 de titluri, dintre care:
130 cărți, 110 studii, 350 articole, 3 comunicări, 18 reportaje, 42 însemnări-corecturi, 38 recenzii etc.
A publicat sute de articole în diverse ziare, fiind senior editor, cum ar fi: Cultura vâlceană, Povestea Vorbei, Forum Vâlcean, A.Z.I…
Deține articole în publicații la nivel național și internațional, fiind foarte apreciat primind ca recunoștință, diplome, decorații cât și alte distincții.
Înaltpreasfintitul Varsanufie, apreciază și respectă foarte mult truda și opera părintelui Veniamin, pe care îl consideră cel mai mare cărturar contemporan al Bisericii noastre Creștin Ortodoxe și este dispus să creeze la Bistrița un muzeu pentru a aminti generațiilor viitoare, ctitorii acestui lăcaș de cult cât și truda creației neprețuitului meșteșugar al buchiei cărții.
Pot spune în încheierea acestei prezentări următorul citat:
„Un om de cultură poate fii cântărit de oricine. Rezultatele diferă, în funcție de cultura cantaragiului”!
Acesta este Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Varsanufie care a realizat cât de important este pentru Biserică și Cultură, părintele arhim.Veniamin Micle.

AM SPICUIT PENTRU D-VOASTRĂ DIN PROGRAMUL OMAGIULUI ADUS PĂRINTELUI
ARHIMANDRIT VENIAMIN MICLE :
Evenimentul are loc la Mănăstirea Bistrița Olteană-Vâlcea, după următorul program:
La ora 17,00 TEDEUM, în cinstea parintelui arhimandrit Veniamin Micle cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Arhiepiscop Varsanufie în Biserica Mânăstirii;
17,30: Cuvânt de introducere și laudation al Înaltpreasfintitului Arhiepiscop Varsanufie;
La eveniment sunt prezenți:
– Actrița Daniela Nane și actorul Cristi Iacob;
– Lectură actrița Daniela Nane din Sfântul Grigorie Decapolitul…. “O minune” și “Despre Sfântul “…
– Părintele Constantin Olariu va prezenta volumul “Sfântul Grigorie Decapolitul” ;
– Actorul Cristi Iacob va da citire fragmente din cartea “Peștera Sfântului Grigorie de la Mănăstirea Bistrița”;
– Părintele Constantin Olariu va prezenta volumul “Peștera Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița”;
– Actrița Daniela Nane și actorul Cristi Iacob, vor crea un dialog recitativ;
– Părintele Ioan Gavrilă va ține o cuvântare despre parintele Veniamin Micle;
– Prof. Dr. Ioan Șt. Lazăr de la Forumul Cultural, va vorbi despre opera părintelui Veniamin Micle.

La eveniment vor participa, stareții de la Mănăstirile Turnu, Cozia, Stănișoara, parintele duhovnic Valerian de la Arnota cât și alte fețe bisericești.
Vor fi prezenți: intelectuali, ziariști, credincioși, primari, oameni de cultură, oameni de afaceri, cât și apropiați ai părintelui arhimandrit Veniamin Micle, etc.
Vor fi date citire mesajelor scrise, iar în final va fi o sesiune de autografe din partea părintelui Veniamin Micle, celor care intră în posesia cărților.
Evenimentul în totalitate va fi transmis live de către televiziunea “Vertical tv” de la Rm.Vâlcea.
Acesta este în mare programul dedicat părintelui arhimandrit Veniamin Micle, de către Înaltpreasfintitul Arhiepiscop al Râmnicului, Varsanufie Prahoveanu.
Lângă Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Varsanufie, au fost alături pentru realizarea acestui eveniment:
– Preotul Nicolae State Burluși;
– Petre Cichirdan, administratorul ziarelor de cultură din Vâlcea;
– Gheorghe Jianu, pres. A.Z.I. Rm.Vâlcea
Haideți să onorăm cu prezența, cei care apreciem și respectăm vasta operă a părintelui arhimandrit Veniamin Micle, pentru ai bucura sufletul acestui mare driguitor al cuvântului scris.
A consemnat
Gheorghe Jianu, A.Z.I, Rm.Vâlcea
15.sept.2021
p1
p2
p3
p4

Leave a Comment

Previous post:

Next post: