FESTIVALUL NAȚIONAL DE UMOR „OLTENII ȘI… RESTU LUMII”, DESFĂȘURAT LA SLATINA ÎN PERIOADA 29.09.2023 – 01.10.2023 . ZIUA A 2-A ȘI A 3-A

by Margareta SAIMAC on October 26, 2023

Post image for FESTIVALUL NAȚIONAL DE UMOR „OLTENII ȘI… RESTU LUMII”, DESFĂȘURAT LA SLATINA ÎN PERIOADA 29.09.2023 – 01.10.2023 .  ZIUA A 2-A ȘI A 3-A

În ziua a doua, de dimineață, de la ora 11, s-au decernat premiile pentru concursul de epigramă. Printre membrii juriului, s-au numărat marele poet și scriitor Paul Aretzu, reprezentantul vechiului Romanați, și respectabilul prof.filolog, critic literar și scriitor Constantin Voinescu.

       Atmosfera ambiantă a fost relaxată, s-au oferit premii tradiționale: papornița oltenească din papură cu un praz mare în ea, câte o rogojină (de o persoană, sau mai mari, de două persoane), diplome și plachete frumos gravate, care să amintească evenimentul.

       Tot în același loc (la parteru Bibliotecii Județene Ion Minulescu) s-a desfășurat și concursul de caricatură.

       Pentru epigramiștii premiați, ca o probă a măiestriei lor, li s-au dat 3 teme fixe, în jurul cărora să se compună câte 2 epigrame, iar la final, s-au jurizat și s-au acordat alte premii.

       Dintre toți participanții, ca o dovadă că umorul și o perspectivă optimistă, lungește viața, l-am remarcat pe domnul Nicușor Constantinescu, în etate de 95 de ani, care arăta de nici 70 de ani! Multe felicitări, maestre! Și fie ca mulți ani de acum înainte, să dețineți titlul onorific de DECAN DE VÂRSTĂ!

       Participanților la această veselă întrunire, li s-au oferit bilete gratuite la piesa de teatru de la ora 18 și 30 de minute. Piesa s-a intitulat: 5 acte de dragoste – o comedie în regia lui Moshe Yassur.

       Au interpretat magistral actorii bucureșteni EUGEN CRISTEA și CRISTINA DELEANU; TOMI CRISTIN / JEAN LEMNE; CRISTINA PASCALIN  și DANIEL NITOI.

       În tot acest timp, a continuat să se desfășoare târgul cu meșteri populari, cu fel de fel de produse, inclusiv produse culinare. Spre seară a fost susținut un concert pentru tineret, un adevărat recital oferindu-l solista LORA.

       Ultima zi a FESTIVALULUI NAȚIONAL DE UMOR OLTENII ȘI…RESTU LUMII, s-a desfășurat pe data de 1 octombrie 2023.

       Am trecut din nou în revistă toate standurile, remarcând următoarele:   – Meșterul popular ILINCA ALEXANDRU din Comuna ORLEȘTI, Județul VÂLCEA, era înconjurat de multă lume, care îl asista curioasă, cum realiza el, cu atâta infinită răbdare, niște opinci negre, de toată frumusețea! La întrebarea mea: – Din ce fel de piele sunt făcute? Moșul, cu o barbă albă până la jumătatea pieptului, mi-a zis foarte hâtru:  – Sunt făcute din piele tăbăcită de vită! Eu sunt Moș Crăciun! Cu o pereche de opinci făcute de mine, umbli toată viața!

       Foarte interesant a fost și standul prezentat de meșterul popular FERENC HAIDO din Localitatea CORUND, din Județul HARGHITA, cu ceramică tradițională ornamentală, de la care am achiziționat multe suveniruri cu magnet și castronele și ceșcuțe toate pictate manual. Seara se va încheia cu un concert la care va cânta LORA.

       În ultima zi a FESTIVALULUI NAȚIONAL DE UMOR OLTENI ȘI…RESTU LUMII, a continuat pe data de 1 octombrie  2023, o zi superbă, cu temperaturi ca de vară!

       Nu a lipsit și o trecere în revistă printre standurile prezentate, a expoziției de costume populare oltenești, din zestrea distinsei doamne jurnalist, membru UZPR, fost profesor filolog, ANA VASILE care deține o bogăție inestimabilă, având numai piese autentice, care nu sunt spre vânzare, ci doar spre admirare, reprezentând portul popular de la vârsta copilăriei, adolescenței, tinereții, maturității, în sfârșit din întreaga generație feminină, de la străbunice, bunici, mame și fiice!

       Multe felicitări organizatorilor!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: