Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”

by Petre CICHIRDAN on October 16, 2014

Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea a primit distincţia Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu prilejul aducerii Sfintelor Moaşte ale Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu la Hurezi. Propunerea a venit din partea Înalt Preasfinţitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru contribuţia adusă la promovarea figurii voievodului şi pentru refacerea mănăstirii Hurezi, în Anul Brâncoveanu – 300 de ani de la martiriul de la Constantinopol.

Florin Epure a fost iniţiatorul demersului pentru aducerea sfântului Brâncoveanu la ctitoria sa din Vâlcea întocmit sub forma unui document numit: «Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi», semnat de reprezentanţi ai clerului, de autorităţile centrale şi locale şi de sute de participanţi, la parastasul de obşte din 16 august 2007, de ziua hramului Sfinţilor Brâncoveni, la Mănăstirea Hurezi.

Istoricul Florin Epure este autorul volumului “Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia” apărut la Editura Rao, o carte primită cu entuziasm în mediile ştiinţifice, lansată recent la Salonului Internaţional de Carte Bookfest Bucureşti. Demersul ştiinţific, derulat pe parcursul a zece ani, s-a concretizat într-o teză de doctorat, în care Florin Epure şi-a propus să analizeze edificiile rezidenţiale, de apărare şi religioase mateine ridicate în regiunea Olteniei, în special, dar şi celelalte zidiri ale voievodului Matei Basarab precum şi refacerile şi adăugirile aduse de către strănepotul său, Constantin Brâncoveanu.

De-a lungul anilor, Directorul Florin Epure a fost implicat direct în etapele de restaurare şi consolidare a întregului aşezământ monastic de la Hurezi.

Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a mai fost primit de Ştefan Mănciulescu-arhitect şef la Comisia Naţională a Monumentelor istorice şi de trei restauratori care au executat lucrările de refacere la complexul de la Hurezi: Gorea Dumitru-restaurator pictură murală, Ioan Sfrijan-restaurator la Muzeul Naţional de Artă al României şi Nicolae Mihai-restaurator la Muzeul Naţional de Artă al României; şi, de Liviu Dragnea-viceprim-ministru. Preafericirea Sa i-a oferit doamnei Teodora Ianculescu Spătaru, restaurator pictură murală, Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu“.

pcickirdan
15 10 14

Florin Epure primind Ordinul de la Patriarh

Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni

Leave a Comment

Previous post:

Next post: