FORUMUL NAȚIONAL CULTURAL „BRÂNCOVENIANA” POTLOGI, EDIȚIA A IV-A, 2022

by Petre CICHIRDAN on January 21, 2023

Post image for FORUMUL NAȚIONAL CULTURAL „BRÂNCOVENIANA” POTLOGI, EDIȚIA A IV-A, 2022

Eveniment de primă mărime în cultura românească, Forumul Național Cultural „Brâncoveniana”, Potlogi, ediția a IV-a, 2023, s-a desfășurat pe 14 august în spațiul extraordinar de elevat oferit de Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, jud. Dâmbovița, în prezența celor trei gazde, personalități culturale românești, de excepție:  poetul și doctorul în istorie George Coandă, fondator al Universității „Valahia” din Târgoviște, președinte de onoare al Forumului; prof. Valentina Vasile, directorul Forumului; prof. Nicolae Catrina primarul com. Potlogi… Au fost prezente foarte multe personalități din țară mai ales câștigătorii edițiilor III și IV ale concursului de Poezie, care se desfășoară anual în cadrul Forumului. La această întâlnire a poeților și istoricilor din România, din anul 2022, a fost prezentată cartea apărută și lansată cu această ocazie: Forumul Național Cultural „Brâncoveniana”. Edițiile III – IV. Potlogi. Palatul B râncovenesc, 2021 – 2022, Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2022, volum realizat de Primăria și Consiliul Local Potlogi în care sunt prezentate lucrările: „Brâncovenii de după Brâncoveanu. Noii proprietari ai moșiei de la Potlogi după Legea Rurală din 1864 și Reforma Agrară din 1921” (prof. Valentina Vasile), „Civilizația românilor sub repetabila povară a taifunurilor imperiale” (George Coandă), „Mănăstirea Strâmbu-Găiseni și ctitorii ei, de la întemeiere și până la vremea domniei Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu” (Monahia Benedicta Moldovan), „Sigiliile comunei Potlogi din 1887 și din 1903 imprimate pe două documente emise în anii 1904 și 1906” (dr. Arhivele Naționale ale României Laurențiu Ștefan Szemkovics), „Brâncoveanu și moștenirea sfinților” (dr. Dimulete Lăcrămioara Geta), „Apărarea legii strămoșești prin tipar, grijă de stat în timpul domniei Sfântului Constantin Brâncoveanu, partea a II-a (prof. dr. Ion Marian Croitoru). Cartea prezintă în continuare „Antologia concursului de poezie 2021”: Vasile Toma, Dimitrie Sorin Pană, Ionica Bandrabur, Florentina Chifu, Tatiana Scurtu; și „Antologia concursului de poezie 2022”: Alexandru Pripon, Florentina Chifu, Adrian Păpăruz, Gela Enea, Elena Parascheva Mîrzea, Ștefan Lucian Mureșanu, Dumitru Buțoi, Lică Pavel. Cartea este prefațată de Sorin Stanciu, președinte UZPR: „Brîncoveniana – excelența în cultură și spiritualitate”.

*

    Domnul George Coandă a primit în cadrul acestui Forum titlul de Cetățean de Onoare al comunei Potlogi, lucru care l-a emoționat foarte tare și l-a făcut să declare că din acest moment trebuie să se adreseze „potlogenilor cu titlul de concetățeni!”…A mai mulțumit cu această ocazie și pentrul Premiul de Excelență primit în 2021 din partea revistei Regal Literar; aceste premii de Excelență, Regal Literar, au mai fost acordate Valentinei Vasile, Viliei Banța, Victor Petrescu, Doinei Ghițescu, Iuliei Ghercă și Mariei Dobrin (site UZPR). A mulțumit celor prezenți la manifestare din județul Dâmbovița, dar în special poetului Constantin Voicu pentru poemul Închinare pe care acesta l-a citit și cu  alte ocazii, mereu impresionând audiența!…a repetat: „excepțional poem”! A mulțumit Arhiepiscopiei Târgoviște pentru că a autorizat această întâlnire. A mulțumit „ziaristului de excepție” Florenț Mocanu, de la Gazeta Munteniei, precum și  „colegulului de breaslă”, medicul de inimă, Corneliu Zeană; domnilor din conducerea Cultului Eroilor Regina Maria Filiala Mihai Viteazul a jud. Dâmbovița; domnului Petre Cichirdan dintr-o altă capitală culturală creștină, Râmnicu Vâlcea, câștigătorul marelui trofeu de acum doi ani, un om remarcabil, fondator al mai multor reviste și ziare de cultură; și, „desigur, nu în ultimul rând fiicei județului nostru, marea poetă Vilia Banța”… Desigur, președintele de onoare al Forumului și-a cerut scuze că nu poate să-i amintească, să le mulțumească tuturor celor prezenți… S-au citit, prezentat, referatele înscrise în forum de către cei prezenți: Valentina Vasile, George Coandă,  Ion Marian Croitoru, Monahia Benedicta Moldovan (ne cerem scuze autorilor dacă greșim partial prezentarea lucrărilor!)… Apoi laureații concursului de Poezie, edițiile III și IV, și-au primit premiile…A urmat, înainte de o întîlnire de socializare la un restaurant din vecinătatea Palatul Brâncovenesc din Potlogi, un moment artistic prezentat de formația de dansuri populare a Școlii Gimnaziale din Potlogi, Zestrea satului, pregătită de doamnele Flori Bungete și Daniela Șerban. De asemenea spectacolul a continuat cu cei doi interpreți de muzică populară: Raluca Dobre și Horia Vlădan…Mai amintim în final numele celor care au jurizat concursurile de Poezie: George Coandă-președinte de onoare, Valentina Vasile-directorul Forumului, Aureliu Goci-președinte juriu; Vilia Banța, Constantin Voicu, George D. Piteș, Marian Ilie-membrii juriului; Claudiu Dumitrache-secretarul juriului.

ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA POTLOGI-2023!

Marian ILIE

Dragi prieteni,

Ca și în anii trecuți, marți 17 ianuarie 2023, la ora 12.00 organizăm la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi o activitate de marcare a Zilei Culturii Naționale și aniversării zilei de naștere a lui Mihai Eminescu. Activitatea va cuprinde:

– lansarea volumelor editate ca premii la concursul de poezie patriotică din cadrul Forumului Cultural National Brâncoveniana 2022;

– recital de poezie din creațiile participanților la activitate;

– un microrecital din creația și traducerile subsemnatului;

Ne-am bucura să vă avem alături, ca oaspeți și participanți direct, în care sens urmează să convenim modalitatea de transport de la București la Potlogi și retur.

Vă adresăm rugămintea ca până vineri 13 ianuarie să confirmați participarea.

Cu aleasa prețuire, M. I.

George Coandă – Cetățean de Onoare Potlogi
Valentina Vasile – președinte Cenaclu Forumului Național Brâncoveniana
primarul Nicolae Catrina Potlogi 14 08 22
Constantin Voicu citeste poemul Închinare, Potlogi, 14 08 22
Doina Ghițescu și Valentina Vasile în prim plan Potlogi 14 08 22
Fl. Chifu, M. Ilie, V. Banța, Cl. Voiculescu, C-liu Zeană
carte antologie III – IV

Leave a Comment

Previous post:

Next post: