HORIA MAXIM ÎN CONCERTUL NR. 1 DE P.I.CEAIKOVSKI

by Petre CICHIRDAN on May 11, 2014

Post image for HORIA MAXIM ÎN CONCERTUL NR. 1 DE P.I.CEAIKOVSKI

Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, 17 martie 2014, orchestra simfonică cu Meda Stanciu concert maistru, cu Forin Totan la pupitru, şi cu un Horia Maxim dezlănţuit la pian au dăruit publicului meloman, vâlcean, unul dintre opusurile pentru pian şi orchestră dintre cele mai frumoase ale acestui univers muzical, cunoscutul Concert nr. 1 de Ceaikovski, care se cântă pe toate scenele lumii, de 130 de ani!

…Stăpânind o tehnică fără cusur şi atacând orice fel de lucrare, de la clasicismul premergător şi până la perioada contemporană, parcurgând un drum sinuos, alternând între liniştea şi calmul absolut, un grav adagio, la pragul cel mai înalt sonor specific unui vivace-presto!…Interpretând cerebral, dar şi pasional, Horia Maxim deţine un repertoriu interpretat în atâtea locaţii-naţionale şi internaţionale, de invidiat! Dar în muzică, nu se admite invidia, şi, când ascultăm cea mai înaltă muzică: Bach, Beethoven, Ceaikovski, simţind-o şi trăind-o spunem că am ajuns în Rai! Horia Maxim intră pe scenă, şi iasă, cum a fost şi momentul concertistic de la Râmnicu Vâlcea, ca un toreador învingător. Horia Maxim este un învingător şi dacă îi stai alături împrumuţi şi tu ceva, destul de mult, de la el… În faţa pianului la care cânta Beethoven sau la care cânta Schumann, sau Liszt, la care compunea Ceaikovski sau cânta Richter, sau Vasili Alexeev, sau Tudorel Dumitrescu, în mod normal, un meloman plânge! sigur, de prea plin plânge! Muzica nu te poate ucide, dar ea te poate duce dincolo de limitele trăirii normale, motiv pentru care oamenii de ştiinţă o studiază pentru posibilităţile ei terapeutice.

Spre finalul acestor rânduri scrise sub puternica impresie a unor imagini şi sunete mai mult decât potrivite, filmate de noi chiar în sala Lahovari, în care a avut loc concertul interpretat de Horia Maxim, Concertul nr.1 de Ceaikovski, mai trebuie să adăugăm pasiunea extrem de elevată pe care acest interpret o are pentru muzica camerală, ştiindu-se că aceasta este poarta prin care intră orice muzician înspre marea muzică. Aflăm că ultima experinţă (din şirul atâtora efectuate de Horia Maxim) până la această vârstă este înfiinţarea şi efectuarea unui turneu naţional „CLASSIC REMIX” cu formaţia camerală formată din Horia Maxim-pian, Mihaela Anica-flaut, Fernando Mihalache-acordeon şi Săndel Smărăndescu-contrabas! …În programul acestei formaţii întâlnim transcripţii şi aranjamente după lucrări de Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, Alexander Glazunov, Igor Staravinski, Franz Liszt, Dan Dediu! …Abia o aşteptăm şi la Râmnicu Vâlcea!

Horia Maxim şi Florin Totan intrând pe scenă

Leave a Comment

Previous post:

Next post: