ÎNGERI PENTRU ROSTUL VIEŢII. IOANA LUPAŞCU ŞI DANIELA NANE

by Petre CICHIRDAN on March 26, 2015

Am fost de faţă la spectacolul de muzică şi poezie dat în Salina Turistică din Ocnele Mari, loc, care, de câţiva ani, atrage privirile oamenilor de cultură, susţinătorilor actului cultural nepropasgandistic, natrural, al unei comunităţi străvechi, un areal nemaiîntâlnit, de antică şi valoroasă istorie. Acest loc, subteran, făurit de mâna scumpă a omului, s-a datorat iniţiativei Prefecturii vâlcene, lui Remus Grigorescu, Primăriei Ocnele Mari, lui Petre Iordache, şi, desigur, nu în ultimul rând, directorului Salinei-inginerului Marius Tănăsie…în 2010.

Îngeri au fost în faţă, pe scenă, artişti de mare calibru şi de modestie, care dau rost vieţii noastre, româneşti, spirituale de înaltă calitate: Ioana Maria Lupaşcu şi Daniela Nane; dar şi în faţa scenei, în auditoriu, îngeri care rostuiesc însăşi viaţa: Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Dinu Săraru, Aurora Gherghina, Marius Tănăsie, Romeo Rădulescu, Petre Veţeleanu şi cei câţiva oameni de cultură care robotesc pe lângă îngeri!…nu-i uităm pe îngerii Salinei care dau strălucire subteranului, care îl îngrijesc, ca să ne placă nouă, cetăţeni ai Ocnelor şi Râmnicului!…Credeţi-mă, aceşti oameni care ţin pe picioare Ocnele Mari, care trăiesc şi muncesc acolo merită mult mai mult de la noi, de la toţi, de la întreaga suflare românească. Nicăieri în lume nu exixtă atâta răbdătoare istorie a lumii!…ca la Ocnele Mari!

Admirabile au fost cele două protagoniste care, imediat, s-au adaptat condiţiilor nu tocmai dintre cele mai plăcute, datorate…întunericului! Şi pianina şi lumina trebuiesc îmbunătăţite ca să putem să transmitem urmaşilor dovezi ale actului de cultură necondiţionat calitativ produs în afara instituţiilor de cultură, de către chiar cetăţenii care se luptă să trăiască, să producă bani pentru trecerea timpului cu mai mult folos, şi rost, în comunitate. Ce admirăm la acest înalt prelat, de la Arhiepiscopia Râmnicului, este, că, nu ştie să facă rabat, nu se preface când vorbeşte despre cultură, calitate, ştie să aprecieze…De astfel de oameni, îngeri oameni, are nevoie societatea românească… Dintotdeauna a fost aşa, la noi, la Râmnicu Vâlcea, la Episcopie, chiar din timpul Episcopului Iosif, şi al lui Gherasim, nu mai vorbim de începutul de secol XX, episcopul Stănescu! lucrurile au mers invers ca în societate; în timpul când Râmnicul se dărâma, făcea rabat de la calitate, aleile Episcopiei înfloreau, ofereau demnitate!…Şi ce demnitate ne-au oferit Ioana Maria Lupaşcu şi Daniela Nane!…Ce prezenţă de scenă, ce artă! câtă sensibilitate şi moralitate în comoziţiile celor născători de atâtea comori: George Enescu, Eminescu, Rahmaninov, Voiculescu, Astor Piazzolla, Nichifor Crainic, Silvestri, Radu Gyr, Paul Constantinescu, Arsenie Boca, Guy Bacos, Ioan Alexandru…şi, desigur, interpreţii Ioana Maria Lupaşcu şi Daniela Nane. Bravo, bravo, să strigăm îngerilor noştri, care au trăit cu noi în această sfântă Duminică, şi care ne-au dat curaj şi rost de viaţă pentru ziua de mâine…

23 03 15 p cickirdan

Ioana Maria Lupaşcu în Salina Turistică de la Ocnele Mari-22 03 15

Leave a Comment

Previous post:

Next post: