Într-o organizare de excepţie, oraşul Horezu a aniversat 528 de anide la atestarea documentară

by Ilie Fartat on September 9, 2015

În perioada 02 – 06 septembrie 2015, printr-un program de excepţie, oraşul Horezu a sărbătorit 528 de ani de la atestarea documentară a localităţii.

Manifestările au început în seara zilei de 02 septembrie cu vernisajul expoziției de icoane pe sticlă al pictoriței horezene, Gabriela Dăscălete, care a expus la Centrul de informare și promovare turistică peste 20 de creații cu temă religioasă reunite sub genericul „Iubire, cruce și înviere”.

Programul a continuat în ziua de miercuri, 03 septembrie, cu ședința festivă a Consiliului local la care au participat; Prefectul județului Vâlcea, domnul Dumitru Nicu-Cornoiu, foști și actuali consilieri locali, foști primari și viceprimari, funcționari publici și personal contractual din primărie, invitați de onoare, cetățeni. Cu această ocazie, într-un moment plin de emoție, Primarul oraşului Horezu, domnul Fârtat Ilie, a înmânat diploma și hotărârea Consiliului local de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al orașului Horezu”, cunoscutului și apreciatului om de cultură și sport, profesorul Nicolae Dinescu, pentru acțiunile culturale și de promovare a localității de unde își are originile, numindu-l “ambasador onorific al orașului Horezu”.

Seara a continuat cu lansarea cărții “Oltenia de sub munte” a reputatului scriitor vâlcean, Mihai Sporiș, care a ales această locație și ocazie, ca o recunoaștere a importanței pe care o are orașul Horezu în salba de localități a Olteniei de nord.

Vineri seara, cetățenii orașului Horezu și turiștii care s-au aflat în zonă s-au bucurat de o frumoasă paradă a motocicliștilor și un spectacol de muzică ușoară susținut de Emma&Tavi Colen, tinerii participanți cântând și dansând împreună cu interpreții.

Programul zilei de sâmbătă a început cu o frumoasă paradă a costumelor populare, în fruntea căreia s-a aflat conducerea administrației publice locale, urmată de Fanfara “Gabriel Chaborschi” din Rm. Vâlcea, ansamblurile artistice participante și echipele de elevi participante la Festivalul „Cocoșul de Hurez” pentru copii. A urmat un spectacolul folcloric de cântece şi dansuri populare în cadrul căruia au evoluat ansamblurile: “Liviu Dafinescu” din Baia de Fier – Gorj, “Miorița” din Vaideeni – Vâlcea, “Strugurelul” din Drăgășani – Vâlcea, “Moştenitorii” din Pietrari – Vâlcea, „Alunelul” din Pielești – Dolj, „Marin Cotoanță” din Teleorman, „Steluțe brâncovene” și “Brăduleţul” din Horezu – Vâlcea.
Într-un moment emoţionant și plin de sensibilitate, Primarul oraşului Horezu Fârtat Ilie, senatorul Adrănel Cotescu, deputatul Cristian Buican, consilierul județean Romulus Bulacu și alți invitați de la nivel județean a premiat 17 cupluri care şi-au aniversat în acest an 50 de ani şi peste 60 de ani de la căsătorie şi doi tineri care a împlinit vârsta de 18 ani în preajma zilei de 5 septembrie, ziua atestării documentare a localităţii, precum și pe sportivii câștigători ai competițiilor de fotbal, tenis de câmp și table.

Seara, horezenii şi invitaţii lor, au dansat, au cântat şi s-au bucurat de un frumos spectacol susţinut de Ansamblul “Doina Gorjului” și trupele „Hora” și „Haiducii”. Festivităţile zilei s-au încheiat cu superbe jocuri de artificii, spre bucuria miilor de participanţi.

Ziua de duminică a fost dedicată galei de box organizate de Clubul “Flacăra” Horezu la Sala de sport a Liceului Constantin Brâncoveanu, publicul spectator fiind încântat de măiestria copiilor şi a tinerilor sportivi.

Într-unul din momentele intervenției sale din timpul festivităţilor, domnul primar, Fârtat Ilie, a spus: „Crearea şi dezvoltarea unor asemenea evenimente, conduce la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti, dezvoltarea unor activităţi conexe în domeniul serviciilor. Pe lângă acestea, trebuie să avem în vedere dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii de drumuri și străzi. Anul acesta au fost reabilitate străzile 1 Decembrie și Olari, 2 artere importante de circulație turistică, s-a refăcut podul de acces spre Satul de vacanță Vârful Roman, iar în această toamnă, se vor executa lucrări de asfaltare a străzilor Mănăstirii și Bivolărie, de asemenea foarte importante pentru comunitatea noastră. A fost un an bun. S-a finalizat investiția de reabilitare a ambulatoriului, se vor finaliza în curând alte două proiecte importante; parcul fotovoltaic și dotarea Centrului de informare și promovare turistică. În funcție de deschiderea finanțărilor, urmează să dezvoltăm și alte proiecte dorite de cetățeni și care au fost, deja, cuprinse în Strategia de dezvoltare economică și socială pe perioada 2014 – 2020”.

Pentru informații suplimentare contactați: Fârtat Ilie – Primarul orașului Horezu – tel. 0740.217.540, fax: 0250.860.481 ; e-mail: primaria@orasul-horezu.ro  

Dumitru Cornoiu la Zilele Horezului 2015
Nicolae Dinescu cetpţean de onoare la Zilele Horezului  2015
Mihai Sporiş îşi prezintă cartea la Zilele Horezului  2015

Leave a Comment

Previous post:

Next post: