ÎNVAŢĂ SĂ TRĂIEŞTI SĂNĂTOS!-EDIŢIA a VI-a

by Gheorghe Pantelimon on November 29, 2016

Post image for ÎNVAŢĂ SĂ TRĂIEŞTI SĂNĂTOS!-EDIŢIA a VI-a

Cine nu doreşte să fie sănătos şi să se bucure din plin de plăcerile vieţii? Sănătatea este ţelul suprem al fiecăruia, iar un om sănătos este întotdeauna un om mai fericit. Venind în întâmpinarea acestei aspiraţii, la începutul lunii noiembrie 2016, când anotimpul rece începe să ne transmită tot mai multe avertismente, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, s-a desfăşurat o dezbatere pe o temă mereu actuală, de mare interes, „Învaţă să trăieşti sănătos!”, aflată la ediţia a VI-a, organizatori tradiţionali fiind Forumul Cultural al Râmnicului, Asociaţia Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Judeţul Vâlcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Principalii parteneri au fost Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea (director, prof. Paula Fârtăţescu), Şcoala Postliceală FEG Vâlcea (director prof. Nicolina Bădescu) şi Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Râmnicu Vâlcea (director, prof. Loredana Constantinescu), asistenţa fiind formată predominant din elevi care se pregătesc să lucreze în domeniul medical, însoţiţi de cadre didactice. Şi la ediţia 2016 au participat medici cu notorietate, apreciaţi de pacienţi, alţi specialişti: medicul primar cardiolog, Ilie Petrescu, şeful Secţiei Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, medicul primar Adrian Bănăţeanu, medicul de familie şi nutriţionistul Marina Cîrjaliu. S-a pus accent pe elementele de noutate, pe recomandări care vizează, cu prioritate, prevenirea îmbolnăvirilor, fiind ştiut că este mai uşor şi mai avantajos să iei măsuri profilactice decât să tratezi. În cadrul temei intitulată sugestiv „Suferinţele iernii”, dr. Adrian Bănăţeanu a explicat într-un limbaj accesibil, atractiv, cum pot fi evitate bolile specifice sezonului rece, în condiţiile în care atât la nivel naţional cât şi în judeţul nostru numărul virozelor respiratorii a atins cote ridicate. O boală infecţioasă care se răspândeşte repede este gripa care se transmite pe cale aeriană, virusul fiind eliberat când persoanele infectate vorbesc, tuşesc sau strănută, pericolul fiind mai mare în colectivităţi, în locurile aglomerate. Un regim de viaţă sănătos şi o dietă corectă pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, făcându-l mai eficient în lupta împotriva virusului. O tehnică de prevenire a anumitor boli infecţioase o reprezintă imunizarea activă, vaccinul antigripal având un rol important. S-au formulat cerinţe elementare cum sunt spălatul mâinilor, folosirea batistei, aerisirea camerei, odihna suficientă, hidratarea normală, alimentele uşoare, ceaiuri, folosirea antibioticelor numai când este nevoie şi, să nu uităm, să ne bucurăm, iar anual să efectuăm analizele de laborator indicate de medicul de familie.
Într-o abordare multifactorială, medicul primar Ilie Petrescu s-a referit la mediul de viaţă şi bolile cardiovasculare care reprezintă principala cauză de deces, într-o proporţie mai redusă în Statele Unite ale Americii. Modul sau stilul de viaţă este complex, se referă la persoane, dar şi la influenţa mediului înconjurător, a colectivităţii, ce întreprind statul şi factorii de răspundere pentru asigurarea sănătăţii publice. A furnizat informaţii curente, cu argumente ştiinţifice, mai ales cu privire la hipertensiunea arterială, infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral. Cea mai frecventă cauză a infarctului miocardic este boala coronariană ischemică. Factorii de risc sunt hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului, stresul care este nociv pentru inimă şi sistemul circulator pe termen lung, fumatul, obezitatea, lipsa mişcării, a efortului fizic, diabetul zaharat etc. În opinia sa, în România un factor de risc important este consumul exagerat de sare. Cauzele menţionate pot provoca şi accidentul cerebral vascular. Dacă istoricul familial nu poate fi schimbat, alţi factori de risc pot fi reduşi prin modificarea stilului de viaţă: alimentaţie echilibrată, bazată pe legume, fructe, fără grăsimi animale, o greutate corporală normală, exerciţii fizice, în mod regulat, reducerea stresului, menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, renunţarea la fumat, la consumul de alcool în exces etc. A insistat că bolile cardiovasculare trebuie depistate la timp şi tratate corespunzător; iar terapia să înceapă cu modificarea stilului de viaţă.
Cancerul este o boală care apare atunci când celulele organismului se înmulţesc necontrolat. Sunt peste 200 de tipuri de cancer şi cu toate că pot avea caracteristici comune, diferă foarte mult, reprezentând în esenţă, boli individuale. Conform estimărilor, principalele cauze ale cancerului sunt factorii alimentari (35%), tutunul (30%), radiaţiile solare (7%), virusuri (4%), factori ocupaţionali, alcoolul şi radiaţiile. Printre factorii care pot predispune la boală sunt fumatul, radiaţiile, alimentaţia inadecvată, infecţiile, unele substanţe chimice, mutaţiile genetice ereditare etc.
Marina Cîrjaliu, nutriţionist, preşedintele Asociaţiei „Sănătatea se învaţă” a supus atenţiei o interesantă videoproiecţie axată pe noutăţi în nutriţia pacienţilor cu boli oncologice. Din alocuţiunile specialiştilor a rezultat, printre altele, că în ultimul timp, asistăm la o îngemănare a medicinei clasice cu cea naturistă şi alternativă.
În partea finală a dezbaterii, elevi de la Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Râmnicu Vâlcea (Camelia Achim, Alina Boţocan, Raluca Găgeanu şi Andra Pascar), îndrumaţi de profesoarele Loredana Constantinescu şi Daniela Brănescu au prezentat videoproiecţia „Puternici şi Deştepţi prin Alimentaţie”. S-a formulat concluzia că trebuie să reînvăţăm ce mâncăm (doar alimente de calitate) şi să nu uităm că totul ţine de echilibru şi de moderaţie. Au mai avut scurte intervenţii Vasile Grevuţiu, Nicolae Dinescu care a mediatizat acţiunea la Televiziunea Vâlcea Unu şi Petre Cichirdan, membri ai Forumului Cultural al Râmnicului. Întrega acţiune a fost o pledoarie convingătoare pentru o viaţă normală, fără excese.
Conducerea Forumului Cultural al Râmnicului a conferit celor trei unităţi de învăţământ-Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea, Şcoala Postliceală FEG Vâlcea şi Scoala Sanitară Postliceală ”Carol Davila” Râmnicu Vâlcea, Diploma aniversară instituită cu prilejul celebrării, în 2016, a 15 ani de la constituirea asociaţiei, în semn de mulţumire şi ca o recunoaştere a participării lor consecvente, în calitate de parteneri, la diverse manifestări iniţiate de Forumul Cultural şi Asociaţia Seniorilor. Cunoscutul jurnalist şi scriitor Ioan Barbu, preşedintele de onoare al primului cotidian independent din România, a oferit participanţilor ziarul „Curierul de Vâlcea” numărul din 1 noiembrie, care a reflectat evenimentul, iar Petre Cichirdan, directorul Editurii Intol Press, le-a dăruit revista Cultura Vâlceană”

Gheorghe PANTELIMON

Iulian Comănescu, Marina Cîrjaliu, Gh Pantelimon, Adrian Bănăţeanu, Ilie Petrescu, 01 11 16
 Medic primar dr. Adrian Bănăţeanu, BJ, 01 11 16
 Medic primar dr. Ilie Petrescu, BJ, 01 11 16
Medic de familie dr. Marina Cîrjaliu, BJ, 01 11 16

Leave a Comment

Previous post:

Next post: