LILIANA ŞTEFĂNESCU SCAGNO ÎN CONCERT LA „ARIEL INTER FEST” 2013

by Petre CICHIRDAN on September 6, 2014

CAFE MILENOVECENTOTRENTA. Un moment aparte, cultural, s-a desfăşurat pe scena Festivalului Ariel Inter Fest-Sala Ostroveni, când Liliana-Olimpia Ştefănescu Scagno – vioară, Renata Seranella – pian, Cristian Alexandrescu – actor au urcat pe scenă în 22 iulie şi au susţinut un recital de muzică şi poezie. Evenimentul a avut cuvenita distincţie, cei trei, oferind, împreună, recitator şi instrumentişti, dar şi separat, pagini de neuitat din muzica universală şi lirica românească. A recitat cunoscutul actor al Teatrului „Anton Pann”, Cristian Alexandrescu, vocea sa unică-rezonant poetică, vibrând alături sau separat în tonul violonistei vâlcene şi pianistei din Italia; şi, aflăm cu această ocazie că îndrăgitul actor este şi autorul celor trei cărţi de poezie: „Arhipelag fără îngeri”, „Ninsoare cu dinţi de var” şi „Agonia câinelui de pază”… Decor floral scenic, foarte frumos, în care trebuie să recunoaştem, cele două instrumentiste-artiste s-au simţit foarte bine, instrumentele lor, interpretând pagini de înaltă simţire din muzica lui Astor Piazzolla şi Jules Massenet…

Iată, muzică de cafe-concert anii 30! pe noi, acesta ducându-ne cu gândul la anii 1944-1960, când tatăl Lilianei-Olimpia, renumitul pictor Emil Ştefănescu (profesor la Lahovari, şi poet, şi pescar) împărţea serile de răstrişte socială şi politică cu Leca Morariu, şi, împreună şi cu soţia acestuia, Octavia Morariu, interpretând adevărate triouri, punând astfel bază muzicii de cameră vâlcene…Leca-violoncel, Octavia-pian, Emil-vioară! ce talent extraordinar acest Emil Ştefănescu, cu care, din fericire, şi noi am studiat pictura la celebrul Palat al Culturii din Râmnicu Vâlcea, prin anii 60!…Liliana a rămas aceeaşi sensibilă şi frumoasă fată care trecea Oltul peste valuri, cu pletele în vânt! Astăzi ea este un mare artist în străinătate, în Italia, căsătorită cu Roberto Scagno, din Padova, iar în 1993 a înfiinţat o orchestră feminină de cameră, în Torino.

Adăugăm, la ce mai spune pliantul Festivalului, că Liliana Ştefănescu este o adevărată binefăcătoare pentru tinerii artişti vâlceni care ajung în Italia… Aşa a debutat în grafică cu o expoziţie personală, în 2003, talentatul nostru grafician Bogdan Constantin. Ziarul nostru de atunci, Info-Puls a publicat articolul „Un vâlcean la Torino” în care publicam crâmpeie de artă şi viaţă, din activitatea celor doi.

Renata Seranella, pianista italiană, din Torino, absolventă a Conservatorului din Torino, unde a activat ca universitar şi Luciano Lanfranchi-pianistul orb-care a acordat asistenţă muzicală multor copii vâlceni, deţine Diploma de „Educaţie muzicală”, având şi gradul II în „Predarea muzicii instrumentale”, de-a lungul anilor a concertat în duet cu violonista vâlceană devenită Scagno şi interpretând împreună muzică de cameră!

Cristian Alexandrescu
Liliana Ştefănescu în concert
Liliana Ştefănescu şi Renata Seranella

Leave a Comment

Previous post:

Next post: