MEDA STANCIU, FLORIN IONESCU GALAŢI ŞI MĂDĂLIN VOICU AU DESCHIS STAGIUNEA MUZICALĂ 2017-2018

by Petre CICHIRDAN on September 25, 2017

Stagiunea muzicală 2017-2018 de la Filarmonica vâlceană a început în ropote de aplauze adresate mult aşteptatului concert în care au evoluat trei îndrăgiţi interpreţi ai scenei muzicale româneşti: Mădălin Voicu-dirijor, Meda Stanciu-vioară şi Florin Ionescu Galaţi-vioară (da, ambii, fii ai celebrilor Ion Voicu şi Ilarion Ionescu Galaţi). Meda Stanciu este primă violonistă, concert-maistru, la Filarmonica Râmnicului de la înfiinţare, 1995, şi până în prezent! Filarmonica… cea mai importantă şi serioasă instituţie culturală a Vâlcii, cu impact hotărâtor în cultura oraşului şi în educarea tineretului de la şcoala primară şi până la şcoala superioară! înfiinţată, după cum am văzut, în 1995… Este momentul să amintim aici că Mihail Ştefănescu a fost directorul acestei Filarmonici din 1995 până în această vară şi a avut o contribuţie deosebită-esenţială în viaţa muzicală a Râmnicului Vâlcii timp, iată, de 23 de ani! Dar, puţini ştiu (aflăm din „Opere. Vol. III. Jurnal vâlcean (1944-1948). Leca Morariu” că în 14 feb.1947 muzicienii oraşului au fost convocaţi la Prefectură „pentru a se constitui în filarmonica Dr. Puţureanu”; coordonatori – Teodor Geantă şi Atanasie Duma (violonişti). Pe 18 aprilie 1947 se oficializează această orchestră („dirijată de d-ul maior Stamatide” având în componenţă: „7 violine, 2 viole şi 1 violoncel”), care va aparţine de Ministerul Propagandei: „ne dăm Ministerului Propagandei, zicând adio Căminurilor Culturale.”

A fost întradevăr o seară cu totul specială, melomanii, plecând încântaţi de la acest concert inaugural, de nouă stagiune, în care în sală au răsunat acordurile cunoscutelor lucrări muzicale purtând semnătura, în ordine, a unui preclasic: Antonio Vivaldi-Concertul pentru două viori şi orchestră în La Minor, RV 522; a unui clasic: Johann Sebastian Bach-Concertul pentru două viori şi orchestră în Re Minor, BWV 1043; şi al romanticului Franz Schubert cu Simfonia a V-a! Literatura muzicală îi situiază pe cei trei în marea categorie a muzicii clasice… Vivaldi, punând bazele muzicii concertistice în trei mişcări, Bach a pus bazele muzicii clasice, concertistice, arta fugii, în esenţă, deschizând calea spre muzica divină; iar Franz Schubert, copilul geniu, care a inventat liedul, artă pură a interferenţei dintre cântec şi poezie! Nimeni, precum cei trei nu şi-a reprezentat mai bine epoca şi nu a influenţat-o ca ei…

Ascultându-i pe cei trei, interpreţi solişti, şi dirijor, pot spune că programele lor scurte le-a lăsat timpul necesar şi eficient pentru ca fiecare să-şi demonstreze ce are în dotare mai bun: echilibrul şi liniştea, precizia unui Yehudi Menuhin – la Meda Stanciu, şi nervul-şi dinamica interpretării-energia eclactând cuplată cu tehnica ca la carte a unui David Oistrach – la Florin Ionescu Galaţi. Nici mai mult, nici mai puţin pe Mădălin Voicu l-am comparat cu un Roberto Benzi (care dirija însă fără baghetă) al anilor 70, când, nu scăpam concertul de la TV sau din Sala Ateneului Român, sau de la Timişoara! unde în loc de bilet le dam controlorilor în mână, discret, o hârtie de cinci lei! Cei trei, nu odată au mai concertat pe scena de la Râmnicu Vâlcea, în plus, Mădălin Voicu, prin 2004 (dacă nu mă înşel) împreună cu Orchestra Radio arunca sala în aer cu Rossini, Max Bruch şi George Enescu (Wilhelm Tell, Concertul pentru vioară-solist Alexandru Tomescu, Rapsodia I)…L-am filmat din faţă în prima parte a simfoniei şi am rămas stupefiat că Voicu avea partitura închisă iar intrările orchestrei erau atârnate de degetele lui; da, cunoştea partitura pe de rost; şi, ca un înalt ierarh în rostirea predicii ţinând Biblia închisă, Mădălin Voicu ţinea, pentru siguranţa interpreţilor, partitura închisă.

Dirijorul MĂDĂLIN VOICU
Născut în București, fiu al reputatului violonist Ion Voicu, Mădălin Voicu a absolvit Facultatea de Interpretare – vioară din cadrul Academiei de Muzică – București. A beneficiat de burse de studii pentru aprofundarea artei dirijorale la Trier, Mainz, Stuttgart, Londra. A dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii din Ploiești, a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Orchestra Națională Radio, a fost director și dirijor al Orchestrei de cameră „Ion Voicu” din București, director al Festivalului Internațional „George Enescu” dar și profesor de muzicologie la Academia de Muzică „Attaturk” din Izmir, Turcia. A fost membru de onoare al Academiei Franceze de Arte, Științe și Litere. (…) Mădălin Voicu rămâne una din cele mai îndrăgite persoane publice din țară.
Violonista MEDA STANCIU
Născută la Rm. Vâlcea în 1971, începe studiile muzicale la „Şcoala de Muzică şi Arte Plastice” din Rm. Vâlcea, clasa prof. Ştefan Petrescu şi prof. Aurel Popescu. La terminarea studiilor gimnaziale concurează şi obţine un loc la Liceul de Artă din Craiova pe care îl absolvă în 1989 ca elevă a clasei prof. Cornel Berbec. A primit numeroase premii de la diverse concursuri şi competiţii naţionale muzicale ce o recomandau încă de pe atunci drept un muzician de marcă. S-a pregătit de-a lungul timpului cu Maestrul Modest Iftinchi, urmând să studieze la Academia de Muzică din Cluj Napoca cu Maestrul Ştefan Ruha și prof. univ. dr. Adrian Cârdan ulterior fiind masterand la clasa de vioară a prof. univ. dr. Dorina Mangra. O găsim apoi ca violonistă a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova unde are ocazia să se perfecţioneze în arta interpretativă solistică şi în orchestră. Alături de orchestra simfonică face numeroase turnee în Spania, Italia, Franţa, Germania, Elveţia, America etc. În perioada 1991 – 1993 o regăsim în componenţa orchestrelor televiziunilor italiene CANALE 5 şi RAI UNO bucurându-se de o mare apreciere atât din partea colegilor, cât şi din partea dirijorilor.
Violonistul FLORIN IONESCU-GALAŢI
Violonistul Florin Ionescu-Galaţi, un solist remarcabil, a început studiul viorii de la vârsta de 4 ani, studiind cu tatăl său, renumitul Ilarion Ionescu-Galaţi, violonist şi dirijor. La 10 ani concerta împreună cu Orchestra Naţională Radio Concertul pentru vioară şi orchestră de Kabalevski, făcându-şi debutul în cariera solistică. Absolvă Academia de muzică din Bucureşti ca student al lui Ştefan Gheorghiu, dar l-a avut ca mentor permanent pe tatăl său. De-a lungul anilor a fost câştigător şi laureat a numeroase competiţii a susţinut recitaluri şi concerte în aproape toate oraşele din ţară, iar din 1982 îşi începe cariera de solist internaţional, cântând cu orchestre filarmonice din: USA, Canada, Elvetia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Ungaria, Polonia, Austria, Moldova, Franta, Italia, Norvegia, Japonia, Germania, Spania, Anglia. Din 1993 devine solist al Filarmonicii de Stat Braşov. A făcut înregistrări şi a scos CD-uri pentru Electrecord, Sipario Dischi, Radio Romania, Radio Istambul, ZDF, etc . A cântat în săli celebre precum Carnegie Hall NY, Herkuleessaal Munchen, Megaron Atena, Megaron Thessaloniki, Ateneul Roman, Sala Radio, Garsteig Concert Hall Munchen, Santori Hall Tokyo, Bilkent Ankara, Beethoven Halle Bonn, Stefaniesaal Graz şi a colaborat cu mari muzicieni, dintre care : Valentin Gheorghiu, Ayla Erduran, Iosif Conta, Ian Brown, Horia Andreescu, Gurer Aykal, Rainer Hofman, Michael Stern, Ion Voicu, Vladimir Altschuler, Lorry Wallfish, Alain Paris, Alexander Rahbari, Marek Pijarowski etc .

Pe Video Arhiva de pe www.culturaarsmundi.ro sunt postate trei secvenţe din concert.
Petre Cichirdan

Florin Ionescu Galati-si-Meda-Stanciu-in-Vivaldi
Meda-Stanciu-si-Florin-Ionescu-Galati-in-concertul-de-Bach
Madalin-Voicu-dirijand-filarmonica-din-Ramnicu-Valcea-18-09-17-foto-P-Cichirdan
Madalin-Voicu-in-simfonia-a-v-a-de-Schubert-18-09-17
orchestra-simfonica-a-filarmonicii-din-Ramnicu-Valcea-18-09-17-foto-P-Cichirdan

Leave a Comment

Previous post:

Next post: