MUZICĂ BIZANTINĂ – THEODOROS VASSILIKOS

by Simona Maria KIS - Simon Petru CICK on May 15, 2022

Pe 06 mai 2022 în sala de spectacole a Consiliului Județean Vâlcea a avut loc un „Concert Extraordinar de muzică bizantină susținut de Protopsaltul Theodoros Vassilikos” Alături de acesta au mai concertat protopsalții Pr. Dr. Siluan Dumitru Scurtu din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului și Dimitrie Hristodulos Voicescu – protopsalt al Bisericii Sfântul Ioan Rusul – Polizu din București.
Cităm mai jos textul apărut pe siteul Arhiepiscopiei Râmnicului, în data de 06 05 22, în legătură cu acest eveniment: « Concertul a debutat cu Troparul Învierii Domnului și a continuat prin interpretarea catavasiilor Paștilor și o serie de cântări psaltice de tradiție bizantină, precum și compoziții personale ale protopsaltului Theodoros Vassilikos.
Mulțumind pentru bucuria împărtășită celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a evidențiat activitatea misionară și culturală a protopsaltului Theodoros Vassilikos, acesta „fiind recunoscut în pleiada celor mai mari personalități ale muzicii bizantine. Theodoros a susținut numeroase concerte în diferite părți ale lumii, înregistrând cea mai mare colecție de imne și cântări ale Bisericii Ortodoxe și a promovat muzica psaltică bizantină în mod extraordinar la nivel național și internațional de-a lungul întregii sale vieți. A privit muzica drept un act care prilejuiește comuniunea dintre oameni și Dumnezeu, transformând orice cântare într-un moment de sărbătoare”, a accentuat Înaltpreasfinția Sa.
Ca semn de preţuire pentru prezenţa în Arhiepiscopia Râmnicului, dar şi pentru toată lucrarea misionară, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oferit protopsaltului Theodoros Vassilikos ordinul „Crucea Râmnicului”, cu îndemnul ca și de acum înainte să sporească în tot lucrul bun spre slava lui Dumnezeu și slujirea aproapelui. »
Iubitorii de muzică psaltică din Râmnicu Vâlcea au avut ocazia să urmărească un foarte reușit concert, am putea spune, chiar, original concert de muzică psaltică – în sensul în care îl poate avea clasicul astăzi – fiindcă, cum spunea Siluan Dumitru Scurtu pe scena Consiliului Județean, am avut ocazia să urmărim, poate, un „ultim clasic al muzicii psaltice”…Dacă în urmă cu șase ani (vezi Video Arhiva de pe www.culturaarsmundi.ro) vâlcenii erau încântați de interpretarea lui Nikodimos Kabarnos – 2016, pe aceeași scenă a CJ Vâlcea, dar în isonul unei corale condusă de același Dumitru Scurtu, și, care, de atunci și până astăzi are peste 200 000 de vizualizări; iată, astăzi, o muzică mai austeră, dar veritabilă, cu trei psalți clasici i-a încântat pe vâlceni. Aducem mulțumirile noastre Arhiepiscopiei Râmnicului pentru acest eveniment, care, puțini credeau, că, într-un timp atât de scurt, doar șase ani, va face atât de mulți iubitori de muzică psaltică, muzică veche, atât de veche!…fiindcă în mod normal ea se află la baza acestei nemaipomenite arte care este muzica. Bocetul și muzica de strană s-au asociat și au rezistat până astăzi ca o veritabilă armă împotriva modernismului, celor care în secolul XX au vrut să distrugă armonia…
Rugăm cititorii noștri să citească și articolul Pr. Constantin Olariu – „Laudațio” – închinat protosaltului Theodoros Vassilikos, precum și cele două filme care încearcă cât de cât să redea atmosfera creată de psaltiști…

Cei trei psalți în concert
Dimitrie Hristodulos Voicescu
Theodoros Vassilikos
Siluan Dumitru Scurtu
Arhiepiscopul Râmnicului și psalții invitați
Pr. Siluan Dumitru Scurtu
Imn Arhiepiscopului -cântă Theodoros Vassilikos

Leave a Comment

Previous post:

Next post: