MUZICĂ DE CAMERĂ ȘI POEZIE LA ARHIEPISCOPIE

by Petre CICHIRDAN on May 26, 2022

Post image for MUZICĂ  DE CAMERĂ ȘI POEZIE LA ARHIEPISCOPIE

Miercuri, 04 Mai 2022, la Arhiepiscopie, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului „Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului”, în prezența Arhiepiscopului Râmnicului, ÎPS Varsanufie, două mari stele ale României, artiste: Daniela Nane, actriță și Ioana Maria Lupașcu, pianistă, au oferit un spectacol „extraordinar” iubitorilor de muzică și poezie, prieteni ai Arhiepiscopiei. Daniela Nane a citit, a recitat, și recitit în parte, fiind de mai multe ori la Râmnicu Vâlcea, din poeziile unor poeți extrem de cunoscuți, și la modă astăzi – când vorbim de poezia religioasă, de poezia scrisă în închisorile comuniste de cei care au iubit democrația și libertatea: Mihai Eminescu – Rugăciune (pe fondul sonor al Ave Maria de J. S. Bach) , Simion Cubolta – De n-ar fi înviată, Traian Dorz – Atâta sfântă curăție, Radu Gyr – Întrebare ( Raffaele Montanaro – Nocturnă), Radu Gyr – Crezul, Câtec deplin și Metanie, Duiliu Zamfirescu – Ghetsimani, Vasile Voiculescu – Pe cruce, Alexei Mateevici – Hristos a înviat!, Nichifor Crainic – Noaptea Învierii, George Coșbuc – Hristos a înviat! și La paști, George Topârceanu – La Paști, Vasile Militaru – Hristos a înviat!, Costache Ioanid – Ștergarul (Giulio Caccini – Ave Maria). Ca și la manifestările trecute, pe parcursul celor opt ani al conducerii Arhiepiscopiei de către IPS Varsanufie (care, se știe, este duhovnicul de suflet al multor actori români, geniali, Domnia Sa venind la Râmnicu Vâlcea de la Arhiepiscopia Bucureștiului), Daniela Nane și-a reconfirmat clasa, impresionând auditoriul prin sensibilitatea și căldura vocii sale, prin cultura personală și profesionalismul discursului actoricesc… Subliniem faptul că Daniela Nane are o bogată activitatea pe scena teatrului românesc, fiind actriță la Teatrul Bulandra din București, dar și pe scena-cadrul-cinematografului românesc, jucând cu succes în 17 filme și seriale TV …Și să nu uităm, la 19 ani, în 1990, Daniela Nane a fost aleasă Miss România și a participat la Miss Univers! 1990!…atunci când România avea nevoie de reafirmarea tinerelor noastre valori în lume…
Alături de Daniela Nane, la acest spectacol, organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, și-a prezentat excepționalul talent în muzică, măiestrie în arta pianului, interpretând, dar și creând noi versiunii ale unor opusuri clasice, pianista Ioana Maria Lupașcu-un fenomen al artei muzicale interpretative românești. Zeci de compozitori contemporani, din toată lumea, i-au închinat, au scris, partituri pentru mâinile sale… Noi o cunoaștem de la marile și variatele, și complexele, concerte ținute pe scenele filarmonicilor din România, dar și din anumite epistole ale unor mari muzicieni ai lumii, cum este și Sergiu Pobezernic din Regatul Unit. Cuvintele prin care domnul Pobezernic o elogiază ni s-au confirmat chiar în concertele susținute de Ioana Maria Lupașcu pe scena Filarmonicii vâlcene. De vreo zece ani, pianista, a creat coloana sonoră a recitalurilor de poezie ale Danielei Nane!…O alăturare sau o unire pe care a dorit-o însăși divinitatea… Pianista a interpretat, după cum ați văzut, în citarea lucrărilor Danielei Nane, împreună cu aceasta: Ave Maria de Bach, Nocturnă de Raffaele Montanaro, Ave Maria de Giulio Caccini… A interpretat singură: Balada de Ciprian Porumbescu (prelucrare Ioan Dobrinescu), Largo din concertul pentru flautino de Antonio Vivaldi (prelucrare de Luca Moscardi), Adaggio de J. S. Bach (prelucrare de Alexandro Marcello), Meditation din Thais de Jean Massenet, Ave Maria de Franz Liszt, Passacaglia de G.F. Händel (Johan Halvorsen), Fantezie pe tema Lie Ciocârlie de Ioana Maria Lupașcu. Noi am dat pe Cultura Ars Mundi, Video Arhiva, www.culturaarsmundi.ro, Fantezia Lie Ciocârlie, Balada și Adaggio de J. S. Bach (Marcello). Trebuie să o felicităm pe Ioana Maria Lupașcu pentru calmul și rezolvarea tehnică (domnia sa fiind obișnuită cu intstrumente de mare calibru -piane de filarmonici) a instrumentului pe care a cântat dovedind că mâinile artiștilor, marilor artiști, modelează instrumentul și nu instrumentul modelează interpretul!

NOTA: Pe www.culturaarsmundi.ro, Video Arhiva, pot fi umărite secvențele video cu următoarele titluri – adrese (inclusiv pe You Tube):
„BALADA” (C. PORUMBESCU) – IOANA MARIA LUPAȘCU
„ADAGIO” (BACH & MARCELLO) – IOANA MARIA LUPAȘCU
„DE N-AR FI ÎNVIAT HRISTOS” (SIMION CUBOLTA)-DANIELA NANE
„CREZUL, CÂNTEC DEPLIN, …” (RADU GYR)-DANIELA NANE

IPS Varsanufie
Constantin Olariu
Daniela Nane
Ioana Maria Lupașcu
Două mari artiste - Ioana Maria Lupașcu și Daniela Nane

Leave a Comment

Previous post:

Next post: