NICU CISMARU: „IMPERFECTUL SIMPLU”
Lansare de carte la Băile Olănești în cadrul Taberei Prieteniei Literare „De Amiciție”

by Petre CICHIRDAN on July 6, 2023

Lansarea cărții lui Nicu Cismaru, la Olănești, în 02 06 23 avea să atragă după sine o serie întreagă de evenimente pe parcursul a două zile, trebuie să recunoaștem, plăcute, grupul celor peste treizeci de scriitori din toată țara, întruniți în celebra deja stațiune vâlceană știind să facă din fiecare clipă, oră, un eveniment literar autentic…Cu o oră înainte de evenimentul de la Olănești, lansarea carții, oaspeții din tabăra de creație literară organizată de Mariana Moga din Satul Mare, redactor șef adjunct la „Sintagme codrene”-membru UZPR-au sosit la sediul Societății „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea unde cei doi amfitrioni, Nicu Cismaru și Violeta Scrociob, le-au prezentat activitatea societății culturale pe care o conduc, și, unde au vizitat casa memorială Anton Pann. În cadrul acestei întâlniri, Bebe Jianu din Drăgănești Olt a interpretat romanța Barbu Lăutaru din creația vestitului creator al generației de la 1848 și care vremelnic a locuit la Râmnicu Vâlcea locuind în această casă, sediu al societății cu același nume. Despre personalitatea lui Anton Pann a vorbit poetul Ovidiu Cristian Dinică. Apoi, oaspeți și invitați, membrii societății s-au deplasat la Olănești, unde a avut loc lansarea de carte…Moderatorul, doamna Maria Vaida din Cluj Napoca, membru al Uniunii Scriitorilor din România; și prefațatorul cărții, prof. dr. Mihaela I. Rădulescu, au format micul prezidiu, desigur, împreună cu autorul: Nicu Cismaru…Lansarea a debutat cu un microrecital din volumul prezentat susținut de Nicu Cismaru și Violeta Scrociob. Apoi dna Maria Vaida a prezentat volumul. A urmat o intervenție muzicală susținută de cantautorul vâlcean Dan State, după care a vorbit despre poezia lui Nicu Cismaru, Mihaela I. Rădulescu. Un moment deosebit al întâlnirii l-a constituit interpretarea unor piese de muzică folk al celor doi invitați, Nicolae Doboș (voce și instrumente de suflat) și Grigore Ureche – ghitară.

*

Volumul de poezii „Imperfectul simplu” apărut în 2023 la Editura „Hoffman” și semnat de Nicu Cismaru este o mostră de calitate editorială impresionând prin grafica simplă adoptată – albul imaculat – o singură culoare – prin hârtia folosită (volumetrică-care o face și mai ușoară, în stare ca și conținutul, poezia, să se ridice de la sol, să zboare, amintindu-ne, prin comparație, de porumbelul alb coborât din ceruri deasupra Mântuitorului în timpul botezului în apele Iordanului. Poezia în sine, indiferent cum este poetul, starea poetică, nu poate să aducă între oameni decît pace și iar pace. Mai mult, starea poetică se află la baza, originea, oricărui fel de exprimare artistică, domolind în acest fel și apriga luptă fără sânge dintre artiști.

   Volumul lui Nicu Cismaru revelându-se ca operă literară este o dovadă a înclinării acestui autor către naturalism, către natural, cum îi plăcea lui Brâncuși la începutul secolului XX să-și îndemne colegii de breaslă, colegii artiști de orice fel, să facă: „Eu am căutat mereu naturalul, frumosul primar şi direct, nemijlocit şi etern!” spunea într-un aforism de-al său celebrul sculptor… „Imerfectul simplu” de la început și până la ultima filă a cărții pare o continuă declarație în vers clasic și modern, postmodern, pentru naturalețea expresiei cu sau fără valențe stilistice deosebite, elitiste, ale tehnicii poetice cu un lexic simplu dar încărcată cu o viziune, peisaj, alternantă între real și suprareal. Real și suprareal precum un chip de ceas atârnat sau pus la uscat dintr-un tablou al celebrului Dali,  care în toată viața sa a încercat și a reușit să demonstreze că realul are același rang cu suprarealul…

   Notează în prefața sa, „Eul creator – între perfect și imperfect”, criticul literar Mihaela I. Rădulescu, despre poezia lui Nicu Cismaru: „Pendulând prin traiectorii stilistice diversificate, poetul își construiește propriul drum în poezie, materializat în registrul expresiv al emoției autentice, metafora încununând semantica textuală. Cu toate imperfecțiunile vieții, poetul poate atinge armonia prin cuvânt; pentru creatorul de frumos, regăsirea fericirii edenice se poate face prin prisma imaginarului, în modul cel mai simplu, recurgând la viziune…Nicu Cismaru reface drumul spre Ithaca prin intermediul poeziei.”

     Volumul în trei părți, cum spuneam, are conotația unei declarații ample, aproape dure, bărbătească, înspre cele trei destinații (toate împreună cu eul său): dragostea, iubirea – „Am suflet doamnă”; poezia – stare de veghe – arta poetului – „Înțelesuri de unghi”; și cotidianul de astăzi (social politicul) între credință și necredință – „Între Dumnezeu și Antihrist”. Cartea, într-un fel, părând a fi un amplu testament începe cu poezia „Imperfectul simplu” un lucru normal dat fiind că oricine o privește (cartea) caută să desconspire ce vrea să însemne titlul și remarcând, imediat, că primul lucru pe care îl primește poetul de la natură (iată naturalul omniprezent), bărbatul, omul om în general este elixirul de nerefuzat (și o spune atît de natural, sfidând chiar): licoarea de prună distilată și femeia!…și acest lucru, plăcere, fără asemănare este la mare preț ca să nu treacă în lumea de apoi fără păcat!…„Nu vreau de pomană nicio apă vie/ Când s-o stinge clipa și voi fi plecat…/ Doamne lasă-mi țuica și dă-mi o Mărie/ Să nu trec hotarul prea nevinovat” („Imperfectul simplu”); și mai adaugă în final: „Și mai dă-mi o doină când mai mă trezesc/ Să fiu imperfectul simplu când trăiesc”…Citind aceste versuri, întrega poezie, ne-au venit în minte și urechi muzica lui Carl Orff din cantata profană „Carmina Burana” și versurile ei, în latină, ale cantautorilor de la începutul mileniului II…„Ego sum abbas…” (cântul 13). Și nu este singurul vers care se așează în fața poeziei lui Nicu Cismaru, și Carl Orff explorând naturalul, la fel ca Brâncuși, spre sfârșitul mileniului II, aducând ritmul și dansul în creația cultă simfonică… Constatăm în continuare prezența eului împerechiat cu toate stările poetice („Turnat și returnat”) mimând din nou acest natural ca parte din lumea vie a ce pare exprimat ca în ethosul nostru popular, admirabil: „Fă-mi ca lujerul subțire/ cheltuit pe niște zile/ să fie îmbrăcat în frunze/ până dincolo de buze/ unde-n loc întunecat/ stă cuvântul ferecat/ peste care plânsu-mi-se/ atâtea ucise vise”…Nu putem să conchidem, spre final, partea a treia a volumului lui Nicu Cismaru, decît cu faptul că poetul, artistul (repetăm, care nu poate fi decât natural) trebuie să se exprime în comunitate, cetate, combătând falsul politic, și deplângând nenorocirile de orice fel abătute asupra poporului din care face parte…„Borfașii-s domni și domni ne sunt borfașii,/ Ei vor ca tot ce-ating să și dispară/ Și plâng în burta mamei copilașii,/ Nu vor să se mai nască-n astă țară.” („Când sughițăm de foame, mondial”)

   Consemnăm faptul că lansarea a fost un prilej bun pentru participanții la manifestare, scriitori din cadrul Societății Culturale Anton Pann, care, la sfârșit, au ținut să se manifeste ca adevărați creatori ce sunt, citind din propriile creații: Veronica Stan, Ovidiu Cristian Dinică,  Elena Neacșu…

NOTA: Urmăriți pe Video Arhiva de pe www.culturaarsmundi.ro sau pe You Tube secvențele video NICU CISMARU: „IMPERFECTUL SIMPLU” – OLĂNEȘTI (02 iunie 2023), NICOLAE DOBOȘ LA LANSAREA VOL. „IMPERFECTUL SIMPLU” – OLĂNEȘTI (02 iunie 2023) și DAN STATE, GHITARĂ, LA LANSAREA VOL. „IMPERFECTUL SIMPLU” – OLĂNEȘTI (02 iunie 2023).

Ov Cr Dinică citeste la sediul Societatii Anton Pann
Nicu Cismaru între Maria Vaida și Mihaela Rădulescu
Violeta Scrociob și Nicu Cismaru citesc din volum
Dan State
Nicolae Doboș
Ovidiu Cristian Dinica
Veronica Stan
Elena Neacsu

Leave a Comment

Previous post:

Next post: