ORAZIO BARONELLO ȘI MONICA LUEZAS

AU CUCERIT RÂMNICUL PE SCENA FILARMONICII

by Petre CICHIRDAN on November 28, 2019

Concert de mare clasă a avut loc pe scena Filarmonicii vâlcene în 04 noiembrie 2019 susținut de tinerii soliști și dirijor: Dominik Ilisz din Oradea, născut în 2003 la Debrețin, la pian, în Concertul nr.3 de Ludwig van Beethoven; Monica Luezas, soprană, Spania, și ea într-o carieră promițătoare în dificila artă a cantolui (rezervat cu precădere maturilor) și în seara cu pricina tălmăcind aria „Casta Diva” din opera „Norma” de Bellini și cântecul „De España vengo” din zarzuela „El Niño judio” de Pablo Luna; precum și „La Petenera” de Federico Moreno Torroba, „I te vurria vasà” de Eduardo Di Capua și „Torna a Surrientu” de Ernesto De Curtis; întreg acompaniamentul orchestral fiind asigurat de orchestra simfonică a Filarmonicii sub bagheta dirijorului Italian Orazio Baronello. O seară elegantă, frumoasă la propriu (compoziție) și la figurat (artiști), cu muzică atractivă, la mijlocul concertului, în partea a doua, dirijorul sicilian dăruind publicului vâlcean (extrem de călduros în prezența sa) interpretarea din primăvara acestui an, Uvertura la opera „Traviata” de Giuseppe Verdi, pe care a prezentat-o în aceeași formula orchestrală în luna februarie…o interpretare care și de această dată a răscolit inimile melomanilor vâlceni…O tripletă de artiști interpreți pe care publicul vâlcean nu o va uita curând.

Concertul a avut loc în 04 noiembrie, ziua de luni, iar duminică dimineața pe 3 noiembrie întreaga trupă, soliști și orchestră, și dirijor au dat curs unui concert școală în prezența copiilor și elevilor vâlceni pe structura programului din stagiunea de concert, chiar programul de luni seară. În fond acest concert matineu s-a suprapus peste repetiția generală care are loc cu o zi înainte de reprezentația finală. Alături de dirijorul Orazio Baronello care a exemplificat muzica clasică cu concertul pentru pian de Beethoven, împreună cu Dominik Ilisz, în cazul muzicii de opera alături de dirijor și orchestrîă a exemplificat Monica Luezas, dar și împreună cu Ionela Poenaru consiliera artistică a Filarmonicii care a vorbit pe înțelesul copiilor, traducând și comentariul celor doi, dirijor Italian și soprană spaniolă…Am ascultat-o pe Monica Luezas la acest concert matineu interpretând minunat, în ținută de stradă, aria „Casta Diva” din opera „Norma” de Bellini la care aproape nu am observant nici o diferență ci interpretarea din concertul de gala din ziua următoare. La fel și orchestra, și dirijor, au secondat-o admirabil…Trebuie menționat că Monica Luezas este și o prezență scenică minunată apropiindu-se automat de tineretul și copii din sală, noi de asemenea, bucurându-ne de prezența acestei „dive” a muzicii de opera….
Personal, am admirat dezinvoltura și ușurința cucare acest pianist tratează partitura fără inhibare.

Dominik Ilisz. Din prezentarea făcută de Fundația de cercetare a talentului bazinului carpatic, (https://kmta.hu > tamogatottak > ilisz-dominik) aflăm că pianistul solist la concertul din 04 noiembrie 2019 s-a născut pe 19 noiembrie 2003 în Berettyóújfalu. În prezent este elev în clasa a X-a la Liceul de Artă Oradea la clasa profesorului dr. Jámbor Fekete Erzsébet. Cântă la pian de la 6 ani și la 12 ani a fost admis la Secția pregătitoare a Facultății de Muzică a Universității din Debrecen, iar în paralel participă la Academia Internațională de Vară a Tinerilor Muzicieni din Debrecen.
Talentul și perseverența au dus la mai multe premii și recunoaștere în mai multe competiții naționale și internaționale încă de la 12 ani, iar în 2019 a câștigat premiul I la Olimpiada Națională de Pian din București. Modest ca mai toate marile talente în muzica clasică Ilisz spune: „Mi-ar plăcea să fiu pianist, dar mai este mult de parcurs”
În 13 noiembrie 2018 în www.erdon.ro Dominik Ilisz îi declară jurnalistului Ciucur Losonczi Antonius
că „Este o fericire pentru mine să cânt la pian”. Și continuă tânărul pianist: „Compozitorii mei preferați sunt Beethoven, Chopin și Liszt, iar Daniel Barenboim, pentru mine, este cel mai mare pianist . Mi-aș dori foarte mult să ajung într-o renumită universitate vest-europeană, Conservatorul de la Viena este cel mai aproape de inima mea. Mulți oameni cred că oricine se ocupă de muzică sau sport nu are practic nici o copilărie. Nu sunt total de acord cu acest lucru, deoarece nu am fost niciodată obligat să stau la pian. Îmi place să cânt la pian și nu mă simt deloc dezavantajat în comparație cu alți tineri de vârsta mea.”

Personal, am admirat dezinvoltura și ușurința cu care acest pianist tratează partitura, fără inhibare și reflectând o evidentă liniște interioară, degetele alunecându-I pe claviatură părând că stăpânește pianul de foarte multă vreme că este obișnuit cu publicul entuziast și cu luminile rampei care individualizează solistul și interpretarea…Și colaborarea cu dirijorul și orchestra ni s-au părut bine reliefate, Dominic Ilisz anunțându-se ca o personalitate muzicală bine conturată și de un meritat viitor artistic! …

Monica Luezas. O prezență scenică încântătoare, tânăra soprană din Spania atrăgându-și ropote de aplauze și la matineu în fața copiilor și elevilor, și la concertul de gală, concertul din stagiunea curentă. Am avut ocazia să o urmărim mai îndeaproape, la repetiții, la cea finală dinaintea concertului și cu îngăduința și amabilitatea dirijorului Orazio Baronello , care, am constatat, și-a înconjurat solista cu toată căldura și măestria de care este capabil în arta acompaniamentului, i-am luat un scurt interviu pentru publicațiile noastre , Intol Press, dar mai ales pentru on line-ul Cultura Ars Mundi…

Soprana Monica Luezas (în limba italiană): – Prima impresie? Este una foarte bună, sunt liniștită, trebuie să fiu calmă, pentru a reuși să am o prestație pe măsura așteptărilor…mă simt minunat.

– Orchestra? Primul sentiment, prima impresie este că mă aflu în fața unei orchestre mature care sună foarte bine, și ce este mai important, în această fază a pregătirii, este că îi simt potențialul, care îmi spune că putem merge mai departe; că la concert putem da împreună toată energia în vederea unui rezultat foarte bun. Simt delicatețea, sunetul cristalin!… întradevăr, componenții sunt niște bravi instrumentiști…

– Nu, nu, nu cânt prima dată cu marele maestru Orazio Baronello, am avut ocazia să cânt sub bagheta sa de mai multe ori, și întotdeauna am avut ocazia să trăiesc vibrația muzicii lirice în interpretarea sa.

– Eu sunt spaniolă, din regiunea Castilia, aproape de Madrid. Acum locuiesc în Catalonia, Barcelona.

– Nu știu cum este la Râmnicu Vâlcea, abia am sosit, și vreau să mă odihnesc, voi vedea mâine dimineață ceva…din acest oraș, am auzit, foarte frumos!

– Mâine seară, la concert? Sper să fie foarte bine, aștept ziua de mâine cu multă emoție și nerăbdare…Mă bazez pe această orchestră minunată, și pe sprijinul maestrului Baronello și sperăm să avem un mare succes, să avem publicul de partea noastră…

La repetiție dirijorul Orazio Baronello ne-a permis o filmare cu aria „Casta Diva” de Bellini din opera „Norma”-solista fiind extrem de naturală și bine intenționată la impresia artistică!… măiestrie în plină evoluție, plină de sensibilitate și suavitate, ușor tragism, o voce parcă născută pentru muzica de scenă de operă și despre care aveam să facem diferența în interpretarea din „De Espana vengo din zarzuela El Nino judio” de Pablo Luna, lucrare pe care în atelierul nostru de lucru am ascultat-o în trei interpretări celebre: Monserrat Caballe (soprană, o interpretare plină de poezie în atmosfera intimă a muzicii de estradă-naturală), Cristina Martinez (soprană, mai aproape de opera concert) și Anamer Castrello (mezzo, mai aproape de folclorul spaniol). Concluzionăm că Monica Luezas aduce pe scenă în propria interpretare o variantă esențială de muzică cultă, operă lirică, cultivată și pe care o apropiem mai mult de Maria Callas, ca personalitate și forță interioară de această dată doar în opera lirică…La Râmnicu Vâlcea Monica Luezas a umplut inimile melomanilor de bucuria întâlnirii cu arta muzicală de mare clasă și împreună cu orchestra simfonică vâlceană și Orazio Baronello aflați în deosebită emulație au făcut să răsune sub dealul Capela tonalități ale muzicii vocale și instrumentale de neuitat sau de referință pentru interpretările ulterioare…

Iată ce spune Internetul despre Monica Luezas-în traducerea noastră (Mónica Luezas Morcuende, cantante lírica-soprano, Barcelona Area – Zona Barcelona-wiki 23 noiembrie 2019): « Are o voce lirică flexibilă, dramatică, care îi permite să facă roluri precum Madame Butterfly, Norma, Il Trovatore, A Ballo in Maschera, The Force of Destiny, Anna Bolena, Aida … și în oratorii ca Requiemul de Verdi, Mozart, Brahms, a patra simfonie de Mahler, Rossini – missa, Beethoven – missa … etc. Este câștigătoare a Trofeului „Placido Domingo”. Profesorii și cântăreții celebrii și-au pus amprenta asupra vocii ei confirmându-i talentul: Shirley Verret, Raina Kabaivanska, Grace Bumbry, Victoria De Los Angeles, Andreas Scholl, Sebastian Weigle, Alfredo Kraus, Miguel Zanetti, Félix Lavilla, Miguel Ortega …. etc.
A cântat la festivaluri, teatre (Coliseul Regal Carlos III del Escorial, Teatrul Mare din Cordoba, Teatrul Maestranza de Sevilla, Teatrul Arriaga, Teatro de la Zarzuela, Teatrul Mare al Liceului, Teatrul Campoamor din Oviedo, Villamarta de Jerez, Palatul de Festivaluri din Santander, Teatrul Wintenthur din Elveția, Teatrul Darmstadt din Germania etc…»

Orazio Baronello. S-a născut la Messina, unde s-a inițiat în muzică sub îndrumarea maestrului Dante Pavarini. Și-a încheiat studiile în contrabas în Palermo, unde a absolvit Compoziția și Managementul cu Maestro Rinaldo Muratori la Roma, apoi și-a încheiat studiile la Academia Pescara. În 1994 a fost asistent al maestrului austriac Gustav Kuhn cu care a creat „Vedova Allegra” la Bologna, „Don Giovanni și Arianna în Nasso” de Richard Strauss dirijând Orchestra „Toscanini” din Parma și Orchestra dei „Pomeriggi Musicali” din Milano.
Realizează concerte cu Ansamblul de la Scala și RAI. În 1997 a fost asistent al Maestrului Piero Bellugi; susține concerte pentru RAI DSE în colaborare cu Orchestra „Scarlatti” din Napoli ..
Dirijează orchestre prestigioase precum: „Radio” și „George Enescu” din București, și Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Iași, Slisturi din Moscova. Dirijează orchestrele simfonice din Ploiești, Bacău, Craiova, Arad, Râmnicu Vâlcea, Orchestra Rep. Moldova de Televiziune, Filarmonica din Chișinău, Orchestra Simfonică Pazardjik, Simfonia Shumen, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Filarmonica de Stat Vidin, Orchestra Simfonică Bartok, Filarmonica Rusă din Carelia, Orchestra Plovdiv…La 30 ianuarie 2009, a susținut un concert organizat de Fundația „Bonino Puleio” în onoarea prințesei Victoria a Suediei, în prezența președintelui Senatului, în onoarea lui Renato Schifani. … Presa europeană îl consideraă printre cei mai străluciți dirijori italieni. Este director artistic al Academiei de Artă Culturală Barcelona, Sept. 2005 – Prezent  (wiki 23 noiembrie 2019).

NOTA: Pe Video Arhiva urmăriți trei filme cu fragmente din concert: DOMINIK ILISZ-FRAGMENT CONCERT NR. 3 DE BEETHOVEN-DIRIJOR ORAZIO BARONELLO, MONICA LUEZAS-„CASTA DIVA”-BELLINI, MONICA LUEZAS-„DE ESPANA VENGO”- PABLO LUNA

Petre Cichirdan

Dominik Ilisz Filarmonica Rm Vâlcea 04 11 19 foto p.cickirdan
Dominic Ilisz mulțumind publicului Rm Vâlcea 04 11 19-foto p.cickirdan
Monica Luezas după repetiție 03 11 19 Filarmonica Rm Vâlcea-foto p.cickirdan
Monica Luezas Filarmonica Rm Vâlcea-la repetiție 03 11 19-foto p. cickirdan
Monica Luezas în concert-Filarmonica Rm Vâlcea-foto p.cickirdan
Monica Luezas și Orazio Baronello final concert-Rm Vâlcea-04 11 19-foto p.cickirdan
Orazio Baronello Filarmonica Rm Vâlcea-la repetiție 03 11 19-foto p.cickirdan
Orazio Baronello în concert lecție-Filarmonica Rm Vâlcea 03 11 19-foto p.cickirdan

Leave a Comment

Previous post:

Next post: