PATRIOTISMUL ESTE CONDIȚIA FIREASCĂ DE A EXISTA…A ORICĂRUI OM!

by Simona Maria KIS si Simion PETRE on October 3, 2023

Este clar ca lumina zilei că omul nu poate trăi demn, în plăcere și siguranță, în afara sentimentului de dragoste imensă față de lucrul pe care îl face, în afara dragostei imense față de locul natal, în afara dragostei imense față de părinți și frați. Eul personal este dumnezeul său interior, cel care se constitue parte din Dumnezeul natural și universal…  „Omul este o unitate compusă din câteva elemente: partea fizică care este guvernată de sistemul nervos central. Apoi este destinul, acel program care este stabilit la începutul vieții, atunci când spiritul preia corpul respectiv pentru a-și programa ce are de făcut ca să poată evolua spre perfecțiune sau spre Dumnezeu”. (Cristian Răchițean-interviu de Cristina Liberis – transilvaniareporter.ro, 10 oct. 2019). Iată această referire la viața omului, soarta sa, care, nu poate fi decât una de natură biblică: lupta pentru perfecțiune sau pentru apropierea de Dumnezeu pe care, amândouă, în pictură, noi am materializat-o prin calea – ramura – lui Abel-Set, Noe, Avraam…spre Dumnezeu  și ramura lui Cain (care întemeiază prima cetate a lumii – iată urbanul), Ada și Țila (soțiile lui Lameh), Noe… Adevăr indubitabil, omul contemporan, lumea în care se mișcă el este o consecință a acestei aspirații ancestrale! Sentiment de dragoste imensă față de satul natal, orașul, țara, continentul, planeta, în ultima fază, cu universul ei…aceasta este practic definiția ideii patriotice – patriotismului – ne spune dr. Cristian Răchițean! Cu alte cuvinte patriotismul nu are nici o legătură cu naționalismul, cu antisemitismul, cu ura de rasă – în general!

  Iată ce declara acum un an celebrul doctor unui confrate de-al nostru:  „O să vă spun ceva. Eu am avut marele privilegiu., atunci când am ajuns în America, să mă bucur, să-l admir şi să-l cunosc îndeaproape pe unul dintre marii oameni ai planetei, şi anume Ronald Reagan. El vorbea oamenilor şi le spunea că trebuie să fie patrioţi, că trebuie să-și iubească ţara. El ne spunea că trebuie să iubim America, dar şi faptul că, dacă venim din altă parte trebuie să iubim şi zonele de unde venim ca să putem iubi America. Este foarte important să iubeşti pământul pe care calci pentru că în acest fel eşti o punte între pământ şi Dumnezeu. Sigur, asta a fost în urmă cu peste 40 de ani. Dar, pentru că-l admiram foarte mult, fără să-mi dau seama, acest lucru mi-a intrat în suflet. A fost al doilea mare om pe care l-am cunoscut, primul fiind Amza Pelea. Am petrecut alături de acesta ultimele zile sau luni ale mele în România. A fost un gigant, a fost unul dintre marii oameni ai planetei. Pe urmă am avut marele noroc să-l văd, să-l cunosc, să-l ascult pe Ronald Reagan care era la fel de mare, în alte zone, e adevărat, dar la fel ca şi Amza, era glumeţ, era haios, era miştocar, cu poante, cu glume, şi-l iubeam, îl adoram. Era o minunăţie umană.  Iubea pe Dumnezeu, iubea poporul, ţara. Era un mare iubitor de oameni.  Era credincios. Admiram faptul că, înainte să se aşeze la masă, spunea o mică rugăciune. Deşi era un om atât de mare, totuşi, era un om obişnuit, la fel ca toţi ceilalţi. Din păcate nu mai există asemenea oameni acum, spre durerea mea. Sper să se reîntoarcă”. (01 10 22, Menuț Maximinian, rasunetul.ro.)

    Pe 28 septembrie 2023 la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, sala mare a fost găzduită conferința despre originea bolilor specifice omului și societății sale ținută de celebrul medic naturopat – osteopat Cristian Răchițean, asistat în partea a doua a conferinței de violoncelistul Adrian Naidin și jurnalistul Miron Manega.

   Cristian Răchițean: – … Îmi place să vorbesc, am căpătat această plăcere de la Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române care mi-a spus atunci când eu m-am plâns că nu pot vorbi alături de el (mă lua la diverse emisiuni televizate): – Domnule doctor, important nu este cum spui, ci, ce spui! …mi-a spus A. Surdu. Apoi eu nu sunt un bun vorbitor, eu sunt un bun făcător…De atunci însă am prins curaj și iată-mă-s aici în fața dvs… Sunt un simplu om căruia îi place munca, căruia îi place cârca! (Vai de filosofia, morala de astăzi când la cârma politică sunt tinerii…care mai bine s-ar specializa într-o meserie utilă și nu ar face politică încă de la majorat…fiindcă asta li se oferă, să activeze la tineretul partidelor aflate la guvernare! N.red.)  …Da, de atunci îmi place să vorbesc; și mai este ceva, atunci când am un pacient la consultație îmi place fiindcă ajut omul!… îmi place să ajut oamenii. Să ajut cât mai mulți oameni… Dar, la treabă!…conferința mea cuprinde două părți: 1. De ce ne îmbolnăvim? (eu sunt adeptul dualității, totul este făcut din întuneric și lumină…la fel alăturarea dintre femeie și bărbat; mamele sunt primele, iar bărbații sunt pe locul doi!…) 2. De ce se înbolnăvește societatea?!…și aici o să vină lângă mine cei doi mari artiști, Adrian Naidin și Miron Manega. Dar să intrăm în conținut: de ce ne îmbolnăvim?…studiind bine problema timp de 40 de ani am dat peste rezultat!…am descoperit cauza bolii, cauza vieții! Am închis cabinetul de la New York și am plecat în lume să le spun oamenilor de ce se îmbolnăvesc și ce este viața! … Nimic nu este întâmplător, noi suntem aici cu o misiune, cu o treabă…și tot ce se mișcă pe acest pământ trăiește în întuneric, în cel de care vorbeam mai sus…în neștiință! Asta înseamnă generalul. Menirea mea este să arăt cum se iese din întuneric și se intră în lumină!…De ce ne îmbolnăvim? Două cauze sunt la baza îmbolnăvirii: una anatomo patologică și cealaltă generată de stres. Iată, stresul este foarte mic acolo unde izvorește și devine foarte mare cînd se unește cu alte mici stresuri…Ca apa Dunării, foarte mică la fiecare izvor și foarte mare când se varsă în mare… Și uite așa când stresul devine foarte mare ajunge factor de îmbolnăvire accentuându-l pe cel anatomo patologic (prima cauză). Acest stres duce o boală mică spre o boală mai mare care nu este altceva decât cancerul! (…)

    Miron Manega: – … Cei mai mulți nu răspund provocărilor ca să nu distrugă viitorul propriilor copii… Ne salvăm copiii dar ne distrugem nepoții!…Nimeni dintre noi nu acceptă minciuna! Nici domnul Măldărescu nu o acceptă, că îl văd aici printre noi. Iată, suntem acum patru, dar trebuie să fim mai mulți!…mai mulți care să nu acceptăm! Acum, cei mai mulți dintre noi sunt inferiori câinilor maidanezi, care se adună, își unesc forțele, când pe lângă ei trece un câine de rasă! …Din păcate nu putem forma o echipă! Noi ne certăm în tranșee și atunci când rămânem doi! Doi inși dacă ne întâlnim, ne certăm între noi! Acesta este adevărul…dar putem să-l contracarăm!

       Adrian Naidin: – …Oare trebuiesc distruse tradițiile acestor popoare? Acestor popoare din estul Europei? Din țara noastră? Da, știe cineva și coordonează treaba aceasta!… Frumoasele noastre tradiții populare care au atâta sens!…Ce frumos s-a format acest popor, această limbă a noastră… Ca să vedeți ce frumos este poporul acesta, iată ce vă cânt acum: Cât e muntele de sus (cântă acompaniat de violoncel în manieră de scripcă și în final recită)…aplauze!

   Miron Manega: – …Nu noi am creat țara asta!… Suntem doar chiriașii ei! și avem datoria să o apărăm. …De dragul copiilor ne-am distrus patria (motivăm mereu că facem totul de dragul copiilor noștri, acceptând tot ce ni se întâmplă)… Ce Dumnezeu! le lăsăm copiilor  și nepoților…chiar nimic!? Până când stăm cu capul în nisip și nu vedem ce ni se întâmplă pe la spate? Până când?… Până când de dragul copiilor o să ne ucidem patria? România a ajuns o… Noi ne-am scos mama la produs pe centură! Mama noastră e România. Asta am făcut, noi, generația noastră de acuma, domnule doctor…Mă întrebați de ce? Asta e lumea pe care am acceptat-o! Avem partea noastră de vină pentru tot ce se va întâmpla copiilor noștri, nepoților noștri (am negat valorile postbelice, ante 1989, ca să putem realiza asta pe care o spune Manega, dar și să nu fie decapitate – ca în orice revoluție – nonvalorile, criminali – chiar, instalate la putere după 1989! – nota red.)… Mai este un puști de 15 ani la Drobeta Turnu Severin care a inventat o baterie nucleară! Care poate întreține un cartier rezidențial 100 de ani!! Copilul există, bateria există…De ce nu ieșim în stradă să obligăm pe cei care ne conduc să lase acest copil să ne salveze prezentul și viitorul!?

       Cristian Răchițean: – Ce spui Adrian Naidin de chestiunea asta, despre ce vorbește Miron Manega?

Adrian Naidin: – În primul rând trebuie să luăm atitudine împotriva celor care atentează la lucrurile bune care ar mai exista în jurul nostru. Împotriva celor care ne jignesc  valorile…Trebuie să ne manifestăm ca atare împotriva lor. Valorile noastre sunt sacre! Noi avem în noi o bunătate ieșită din comun, ca popor! De câte ori ne jignește cineva român sau străin și ne spune: vai ce frumos popor suntem, mie îmi vine să-i trag un cap în gură!…iertați-mă că spun asta… Mă bucur să văd că în sală sunt foarte multe femeim mai multe decât bărbații…Ele sunt bărbații noștri de astăzi! Ele își apără copiii, ele își apără familia, casa (și pentru că beau mai puțin, și tot sunt mai bune! – nota red.)…Noi trebuie să învățăm să luăm atitudine! Mie mi se pare normal, ca pentru România, diploma mea de la Cluj, să fie mai tare ca diploma luată de alții la Londra (ce rușine pe un prim ministru, să spună că niciodată nu va accepta un ministru de finanțe de la ASE în dauna unui ministru de finanțe venit de la Haward!!și ne-a pus-o ministru al finanțelor pe copila de 27 de ani absolventă de la Haward (vai, mi-am amintit de perioada prebabiloniană! a fiilor lui Israel! – nota red.). Apoi între cei trei (medicul, Manega și Naidin) s-a înfiripat o discuție despre…Frică!Miron Manega: – Da, mi-e frică uneori de ce scriu în Certitudinea! Dar ideea este să-ți stăpânești frica! Frica este ca o hologramă, nimeni nu a ieșit din viață viu!…Dar mai contează și cum treci prin ea!?…Poate există o Judecată de apoi!…Ce ne facem dacă am știut și am tăcut!? Da, în viață mai devreme sau mai târziu se plătește pentru asta!… Frica, iată cauza bolii!… Iată cauza patologiei sociale!… Frica,  mama mumii minciunii este mama tuturor bolilor organice, chiar trupești!… Frica se inoculează (vezi experimentul lui Avicena nota red.)!… Este un război psihologic care se duce împotriva noastră! De aia ziceam că este o hologramă! …Dar nu sunt atât de mulți ca să ne distrugă! Nouă ne este frică și ei ne înving! Așa devenim complici la propria noastră distrugere!… Vă reamintesc de frica inoculată de Vlad Țepeș turcilor prin aleea pavată cu turcii trași în țeapă care ducea către palatul său pe unde veneau solii, care, în marea majoritate, erau turci!…sau atacul de noapte asupra taberei turcilor, când, de frică, turcii s-au omorât între ei! …Vorbește Manega, în continuare despre războiul psihologic din timpul lui Vlad Țepeș, dar și despre cel din Ucraina! … Nici o lege Wesley, nu există în Polonia…Nici o lege împotriva antisemitismului, nici o lege cum avem noi legea 217/2015 nu există nici în Polonia, nici în Bulgaria…Doar la noi s-a putut așa ceva! Vorbește de Miorița Miron Manega…Nu este de acord cu interpretările de până acum…Sunt 60 de variante de Miorița dar eu nu cred (M.Manega) că ciobanul acela să fi fost exclus și să fie ucis fără ripostă! Spune că ciobanul acela este simbolul virilității poporului român! Și nu al fatalității… Provocat de medicul Cristian Răchițean, vorbește de Dan Căpitan de plai…excepțional! Alături de Miorița este colosal acest poem popular (M. Manega)! Continuă Miron Manega pe scena Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea: …Șansa noastră este să fim noi înșine!…Avem suficiente resurse…Am contribuit la etnologia altor popoare. Suntem, dar fac o paranteză: peste vreo două zile apare cartea unui vâlcean de-al dvs sau râmnicean cum vreți să-i ziceți, Mihai Vinereanu… care o viață întreagă a trăit la New York, a scris, este pentru prima dată în istorie când un lingvist român scrie integral, Dicționarul Etimologic al Limbii Române! făcut după o altă metodă…față de cea clasică, latinistă. O metodă indo europenistică!… închid paranteza; înaintea multor alte popoare… Există o patologie socială. Aș vrea să repar o nedreptate istorică. Mihai Eminescu, înaintea altora a vorbit în jurnalistica sa de conceptul de patologie socială…într-un articol intitulat Patologia societății noastre! Iar unul dintre conceptele sale a fost abandonarea reperelor istorice! Desigur nimănui dintre cei care formează opoziția contra noastră, de acum, nu le convine faptul că Moldova și Țara Românească au dominat evul mediu european!

NOTA: Pe arhiva video a www.culturarasmundi.ro urmăriți secvențele video cu titlurile “CRISTIAN RĂCHIȚEAN: CONFERINȚĂ DESPRE SĂNĂTATE RM. VÂLCEA, 28 SEPTEMBRIE 2023″, “ADRIAN NAIDIN ȘI MIRON MANEGA: CÂNTĂ CUCU-N BUCOVINA ȘI ‘RIDICĂ-TE GHEORGHE…’ DE RADU GYR” si “ADRIAN NAIDIN: ‘DOINA’ DE M. EMINESCU

Crtistian Răchițean
Adrian Naidin și Cristian Răchițean
Adrian Naidin un chip parcă venit din Renaștere… pentru renaștere!
Miron Manega
Daniela Ștefănescu
Ana M aria-reprezentanta domnului doctor…

Leave a Comment

Previous post:

Next post: