PREMIERĂ LA TEATRUL MUNICIPAL DIN RÂMNICU VÂLCEA MILOS NIKOLIC: „ÎNTRE CIOCAN ŞI NICOVALĂ”

by Petre CICHIRDAN on June 3, 2016

Traducere Simeon Lăzăreanu

Distribuţia: Maia Morgenstern (Matilda), Mircea Rusu (Grigore), Dan Constantin (Ungurul), Gabriel Popescu (Rusul). Regia artistică: Horaţiu Mălăele. Scenografia: Maria Miu. Asist. scenografie: Diana Sav. Muzica: George Marcu.

O premieră a stagiunii 2015-2016, „Între ciocan şi nicovală” de Miloš Nikolić, duminică, 22 mai 2016 pe scena din Ostroveni a Teatrului Ariel, spectacol (de fapt două, avanpremieră-21 mai-şi premieră-22 mai) teribil de bine primit de publicul vâlcean, atât de generos, în ambele seri.

Miloš Nikolić, scriitor, s-a născut la 13 iunie 1939 în Kosovo Polje. A urmat şcoala primară în localitatea Banatsko Arandjelovo, liceul în Pančevo, Academia de Teatru, Film, Radio şi Televiziune, Departamentul de Dramaturgie la Belgrad.

Piesă a timpului postmodern, postbelic, paradoxal-spunem noi-în care tragicul şi comicul se împletesc, precum masca, emblemă a artei teatrului, în care jumătate de faţă plânge şi cealalaltă jumătate, râde…Paradoxal, pentru că, dacă urmele acestui mizerabil război s-au şters greu, războiul fiind considerat o pacoste, tot el, a făcut ca omenirea să se schimbe, şi, cel puţin într-o parte minimă de Europă (deşi noi spunem că schimbarea a avut loc în toată Europa-a început la 09 mai 1950) acest război a demolat graniţele morale dintre statele viitoare membre ale Pieţii Comune, dar şi CAER, amestecând naţiunile (desigur, nu în amploarea care a avut loc în Europa de Vest)…Aşa se face că trei fierari din trei ţări cobeligerante, un ungur, un român şi un rus, participanţi la război, de care soţiile lor nu mai ştiau nimic, se aleg cu trei fii, fierari şi ei, niciunul, nefiind al adevăratului părinte: românul are un fiu născut de soţia sa în relaţia cu un ungur; ungurul are un fiu rezultat din relaţia soţiei sale cu un rus; şi rusul are un copil născut de soţia sa cu românul din cazul precedent…Comic burlesc, în care actorii îşi interpretează magistral rolurile; Maia Morgenstern şi Mircea Rusu interpretează în tenta realistă şi zgomotoasă precum a unei Commedia dell’arte a prezentului, precisă în decorul timpului; în timp ce Dan Constantin (de-a derptul sublim) şi Gabriel Popescu (şi el abia aşteptat) afişând un anume aer poetic, atât de comun teatrului rusesc (de remarcat că aerul poetic al interpretării piesei, în întregime, a fost remarcat şi de autorul piesei, după spectacol, secvenţă interviu prezentată de postul Tv, Vâlcea Unu)…Admirabilă scenografia (cu tot ce conţine ea)!

Piesa lui Miloš Nikolić, paradoxală (iată, urmări pozitive ale războiului!) ne-a amintit de o altă situaţie, lugubră de această dată, contrară celei din piesă, din Al Doilea Război Mondial, război fratricid, când soldaţii români din armata română, aliaţii nemţilor, au luptat împotriva fiilor de români, din Basarabia, încorporaţi în armata sovietică în 1940! şi duşi pe front în linia întâi…Sau mai departe, în Primul Război Mondial, când românii din Regat au luptat contra soldaţilor români din Ardeal…
*
Trebuie să informăm cititorii noştri şi iubitorii de teatru că, la spectacol, ni s-a interzis să selecţionăm imagini şi secvenţe video cu aparate fără semnale luminoase şi audutive, care să deranjeze!…desigur, la început, un mesaj radio, interzicând (părându-ni-se normal, doar aparatelor cu semnale luminoase şi sonore) folosirea oricărui aparat de înregistrat. Conducerea teatrului, însă, nu poate să interzică ceva ce nu deranjază pe nimeni, fiind spaţiu public, spectacol plătit de cetăţean, care are dreptul să ştie, nu din conferinţă de presă şi de pe afiş sau din imagini prelucrate ce se întâmplă pe scenă, în acea sală, în momentul spectacolului; mai ales când cel care înregistrează este un reprezentant al presei, iată, invitat! Credem că noua conducere a teatrului, sindicatul actorilor (pe scenă, aceştia sunt personaje, şi, ca în cazul oricărui produs beletristic, nu pot interzice actul critic), trebuie să asigure câteva scaune, suplimentare, în faţă, pe margine sau culoarul central, pentru presa culturală scrisă, aşa cum este, spre exemplu, la Filarmonica George Enescu din capitală, instituţie culturală de grad « 0 », unde loja din dreapta- faţă este (sau era) pentru presă…Desigur, într-un teatru de nişă, privat, sau formaţie nuzicală, lucrurile stau altfel…Şi, iată calificarea noastră, pe care conducerea teatrelor din Râmnicu Vâlcea o detestă, nu o recunoaşte, mai puţin Filarmonica, care ştie-cunoaşte-respectă legea!

Today at 8:41 AM, 20 11 16, to Cichirdan Petre. Buna ziua, vă mulţumim pentru cronica spectacolului FRAU HESS SI GRADINILE EI. Ne bucurăm că v-a plăcut. Avem plăcerea să vă invităm şi la spectacolele noastre din Bucureşti, oricand veţi fi aici. Cu deosebita consideratie, Edith Negulici, secretar literar Teatrul Evreiesc de Stat. Adresa: str. Iuliu Barasch 15, Sector 3, Bucureşti,România, tel: 4021.323.45.30, website:www.teatrul-evreiesc.ro

Today at 3:27 PM, 21 11 15, to Cichirdan Petre, vă mulţumim pentru ca ne-aţi trimis gândurile dumneavoastră şi ne bucurăm că spectacolul nostru vi le-a provocat. Vă aşteptăm oricând cu plăcere la spectacolele noastre, la Craiova şi vă informăm că pe data de 5 decembrie a.c. vom avea două premiere, una la sala mică, la ora 17, cu piesa „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade, după proza lui Florin Lăzărescu şi una la sala mare, la ora 19, cu piesa „Pescaruşul” de Cehov, în regia lui Yannis Paraskevopoulos (Grecia). Cu stima, Mircea Cornişteanu, Director General, Teatrul Naţional din Craiova.
Stimate Domnule Petre Cichirdan, este o bucurie pentru mine să vă anunț că editarea revistelor culturale ale Râmnicului a fost premiată la Concursul UZPR pentru anul 2015. Felicitări! Vă aşteptăm miercuri, 16 martie, orele 17.00, la Festivitatea de premiere, care va avea loc în sala de spectacole ARCUB, din str. Lipscani nr. 84, Bucureşti. Este situată în P-ța Sf.Gheorghe, în spatele statuii Lupoaica. Cu prețuire, Benone Neagoe, secretar general Uniunea Ziariştilor Profesionişti.

NOTA : vezi MAIA MORGENSTERN ŞI MILOS NIKOLIC LA TEATRUL ARIEL DIN RÂMNICU VÂLCEA pe VIDEO ARHIVA

23 mai 2016
pcickirdan

Matilda-Intre ciocan şi nicovală, Rm Vâlcea, 22 05 16
Ungurul, Matilda, Grigore, Între ciocan şi nicovală, Rm Vâlcea, 22 05 16
Grigore şi Ungurul, Între ciocan şi nicovală, Rm Vâlcea 2016
Mircea Rusu, Maia Morgenstern, Milos Nikolic, mulţumind publicului, Rm Vâlcea 22 mai 2016..
Gabriel Popescu şi Dan Constantin, după spectacol,  Rm Vâlcea, 22 05 16
Final Între ciocan şi nicovală, 22 05 16 Râmnicu Vâlcea

Leave a Comment

Previous post:

Next post: