ROMCON SF la Râmnicu-Vâlcea

by Mircea Badut on August 13, 2017

Pe 1, 2 şi 3 septembrie se va desfăşura aici, la Râmnicu-Vâlcea, reuniunea anuală a scriitorilor şi editorilor români de literatură SF (ştiinţifico-fantastică), sub titulatura ‘ROMCON 2017’. Şi pentru că evenimentul prilejuieşte marcarea oraşului nostru pe harta culturală românească, considerăm firească iterarea câtorva informaţii contextuale şi de detaliu.
Organizatorul principal al acestei reuniuni (o reuniune ce se derulează începând din anul 1972, şi numită iniţial ‘consfătuire naţională a cenaclurilor SF’) este ARCASF – Asociaţia Română a Cluburilor şi Autorilor de Science-Fiction (http://arcasf.ro/) al cărei preşedinte de onoare este scriitorul şi istoricul literar Mircea Opriţă, din Cluj-Napoca. Partea administrativ-logistică a ROMCON 2017 este completată de clubul HELION din Timişoara (http://helionsf.ro/). Din informaţiile publicate pe web-site-urile internet putem afla că partenerii locali ai evenimentului sunt Biblioteca Judeţeană Vâlcea (care va constitui locaţia principală, prin sălile de conferinţă şi respectiv prin holul destinat târgului de carte SF), şi Primăria Râmnicu-Vâlcea (prin câteva elemente administrative). De altfel, răspunsul pozitiv şi foarte rapid al Bibliotecii Judeţene a determinat în primăvară alegerea de către ARCASF a locaţiei Râmnicu-Vâlcea. (ARCASF era în cautarea unei locaţii pentru ROMCON 2017 care să fie cât mai în centrul ţării, pentru a facilita deplasarea participanţilor. Iar variantele erau atunci Braşov, Sibiu şi Râmnicu-Vâlcea.)

Foarte probabil că vor veni la ROMCON 2017 scriitori şi editori de literatură SF din toata România, şi respectiv din toate “generaţiile literare” manifestate (70, 80, 2000+). Plus fani şi entuziaşti ai acestui gen literar. Nu ne hazardăm să prezicem un număr de participanţi înregistraţi, însă amintim că la ROMCON 2016, de la Bucureşti, au participat cam 120 de persoane, iar la ROMCON-ul anterior, de la Suceava, au fost aproximativ 100. Putem totuşi să spicuim câteva nume dintre cele care apar deja pe programul evenimentului (aşa cum le găsim acum pe web-site-urile amintite mai sus):
• invitați de onoare: Lucian Boia, Voicu Bugariu, Marian Truță;
• invitați speciali: Silviu Genescu, George Ceaușu, Liviu Surugiu
Foarte probabil că programul manifestăriilor ROMCON 2017 va cunoaşte o serie de completări în zilele care mai sunt până la începutul lunii septembrie, referitor atât la personalităţile participante, cât şi la conţinutul prelegerilor din cadrul simpozioanelor şi al consfătuirii SF. Plus altele adiacente. Şi apropo de adiacenţă, menţionăm la final câteva dintre manifestările ce pot fi atractive pentru publicul vâlcean:
» lansări de carte SF, sesiuni de autografe;
» expoziţia de artă plastică tematică, de la Muzeul de Artă;
» expoziţie de bandă desenată;
» gala filmului Science-Fiction;
» strada fantastică (inaugurare pe 1 septembrie);
» atelier de construcţii lego pentru copii;
» cafeneaua literară SF;
» spectacol de lumini laser;
» Şi altele. Intersante, sperăm.
(Mircea Băduţ)

romcon 2017

Leave a Comment

Previous post:

Next post: