SLUJBĂ DE POMENIRE ȘI SPECTACOL POETIC LA BUSTUL LUI MIHAI EMINESCU DIN OSTROV – CĂLIMĂNEȘTI

by Petre CICHIRDAN on July 27, 2021

Post image for SLUJBĂ DE POMENIRE ȘI SPECTACOL POETIC LA BUSTUL LUI MIHAI EMINESCU DIN OSTROV – CĂLIMĂNEȘTI

Poeții Râmnicului, oamenii de presă, după evenimentul de la Arhiepiscopie (felicităm organizatorii de la Călimănești că au pus ora 14.00 pentru comemorarea lui Mihai Eminescu – Primăria Orașului Călimănești, Biblioteca A.E. Baconsky și Societatea Culturală „Anton Pann” – amfitrionul întâlnirii fiind poetul Nicuță Ioan Lungu) s-au deplasat în orașul de sub Cozia pentru a fi alături de cei prezenți la slujba de pomenire ținută de un sobor de preoți condus de Pr. Nicolae Laurențiu Ceaușu în 15 iunie 2021 la bustul poetului nepereche din Ostrovul Călimăneștiului, și la spectacolul poetic, care a urmat, susținut de valori autentice ale acestui spațiu mirific, dea dreptul vrăjit, de pe plaiurile de sub Cozia, pe marginile Oltului; astăzi, atât de liniștit – dar exploatat turistic cum trebuie (desigur mai sunt multe de făcut) – altădată, atât de năvalnic, încât i-au impresionat prin tenacitatea și sălbăticia sa, atât pe călătorul Paul de Alep în urmă cu 370 de ani, cât și pe mai tânărul Mihai Eminescu în urmă cu mai bine de 150 de ani…
Frumos de tot, noi ne-am grăbit să ajungem la vreme fiindcă știam că la manifestare urmau să sosească de la București doi cunoscuți și mari eminescologi, un poet și un cantautor (mai mult decât atât): Marian Ilie și Traian Chiricuță. Desigur, știam de la o celebră deja întâlnire de la Potlogi – cunoscutul palat Brâncovenesc – acest cântec „La Dor Mărunt” (studiați cu atenție cuvintele lui scris și compus chiar de cantautor, să vedeți ce încărcătură istorică și emotivă are!…ce înseamnă să ai o comunitate rurală precum aceea de la Dor Mărunt!) și dat la vremea respectivă (2020) pe Cultura Ars Mundi on line…Surpriza foarte mare a fost că Marian Ilie, cunoscut traducător din literatura turcă, cunoscut poet, mare poet, din cauza vântului care bătea pe insula Ostrov a trebuit să-i țină interpretului „știma” cu textul cântecului la vedere…acesta, acompaniindu-se la propria ghitară!…nu numai atât, M. Ilie, începând să cânte împreună cu cantautorul și realizând, spre final, un valoros și inedit duet!
În sfârșit, adunarea de la Ostrov, care mi-a reamintit de excepționalele întâlniri de la mânăstirea Ostrov, din anii trecuți, când, aici era sărbătorit Sf Neagoe Basarab (și epoca sa, una de-a dreptul colosală privind valoarea istorică și culturală)…
Adunarea de la monumentul cu bustul Eminescului din acest an mi-a reamintit de anul 1980, când, răsplătind fiind pentru sucesele din producție cu microprocesoarele postprocesoare create în Fabrica de Avioane Craiova (premieră europeană de anvergură, care avea să ducă la primirea de către subsemnatul a premiului național pentru Sculptură cibernetică, în 1986, la Sesiunea Națională de Informatică de la Cluj Napoca), am beneficiat de o excursie la Olimpiada de la Moscova… Într-una din zile m-am deplasat în parcul „Lujniki” unde era stadionul central și, lângă o statuie a lui Maiacovski, un grup mare de tineri și bătrâni se formase, aceștia, recitând – citind poeziile marelui poet rus sau poeziile lor, fiind urcați, fiecare, pe rând cu picioarele pe o bancă! Nu mai văzusem așa ceva…Desigur mintea îmi zboară acum la Frankfurt pe Main, unde în 1990, am vrut să traversez parcul central și nu am putut deoarece poliția nu m-a lăsat, parcul, fiind ocupat de copii drogați, aceștia, dând un spectacol îngrozitor sub privirile aurtoritare ale polițiștilor care erau masați la intrări…dar, nederanjându-i! pe noi, nelăsându-ne să intrăm în parc.
Să mai adăugăm faptul că la întâlnirea de la monumentul lui Mihai Eminescu a fost prezent domnul primar al Călimăneștiului Florinel Constantinescu, care a ținut și un scurt discurs legat de importanța evenimentului la care participa; și, că întâlnirea a fost moderată de doamna Georgeta Tănăsoaica, directoarea Bibliotecii Orășenești, care a subliniat, pe lângă prezența celor de față, pe cea a grupului de copii elevi, din Călimănești, de la Școala Generală „Șerban Vodă Cantacuzino” condus de domnul profesor Emil Popa.
Nicuță Ioan Lungu și invitații săi s-au produs, mai apoi, într-un recital excepțional de poezie eminesciană și pro Eminescu: N. I. Lungu, Constantin Maria, Tatian Miuță, Mircea Vasii, Dan Mitrache, Marinela Capșa, George Voica și, binențeles, Marian Ilie și Traian Chiricuță…

Eminescu, slujba de pomenire, Parohia Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Eminescu, slujba de pomenire, Parohia Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Florinel Constantinescu, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Georgeta Tănăsoaica, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Nicu Cismaru, Emil Popa și copiii Sc. Gen. Șerban Vodă Cantacuzino, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Eminescu, slujba de pomenire, Parohia Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Marian Ilie și Traian Chiricuță, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
G. Tanasoaica si Nicu Cismaru, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Const. Maria, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Tatian Miuță, Călimănești, 15 06 21, foto S. P. - Copy
Puiu Raducan, Călimănești, 15 06 21, foto S. P. (2) -
Dan Mitrache, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
Mircea Vasii, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.
George Voica, Călimănești, 15 06 21, foto S. P.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: