SPECTACOL LA ARHIEPISCOPIE: VORBIND CU TINE DOAMNE!

by Petre CICHIRDAN on May 13, 2016

Sâmbătă, 26 martie 2016, de la ora 18:00, Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului şi Compania Teatrală Zona vă invită la spectacolul Vorbind cu Tine, Doamne! Cu actrița Ana Calciu, psaltul Andrei Stratulat şi flautista Andrada Dumitrache. Scenariu după Rugăciuni pe malul lacului de Sfântul Nicolae Velimirovici. Regia: Ana Calciu şi Teodora Mareş. Manager de proiect: Malvina Roşu. Durata: 50 minute. Acest spectacol ne pune înaintea ochilor inimii noastre o raportare atentă la valorile creştine, o căutare, o vorbire cu Dumnezeu, în care ne vom regăsi fiecare dintre noi în propria căutare a sensului vieții. Spectacolul ne prezintă principalele probleme ale omului, a setei de dumnezeire, a pocăinței şi aflării esenței tuturor lucrurilor, a lui EU SUNT.  Personajul principal este o pictoriță de icoane care în procesul creației ne pune în față propriile gânduri şi introspecții şi care însoțită de ucenicii de atelier în acest parcurs devine un model al spiritualității şi talentului creator ce se transformă în talant mărturisitor. Menționăm că, începând cu anul 2013, Compania Teatrală Zona a realizat şi susținut spectacolul ortodox Diaconița Olimpiada, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiță Olimpiada, rolul principal avându-l actrița Ana Calciu, în regia d-lui Marian Popescu. Spectacolul s-a jucat atât în Bucureşti, cât şi în alte localități ale țării (Arad, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Câmpina etc.), bucurându-se de o atenție deosebită din partea publicului de toate vârstele. (Comunicat, Arhiepiscopia Râmnicului, 20 martie 2016)

ÎPS Varsanufie:  – Ana Calciu, împreună cu domnişoara care este elevă la un liceu de muzică din Bucureşti, un tenor cu voce foarte caldă şi numai potrivit pentru muzica psaltică din această piesă care s-ar vrea o mărturisire despre Dumnezeu, o mărturisire a Sf. Nicolae Velimirovici, foarte iubit, despre care puţini ştiu că o părticică din Sf. Moaşte se află la Mânăstirea Arnota; un sfânt care vorbeşte despre pocăiţi, despre credinţă, care ne învaţă să ne iubim vrăşmaşii: „Binecuvântează-i pe vrăjmaşii mei, Doamne. Eu însumi îi binecuvântez şi nu îi blestem./ Vrăjmaşii m-au purtat către îmbrățişarea Ta, mai mult decât au făcut-o prietenii.” (Din Rugăciuni pe țărmul lacului, 1999) …pentru că el ne învaţă că tot ce ne înconjoară este viaţa lui Dumnezeu, care este Cel ce este, şi care a creat şi crează lumea pentru veşnicie…Le mulţumesc Anei Calciu şi celor doi tineri că au acceptat invitaţia noastră şi au venit în această seară din postul mare, seara dinaintea Sf. Grigore Baraba, un sfânt care de asemenea ne învaţă că putem să gustăm din fericirea raiului, iubind lumina dumnezeiască…

Notăm şi noi: ca şi în „Diaconiţa Olimpiada”, jucată aici, la Râmnicu Vâlcea, la Arhiepiscopie, în anul 2014, Ana Calciu a realizat şi de această dată un spectacol memorabil, jocul său, şi mimica, făcând-o, incontestabil, una dintre actriţele din România care se pretează cel mai bine la rolurile feminine religioase, uneori, dând impresia că se suprapune cu personajul interpretat sau evocat. Şi de această dată ne-a frapat asemănarea chipului ei cu chipul Fecioarei Maria din ansamblul sculptural „Pieta” de Michelangelo Buonarotti aflat în catedrala Sf. Petru din Roma, de la Vatican…Mai amintim că Nicolae Velimirovici a scris minunata carte The Life of St. Sava (St. Vladimir’s Seminary Press, 1989). Noi am intrat în posesia traducerii ei în 2009, când, la Mânăstirea Ostrov din Călimăneşti s-a organizat în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului manifestarea „Călimăneşti-Ostrov, sesiune de comunicări: Neagoe Basarab, izvor de spiritualitate românească”, şi stareţa Mariami Tunza, organizatoarea, ne-a prezentat această carte adusă de cercetător dr. Claudia Tită.

„(Nicolae Velimirovici e) cel mai mare sârb după Sfântul Sava.” (Sf. Justin Popovici).

“Episcop de Zica, apoi de Ohrida, Nicolae Velimirovici (1880-1956), autorul acestei lucrări a stat în lagărul de concentrare de la Dachau, iar după război a hotărât să plece în Statele Unite, unde a murit în 1956. În 1951 a scris Viaţa Sfântului Sava, o carte captivantă, necesară cunoaşterii oricărui creştin trăitor în regiunea Balcanilor, în Serbia, dar nu numai…Biserica ortodoxă însăşi, deci şi română, are de câştigat de pe urma acestei apariţii editoriale, care, iată, apare în 2004 la Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul din Valea Popii-Alba Iulia, în limba română (Maria-Elena Ganciu, traducere şi redactare), după ce varianta sârbă a fost publicată în 1998 de către Episcopia Ortodoxă Sârbă pentru Europa Centrală cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la întemeierea Mânăstirii Hilandar din  Muntele Athos, având la bază varianta germană a lui Michael Schulte. ”  (Petre Cichirdan, “Nicolae Velimirovici-Viaţa Sfântului Sava”, “Povestea vorbei”, Anul IV (X) nr.2 (39)  iunie 2010, şi Petre Cichirdan, “Nicolae Velimirovici-Viaţa Sfântului Sava”, “Interferenţa Artelor.Critice. Literatura”, Editura Intol Press, 2011)

NOTA : pe VIDEO ARHIVA se poate vedea un fragment, din spectacol, intitulat « Ana Calciu la Arhiepiscopia Râmnicului: Vorbind cu tine Doamne »

pcickirdan, 25 04 16

Ana Calciu Râmnicu Vâlcea 26 03 16 la  Arhiepiscopie
Ana Calciu- Andrada Dumitrache (cu spatele) şi  Andrei Stratulat 26 03 16 Arhiepiscopie
Andrada Dumitrache, Rm Vâlcea, 26 03 16  Arhiepiscopie
ÎPS Varsanufie, punând punct, artistic,  spectacolului din 26 03 16 de la Arhiepiscopie

Leave a Comment

Previous post:

Next post: