„BĂTĂLIA DE LA POSADA”, RĂMÂNE BĂTĂLIA PENTRU ADEVĂRUL ISTORIC! „Regele Carol Robert de Anjou dărâmă toate posadele din stânga Oltului!”

by Gheorghe JIANU on November 5, 2019

Post image for „BĂTĂLIA DE LA POSADA”, RĂMÂNE BĂTĂLIA PENTRU ADEVĂRUL ISTORIC! „Regele Carol Robert de Anjou dărâmă toate posadele din stânga Oltului!”

De câţiva ani, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea, la iniţiativa primarului Ion Sandu se desfăşoară în decursul a două zile, 19 – 20 octombrie, manifestări cu caracter „istoric”, ajungând la ediţia a XX-a privind, „Bătălia de la Posada” (1330) şi cinstirea eroilor din Primul Război Mondial (1916) de reîntregire naţională, desfăşurat inclusiv pe teritoriul localităţii Perişani.
Am considerat să fim prezenţi  sâmbătă 19 octombrie, a. c., să răspundem la invitaţia făcută în presă de primar şi să constatăm pe viu cum se desfăşoară „Dezbaterea istorică” privind cele două comemorări menţionate, mai ales că s-a menţionat că vor onora cu prezenţa: academicieni, doctori în istorie, oameni de cultură cât şi iubitori ai istoriei noastre.
A fi sau a nu fi Perişani, locul bătăliei de la Posada (1330)?!
Este adevărat că în ţinuturile judeţului Vâlcea a existat această importantă „Bătălie de la Posada”, condusă prin biruinţă de Basarab I, Întemeietorul Ţării Româneşti,  importantă pentru apărarea  şi consimţirea pentru totdeauna că suntem un popor creştin ortodox.
Controversele, atât ale istoricilor, intelectualităţii rasate cu ample cunoştinţe, dezbat de foarte mult timp, pro şi contra, locul  unde s-a consumat Bătălia.
Girul de a pune ştampila pe un loc al unei localităţi fără a aştepta consumarea tuturor studiilor istorice, a dus la controverse, ambiţii cu foarte mare încărcătură subiectivă.
Faţă de acest subiect controversat s-au scris cărţi, mai mult s-au mai puţin credibile, unele povestiri fără argumente clare, dar există şi cărţi bazate pe studiul aprofundat şi o cercetare bazată pe documente ale vremii ce nu sunt tratate deocamdată cu multă atenţie.
Nu cunoaştem motivele şi interesele, dar cert este că această pagină de istorie trebuie tratată cu mai multă atenţie, pentru a lăsa generaţiilor viitoare adevărul istoric, nu interesul de moment.
Discutând subiectul cu oameni avizaţi, mi-au declarat că încep să aibă mari îndoieli asupra istoricilor doctori care s-au grăbit să îşi dea girul asupra unui loc, mergând pe prezumţii şi editând cărţi pe cheltuiala nu se ştie cui, pentru a convinge că sunt deţinătorii „Adevărului Absolut”.
La dezbaterea publică de la Perişani, au participat: Istoric dr. Dinică Ciobotea (cercetător la Institutul de Ştiinţe Socio-Umane, Craiova, aparţinând de C. S. „Nicolăescu Plopisor”, din cadrul Academiei Române; dr. în istorie, Constantin Dinulescu (Craiova); prof. dr. Ion Soare, preşedintele Forumului Cultural al Râmnicului; ing. Mihai Sporiş, Asociația Seniorilor Vâlcea; Ofiţer în rezervă SRI, Marian Petrescu, Udrescu M. istoric, profesori de istorie, presă şi foarte mulţi localnici.
M-am întrebat de ce academicienii anunţaţi nu au fost prezenţi? era interesant punctul de vedere al domniilor lor.
Se ştie că singurii istorici din afara judeţului care participă an de an la aceste dezbaterii rămân primii doi menţionaţi, care de fapt au certificat locul bătăliei, fără a accepta şi alte variante bazate pe documentele vremii .
Dublul limbaj al unora lasă un gust amar!
Pe mulţi din cei invitaţi la această dezbatere, i-am întâlnit la data de 6 iulie a. c., la Mănăstirea Bistriţa Olteană, la aniversarea a 80 de ani a Părintelui Arhim. dr. Veniamin Micle, ocazie  de a  lansa şi cartea-document: „Adevărata Posadă: Defileul Bistriţei”.
Îmi reamintesc că prof. Ciobotea făcea „laudatio” asupra cărţii, aducând elogii Părintelui, autorul cărţii, spunând, citez: „Prin această lucrare, bazată pe o cercetare asiduă, se poate stabili cu adevărat locaţia bătăliei de la Posada”, am încheiat citatul.
Interesant, nu? Oare când a spus adevărul domnul Ciobotea???
La Perişani, domnul Ciobotea a precizat: „Există o carte a Părintelui Veniamin Micle  de la Mănăstirea Bistriţa, despre  Posada, care vrea să ducă Posada lângă dânsul la Bistriţa”, am încheiat citatul.
Am întrebat: Domnule profesor, de ce nu i-aţi spus Părintelui Veniamin aceste cuvinte şi aţi lăudat lucrarea???.
Răspuns: „Am considerat că era şi ziua sa de naştere şi nu am dorit să îl supăr”, am încheiat citatul.
Fără comentarii….
Trebuie să punctez următorul aspect:
La Perişani, în cuvântul meu, mi-am permis să întreb distinsul istoric dacă a citit cartea?; mi-a mărturisit că nu!?….
Mi-a solicitat cartea, pe care i-am oferit-o contracost.
Iată cum se face istorie la „nivel înalt”, dragii mei.
Mă întreb: Cum îţi permiţi să discuţi despre o carte-document a unui autor, când nu o deţii şi nu ai răsfoit cel puţin conţinutul ei???
Domnule profesor Ciobotea, îmi permit în acest articol să vă adresez o întrebare:
De câteva ori aţi adresat domnului primar recomandarea pentru o singură persoană dragă d-voastră să colaboreze pentru subiectul Posada. Nu doresc să îi dau numele că în înregistrare reiese din discursul d-voastră. Aveţi cunoştinţă  că persoana respectivă a luat  recenzii de la aproximativ 20 personalităţi, doctori în istorie, profesori, oameni de cultură,  inclusiv de la Părintele arhim. dr. Veniamin Micle pentru cartea ce a publicat referitor la Bătălia de la Posada şi locul consumării bătăliei.
Ştiţi că nici o recenzie sau punctele de vedere ale acestora nu au fost publicate, ci numai folosite??? Dintr-un motiv simplu: Nu se potriveau ca loc al bătăliei cu ce şi-a dorit autorul şi cunoştinţa D-voastră.
Pentru adevărul istoric vi se pare potrivit cum a procedat???
În cuvântul său, profesorul Constantin Dinulescu şi-a permis să rostească în alocuţiunea aa următorul mesaj: „Mai sunt unii care discută despre Posada pe la colţ de drum şi pe la Televiziuni şi habar nu au despre subiect”, am încheiat citatul.
I-am atras atenţia că foloseşte un limbaj jignitor la adresa celor ce cercetează cu seriozitate şi nu se cade să fie astfel catalogaţi.
Cel puţin de vreo trei ori şi-a cerut scuze, faţă de neinspiratul discurs.
Profesorul a solicitat şi dânsul contracost cartea Părintelui Veniamin, aflându-se în aceeaşi ipostază nefericită pentru dânsul, să pună certitudine pe Perişani şi să  conteste o lucrare necitită.
Din păcate au fost şi ceilalţi vorbitori prezenţi la lansarea cărţii Părintelui Veniamin, având aceleaşi limbaj dublu, ce nu îi onorează, privind Adevărul Istoric.

DESPRE CERCETARE, STUDIU PRIVIND CARTEA-DOCUMENT, „ADEVĂRATA POSADĂ: DEFILEUL BISTRIȚEI”
Această carte-document este scrisă în urma unei cercetări şi documentări de ani de zile.
Cei care cunosc pe Părintele Veniamin şi truda Sa cărturărească a celor peste 105 titluri de carte, ştiu că nu îşi permite să pună în pagină nimic până nu se convinge prin documente studiate.
Din sub titlul articolului, am subliniat dintr-un document, iar pentru credibilitatea articolului dau citire acelui text: „O informaţie incontestabilă cuprinde Diploma regală  emisă la 2 noiembrie 1332, în care regele Carol Robert de Anjou precizează că a ajuns cu oastea sa în Ţara Românească spre a o cerceta, afirmând că: „Am străbătut-o în linişte”, am încheiat citatul.
De aici rezultă că bătălia nu s-a petrecut în această zonă, astfel toate localizările de pe teritoriul din stânga Oltului sunt infirmate de respectivul document regal.
În concluzie, localizarea bătăliei trebuie căutată  în dreapta Oltului.
Profesorul Ciobotea a replicat: Ştiam de această diplomă şi declaraţia regelui!?
Păi, dacă ştiaţi, domnule profesor, de ce ţineţi la teza d-voastră că Bătălia de la Posada a avut loc la stânga Oltului???
Încep să înţeleg că această carte-document, ce a ajuns şi la alţi mari istorici şi la Academia Română, începe să dea frisoane celor ce s-au grăbit să înfigă „ţăruşul bătăliei” la stânga Oltului.

PERIŞANII ESTE O FILĂ DE ISTORIE A RĂZBOIULUI PENTRU  INDEPENDENŢĂ DE LA 1916!
Respect şi consideraţie pentru eroii care şi-au dat viaţa pentru Independenţa şi Reîntregirea Naţională, care încă îşi au osemintele prin pădurile localităţii şi în diverse alte locuri ce trebuiesc aduse într-un cimitir spre Cinstirea Memoriei.
Aceşti Eroi au luptat cu puştile jandarmilor români  la spatele lor împinşi să lupte cu piepturile în faţa inamicului, având parte dacă dezertau de gloanţele jandarmilor iar când înaintau să elibereze teritoriul ocupat de gloanţele neiertătoare ale duşmanului.
Da… la Perişani a existat Război real pentru independenţa Ţării la 1916….
Dar încă există un „Dar” mare privind bătălia de la Posada pe teritoriul localităţii Perişani.
Vorba primarului Ion Sandu la o întâlnire la Biblioteca „Antim Ivireanu”, care a replicat: „Bine domnilor, dacă nu a fost „Bătălia de la Posada” la Perişani, atunci a fost „Bătălia de la Perişani”, am încheiat citatul.

CUVÂNTUL DE FINAL AL AUTORULUI ARTICOLULUI
Am considerat să scriu acest articol, ca un semnal privind Adevărul Istoric. Nu avem dreptul să ne jucăm şi să lăsăm în urma noastră semne de întrebare generaţiilor viitoare, indiferent ce hram purtăm în societate şi cât de importanţi ne credem.
Am părăsit la finalul dezbaterii localitatea Perişani, lăsând pe cei prezenţi să se înfrupte din berbecuţii la proţap, ţuica fiartă şi restul bunătăţilor promise şi oferite de primar, ca drept mulţumire a reuşitei sale.
Pe drumul de întoarcere spre casă îmi stăteau întrebări în gând  la care încercam să găsesc răspunsuri privind, cum se pot schimba oamenii de la un eveniment la altul, funcţie de moment şi interes.
Cât mi-am dorit să găsesc răspunsuri! Nu am reuşit, poate mă ajutaţi d-voastră dragi cititori fideli .
P. s. La acest articol vor fi ataşate filmările cu cei ce au luat cuvântul.

Autor articol Gheorghe Jianu, Rm. Vâlcea, 22 octombrie 2019.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: