CU ANTICHITATEA PE ARĂTURĂ: MITURI ȘI LEGENDE TRANSFORMATE ÎN… ADEVĂRURI ISTORICE

by Marian Patrascu on June 26, 2020

Post image for CU ANTICHITATEA PE ARĂTURĂ:  MITURI ȘI LEGENDE TRANSFORMATE ÎN… ADEVĂRURI ISTORICE

Motto 1: ”Doamne, mare Ți-e grădina!”
Motto 2: Românul întotdeauna ”vede
paiul din ochiul altuia, dar niciodată
bârna dintr-al său!”

Strigăm ca din gură de șarpe că străinii ne falsifică istoria, fără să realizăm că cei mai mari falsificatori ai ei suntem chiar noi, românii! Despre acest aspect vin în continuare cu un exemplu concret, și anume, un filmuleț al istoricului Dan Oltean, intitulat pretențios ”Originea dacilor și a romanilor” (”pretențios” fiindcă subiectul nu poate fi nicidecum epuizat în… mai puțin de trei sferturi de oră), și postat pe YouTube la acest link:

Să analizăm pas cu pas ceea ce spune protagonistul lui, cu precizarea că, după părerea noastră, orice om normal la cap și, cu atât mai mult un istoric cu pretenții ca Dan Oltean, nu poate transforma niște mituri și legende în… adevăruri istorice, fără riscul de a fi cel puțin ridicol.
Min 00:40-1:00: ”Romanii au avut un comportament ofensiv și agresiv…, iar dacii au avut un comportament opus…”. Deci, după Dan Oltean, romanii erau răi, niște criminali însetați de sânge, cărora le făcea plăcere să ucidă, în timp ce dacii erau buni, pașnici etc. Așa să fi fost oare? Atunci cum rămâne cu faptul, astăzi dovedit fără echivoc, că încă înainte de Burebista triburile dacice întreprindeau incursiuni de jaf în interiorul Imperiului Roman /1/? Mai mult, există între istorici părerea că romanii ajunseseră să plătească dacilor un tribut anual doar ca să fie lăsați în pace /2/!
Min. 2:55-3:12: Dardania, țara… dardanilor, ar fi fost inițial în actuala Republică Macedonia de Nord, cu capitala la Skoplije. Tribul dardanilor ar fi migrat în masă în urmă cu 3000 de ani înainte de Hristos în S-V Anatoliei, înființând cetatea Troia. Dan Oltean mută pur și simplu Dardania din fosta Iugoslavie, la Strâmtoarea Dardanele, zicând că întemeietorul Troiei ar fi fost Dardanos. În susținerea acestei afirmații istoricul nostru se bazează pe… ”Eneida” lui Vergilius (și chiar pe… ”Legendele Olimpului”), amestecând zeii romani cu cei greci, într-un melanj aiuristic, presărat pe ici-pe colo cu frânturi de adevăruri istorice /3, 4/.
Majoritatea istoricilor sunt de acord că Războiul Troian a avut loc între anii 1193-1183 î. Hr. La vremea aceea, Dardania desemna însă o regiune din apropierea Troiei, Troia însăși ca așezare având nu mai puțin de nouă localizări controversate, unde sunt ruine de cetăți antice, dar localizarea majoritară a Troiei homerice este aceea din harta de la FOTO 1 /5/. Aceasta era situată în Anatolia, Provincia Canakkale, la S-V de Strâmtoarea Dardanele, sub Muntele Ida, fiind cunoscută sub mai multe nume: Troia sau Ilium – în latină, Ilion – în greacă, Wilusha sau Truwisha – în hitită și Truva – în turcă. Harta indică în mod clar că Dardania era pe atunci o regiune din apropierea Troiei. Nu se știe cu precizie dacă făcea parte din Troia și nici dacă locuitorii ei, ca și troienii, proveneau din Dardania situată în fosta Iugoslavie /6/.
Dardanii sunt un popor foarte vechi, de sorginte controversată – illirică (Strabon – ”Geographia”) sau tracică /7/. Ei au făcut parte din marea coaliție organizată de hitiți sub conducerea regelui Muwatalli II, din care au făcut parte alte 17 seminții, și care a luptat împotriva egiptenilor lui Ramses II în Bătălia de la Kadesh (sau Quadesh), localitate situată pe atunci la granița actualelor state Siria și Liban, confruntare care a avut loc în anul 1274 î. Hr. /8/.

FOTO 1
Bătălia de la Kadesh, cunoscută și ca ”bătălia carelor”, este prima bătălie din istorie căreia i se cunoște desfășurarea tactică, iar tratatul de pace de la Kadesh, dintre egipteni și hitiți este primul tratat international cunoscut, fiind și primul eveniment din istorie bine documentat din mai multe surse (egiptene, hititie, feniciene, canaaneene) /9/.
Mult mai târziu a luat ființă și un Regat al Dardaniei, fondat în anul 393 î. Hr. și cucerit de romani în anul 28 î. Hr., care l-au înglobat în provincial romană Moesia (v. FOTO 2). Acest regat includea actualul stat Kosovo și partea de N-V din actuala Republică a Macedoniei de Nord. Pe vremea aceea, Regatul Dardaniei se învecina cu Regatul Illiriei la S-V, cu Thracia la S-E, cu Ținutul Triballi la N și cu Ținutul Autariatae la N-V /10/.

FOTO 2
Atunci, cum se explică aceste două realități istorice incontestabile dacă Dan Oltean spune că daradanii au migrat ”in corpore” de pe pământurile de baștină cu 3000 de ani î. Hr., în Anatolia, la Strâmtoarea Dardanele unde au înființat, prin Dardanos, Troia și noua Dardanie? Iar aliații sciților în Bătălia de la Kadesh au fost dardanii, nicidecum troienii!
Min. 4:10-5:12: Dan Oltean zice că troienii au fost învinși de greci și au plecat din Troia sub conducerea lui Enea (Vergilius – ”Eneida”), nimeni altul decât fiul… zeiței Afrodita! În epopeea sa, Vergilius, roman fiind, spune însă că Enea (în latină), Eneas (în greacă), era fiul zeiței Venus, echivalenta romană a zeiței grecești Afrodita, conceput cu pământeanul Anchise!
Enea, după felurite peregrinări pe apă și pe uscat, cică ajunge la gurile Tibrului, dar ”nu reușește să înființeze el Roma, ci un urmaș al lui, Romulus”, după ce locuitorii din Latium au fost alungați ba de troieni, ba de dardani, ba, până la urmă de traci, căci omul amestecă acești termeni într-un melanj aiuritor. Apoi, el ia pur și simplu de bun mitul cu Romulus și Remus, lansat de Titus Livius în lucrarea ”Ab urbe condita” (”De la întemeierea Romei”), care spune că cei doi gemeni provin din… zeul Marte, iar istoricul nostru este, bineînțeles, de acord cu această bazaconie /11/!
Min. 5:15-5:51: ”Prin urmare, până acum putem spune cu precizie că latinii…, că romanii au origini…, primele lor origini sunt dardane, adică tracice. A doua lor origine este în Troia. Ei nu s-au amestecat în Troia cu nicio altă populație și au rămas troieni, adică dardani. Prin urmare, asistăm la colonizarea Romei de către un fost trib migrator dardan, adică tracic. Prin urmare, putem spune că dacii fiind traci și dardanii fiind traci au aceleași origini comune. Prin urmare, (Dan Oltean are se pare acest tic verbal – n. a.), vorbeau aceeași limbă”.
Sunt de făcut aici două observații. Prima ar fi că Dan Oltean habar n-are că latinii nu erau tot una cu… viitorii romani, ci ei făceau parte dintre numeroasele triburi care locuiau în Peninsula Italică până la întemeierea Romei, cei mai enigmatici locuitori de acolo fiind până atunci etruscii (și enigmatici au rămas până astăzi, fiindcă se cunosc foarte puține lucruri despre ei) /12/!
Cea de-a doua observație se referă la minciuna crasă cum că dacii și romanii ”vorbeau aceeași limbă”. Dacă ar fi fost așa, de ce oare legiunile romane din Dacia aveau angajați ca ”salariați” traducători din limba latină în limba vorbită de daci, pe care conventional s-o numim ”limba dacă”, deoarece noi, astăzi, habar n-avem cum suna ea; și asta – din cauza faptului că dacii nu aveau scriere! Ei bine, dacomanii se tot dau cu fundul de pământ să demonstreze ei că nu este adevărat că dacii nu aveau scriere, făcând din asta o cauză pentru care luptă din răsputeri, în ciuda adevărului istoric.
Iată și o dovadă arheologică în acest sens (FOTO 3). Priviți fotografia sarcofagului lui

FOTO 3
Marcus Ulpius Celerinus – traducător daco-roman al limbii dacilor descoperit în 1943 pe locul anticului Brigetio (provincia romană Panonnia Superior, acum Szöny, Komarom, pe Dunăre, la vreo 30 km vest de Budapesta, puternică așezare romană pe frontiera Imperiului Roman și locul unde era campată Legiunea I Adiutrix). Ce scrie acolo? Fragment: ”[…]Marcus Ulpius Celerinus salariarius Legions I-Adiutricis piae fidelis interprex Dacorum[…]”, adică – interpret de limbă dacă, angajat de Legiunea I Audiutrix, respectiv – salariat (”salaiarius”) /13/.
Pe lângă istoricul din acest filmuleț, Daniel Roxin este de departe cel mai aprig susținător al minciunii perfide că strămoșii noștri daci vorbeau o formă de latină. Toate aceste aberații au scopul de a susține manipularea rusească exprimată prin propoziția devenită laitmotiv pentru dacomani și dacopați: ”Noi nu suntem urmașii Romei”!
Min. 6:00-6:40: Trebuie să fii cel puțin incult, dacă nu de-a dreptul idiot, sau rău intenționat (interesat cumva?) să susții că, în antichitate, cu o densitate a populației redusă și pe un teritoriu atât de vast – din Europa Centrală până la Munții Urali și din Scandinavia până în Grecia – se vorbea aceeași limbă! În zilele noastre, în Pakistan, există două limbi oficiale: engleza și urdu. Urdu este socotită și limbă națională, iar statul se străduiește să o generalizeze cam fără succes însă, fiindcă, pe lângă aceste două limbi, în Pakistan se vorbesc încă patru limbi regionale (punjabi, pashto, sindhi și balochi), dar și araba și persana și încă o mulțime de limbi minoritare, acestea din urmă fiind vorbite de câteva sute și până la câteva mii de persoane /14/. De exemplu, pe o vale a unui râu care izvorăște din Munții Himalaia, la distanțe de câte 4-6 km există șapte sate unde se vorbesc șapte limbi diferite – LIMBI, nu dialecte și nu graiuri (ca la noi)!
Min. 7:38-7:53: ”Marte Gravidus”? Când am auzit așa ceva, nu mi-a venit să-mi cred urechilor și am pus această porțiune de filmuleț de mai multe ori! Dan Oltean este aici de un ridicol nemărginit, fiindcă zeul Marte era invocat de romani înaintea oricărei bătălii ca Marte Gradivus, alături de Marte Silvanus ori Marte Invictus. Astfel, omul susține foarte convins că ceea ce debitează a fost și real că Marte, fiind el… gravid, i-ar fi născut pe… geți – ”copiii lui Marte”! ”Adică Marte se naște, pe de o parte, în ținutul geților, iar pe de altă parte, copiii săi sunt chiar geții” – spune omul cu convingere, urmând nelipsitul și des debitatul ”prin urmare” /15/.
Min. 9:06-10:35: Diferențele de comportament dintre romani și daci, existente în opinia lui Dan Oltean – adică romanii erau agresivi, cuceritori de alte teritorii, unde-și impuneau voința și obiceiurile în toate domeniile, ce mai, niște brute îngrozitoare și ucigași de plăcere, în timp ce dacii erau blânzi, pașnici și nu făceau altceva decât să-și apere glia strămoșească – sunt explicate prin… trauma psihologică provocată de greci prin cucerirea Troiei și de aici și dorința lor de răzbunare, așa, aiurea, pe toată lumea. O explicație mai tâmpă ca asta rar mi-a fost să întâlnesc! A, ba nu, greșesc – o întâlnim la ”românași” (termen folosit de subsemnatul pentru a desemna conaționalii spălați pe creier, cei care nu sunt în stare să-și pună la treabă creierul din dotare, preferând să lase pe alții să gândească în locul lor, aceștia din urmă dovedindu-se de cele mai multe ori a fi mai inculți și mai retardați decât ei!) și mă refer aici la convingerea lor, de o fudulie de-a dreptul cretinoidă, că noi suntem frumoşi, harnici şi deştepţi, nu! – cei mai frumoşi, cei mai harnici şi cei mai deştepţi de pe faţa Pământului, ce să facem însă dacă tot restul omenirii nu există decât pentru a ne face rău nouă, ”poporu’ ăl mai tare din parcare”, nemaipomenit și extraordinar, alfa și omega ale omenirii, axa… Universului etc.! Nu i-ar trece însă niciunuia dintre aceştia prin cap că, dacă cineva îşi bate joc de el, o face pentru că poate şi pentru că are de cine-şi bate joc, iar pentru asta singurul vinovat este el!
Min. 10:41-11:00: Păi, se putea ca omul să nu menționeze expres că dardanii, adică tracii, adică geții, adică… dacii ”au dat în secolul III…, în secolul II și secolul III după Hristos cei mai mari împărați ai romanilor” (alo, domnu’, acuzativul! – n. a.)?
Min. 11:03-11:48: ”Practic, cu Constantin cel Mare începe un nou ciclu troian. El este un troian, un daradan (mă mir că n-a înșirat aici toate neamurile illiro-traco-geto-dacice – n. a.) care reîntemeiază Troia…, părăsește Roma – cea de-a doua Troie și întemeiază cea de-a treia Troie care este Constantinopolul, dar nu pe vechile temelii ale Troiei, ci pe celălalt mal al Dardanelelor, cu gândul de a șterge memoria umilințelor suferite de strămoșii săi, adică strămoși săi dardani”. Alo, domnu’, Constantinopolul se află la Bosfor, nu? Atunci unde este Bosforul și unde sunt Dardanelele, că ați afirmat că a treia Troie a fost înființată de Constantin cel Mare ”pe malul celălalt al Dardanelelor”? Urmează (în reluare!) aceeași explicație tâmpă a diferenței dintre… ”cele două popoare”.
Min 12:56-13:58: Dan Oltean își încheie filmulețul cu afirmația aiuristică, lipsită de orice temei istoric că romanii și tracii, geții și dacii vorbeau aceeași limbă! Am arătat mai sus de ce această aserțiune este o mare minciună, dând exemplul Pakistanului contemporan. Dar în aproape toate țările lumii, cu excepția României, situația este astăzi asemănătoare. Iată câteva exemple: în China se vorbesc 130 de limbi, în India – 23 de limbi oficiale și alte câteva zeci regionale sau minoritare, în Spania – 7 limbi și câteva zeci de dialecte, în Portugalia – 2 limbi oficiale și mai multe dialecte (de exemplu, mirandeza, una dintre limbile oficiale, are 3 dialecte) în Marea Britanie – 9 limbi, în Franța (unde impunerea limbii franceze este politică de stat, cu abateri sancționabile pecuniar sau chiar penal!) – franceza și nu mai puțin de 65 de limbi regionale și dialecte DOM-TOM (foste și actuale teritorii, respectiv, departamente franceze de peste mări), în Germania – 8 limbi, în Belgia – 5 limbi în comunitatea valonă și 3 limbi plus câteva dialecte în comunitatea flamandă (însă comunicarea, inclusiv educația în Belgia se face în mod obișnuit utiliizând 3 limbi – engleză, franceză și flamandă), în Olanda – 2 limbi oficiale și 2 limbi regionale, în Elveția – 4 limbi oficiale și 3 limbi regionale etc. În plus, în toate țările europene menționate dar și în altele se vorbesc o mulțime de alte limbi datorate imigranților.
Limba română, indiscutabil o limbă romanică, are o serie de particularități care o fac unică între limbile lumii. Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, Silvia Radețchi indică 11 motive ce demonstrează unicitatea ei /16/. Pentru a nu lungi inutil acest text, nu le voi reda aici, ci voi spune doar că eu personal o consider o adevărată minune (între altele, pentru faptul că, deși cele trei mari provincii românești au fost separate secole de-a rândul, n-a fost niciodată, de-a lungul istoriei, o problemă ca trei locuitori, câte unul din fiecare, să se înțeleagă între ei)! Mă îngrijorează însă faptul că asist neputincios la un proces continuu de stricare a limbii române cauzată de lipsa apetenței pentru lectură și, în general – pentru instrucție și cultură a conaționalilor mei (lenea / neputința de a gândi cu creierul din dotare, ”încremenirea în proiect” etc.), care a și început a-și arăta roadele nefaste prin liota de analfabeți funcționali ajunsă la conducerea României după decembrie 1989.
Închei revenind la Dan Oltean, care prin ultima sa aserțiune din filmulețul analizat, face fix ceea ce noi înțelegem prin expresia ”a pune bomboana pe colivă”. Căci iată ce zice omul nostru cu o mare convingere: ”… În Evul Mediu se vorbea aceeași limbă, din Albania și până la Cracovia și de lângă Peninsula Crimeea și până în Slovacia”! Aici, chiar că nu se poate comenta absolut deloc, fiindcă enormitatea debitată de acest istoric (pârât?) este atât de evidentă, încât orice om normal la cap rămâne fără cuvinte! Decât, poate, involuntar, este posibil să ne vină în minte celebrele expresii dintr-un serial de comedie în mare vogă (care, în ciuda aparențelor de facil și absurd, biciuie uneori cu subtilitate racilele societății românești contemporane): ”Bă, ești prost?” / ”Bă, ești nebun?”.

Referințe bibliografice:
/1/. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/razboaiele-daco-romane-controverse-si-mitificari?fb_comment_id=1337687176326304_1554613267967026
/2/. https://www.youtube.com/watch?v=hKFNBXFnfUQ
/3/. https://ro.wikipedia.org/wiki/Eneida
/4/. https://ro.wikipedia.org/wiki/Legendele_Olimpului
/5/. https://ro.wikipedia.org/wiki/Troia
/6/. https://www.historyfiles.co.uk/KingListsMiddEast/AnatoliaDardania.html
/7/. https://en.wikipedia.org/wiki/Dardani
/8/. https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kadesh
/9/. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/a-castigat-ramses-al-ii-lea-batalia-de-la-kadesh
/10/. https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Dardania
/11/. http://www.limbalatina.ro/istorie.php?ref=intemeierea_legendara
/12/. https://mythologica.ro/etruscii-istoria-unui-popor-necunoscut/
/13/. http://2.bp.blogspot.com/-Jm2ieC9Deq0/Ubsw_hEU8vI/AAAAAAAAADA/0XSM23opOho/s1600/poza.png
/14/. https://www.worldatlas.com/articles/what-languages-are-spoken-in-pakistan.html
/15/. https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/marte-forta-bruta-a-romei
/16/. https://scoalanationala.ro/11-motive-ce-demonstreaza-unicitatea-limbii-romane/
Marian Pătrașcu 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: