FESTIVALUL NAȚIONAL „LIRA LITORALULUI” – 2021

by Petre CICHIRDAN on October 11, 2021

Între 23 – 27 iunie 2021 în localitatea Mangalia, stațiunile Venus și Cap Aurora a avut loc Festivalul Național Lira Litoralului 2021, Ediția a XXII-a, festival care cuprinde pe lângă spectacole de muzică populară autentică și folk, concursul cu tematica cultural turistică „Lira Litoralului”, anul acesta, ediția a XXII-a cu următoarele probe: Istoria Dobrogei, Surprize, Grafică – Caricatură – Afiș, Fotografie, Gastronomie, Cultural, Nautică…Festivalul este organizat de Asociația Culturală a Coregrafilor, scenografilor, Artiștilor liber Profesioniști și Amatori Constanța – Ovidiu Roșca, Direcția Județeană Constanța pentru Sport și Tineret, Clubul de Turism Nautic – Montan „Petrochim” – Năvodari și a avurt ca parteneri Recepția Hotel Cristal și Iulia Resort din Stațiunea Cap Aurora și Terasa „Esplanada” din Stațiunea Venus. Anul acesta cazarea cparticipanților și concurenților a avut loc la Hotel Cristal, masa s-a servit la Hotel Cristal, spectacolele la Terasa „Esplanada”, unde s-au ținut și probele de Istoria Dobrogei, Surprize, Cultural, Grafică-Caricatură-Afiș; Gastronomia, ținându-se pe Terasa Hotelului Cristal, iar Fotografia și Nautica, ținându-se pe Plaja Venus, respectiv apa mării…O ediție a festivalului extrem de reușită, care face cinste organizatorului principal-Ovidiu Roșca și partenerilor…Un fastival care demonstrează că arta adevărată, manifestarea ei, necesitatea ei nu stă în cadrul instituționalizat, ci tocmai în aceste manifestări libere, populare, cu artiști liber opprofesioniști și amatori…Aceasta este adevărata pepenieră din care Instituțiile și recrutează mai apoi valorile…și asta trebuie să se întâmple în fiecare localitate din această țară! Artiștii participă benevol, își plătesc această participare (desigur, având anumite avantaje care decurg din noțiunea de grup), dar la acest Festival, mai ales acum, își regăsește fiecare, parcă, de ce nu, …timpul pierdut! Desigur participanții sunt și se manifesta la un loc de la cel mai tânăr, copil – acum de 10 ani, până la cei de 70 de ani! Deviza nespusă a festivalului fiind aceeași dragoste nestinsă pentru turismul la mare și la munte! Un mic neajuns am observat noi cei care am concurat la proba Grafică-Caricatură-Afiș; proba s-a desfășurat direct sub razele soarelui, n-a durat o oră (practic fiind imposibil de rezistat), iar participanții concurenți nu au avut suport neted sub foaia de desen (suport fiind fundul de scaun din plastic și denivelat…). Credem că pe viitor este cazul ca această probă de manifestare artistică trebuie săse desfășoare la umbră și pe mese cu tăblie de lemn…cum a fost la edițiile celelalte din 2018 și 2019…Cititorii noștri trebuie să știe că probele se desfășoară „live” tematica fiind primită în secunda în care începe proba (ne referim la toate probele pe bază de măiestrie și cunoștințe…Un concurs într-adevăr greu, ținut după toate regulile severe de concurs!
Am plecat din Râmnicu Vâlcea cu un microbuz la ora 24:00 și am ajuns în Mangalia la ora 7:00 …ploua la Mangalia, dar după ora 12 cerul s-a înseninat și am făcut prima baie în minunata noastră mare bogăție a litoralului românesc (una dintre cele mai frumoase și utile realizări ale poporului român, statului nostru românesc, din perioada postbelică) care se păstrează la aceleași cote valorice, mai ales arhitectonice, și acum în secolul XXI. Litoralul româneasc și amenajarea hidroenergetică Lotru – stațiunea Voineasa sunt două bijuterii turistice ale Românueu de cea mai mare valoare și pe care nu cred să existe țară europeană să le aibe la fel!
Seara de 23 iunie, Terasa „Esplanada”, a găzduit deschiderea Festivalului în fața spectatorilor consumatori din stațiunea Venus desfășurându-se un spectacol minunat oferit de soliști și formații participante cu ce au avut ele mai bun…pe lângă aceștia Festivalul a avut și niște invitați speciali cum ar fi Maria Chiruță, Virginia Cojocaru, Maria Panov dar și Raluca Manea, Viorica Mihalache și alții…prezentatori fiind binecunoscuții Florin Racoci și Nina Toader.
*
A doua zi dimineața, 24 iunie 2021, a început concursul național „Lira Litoralului” 2021 cu proba de Istoria Dobrogei în locația „Esplanada” pe terasele dinspre mare și în paralel cu desfășurarea concursului în același loc fiind prezentate principalele formații participante. Din partea Clubului Lotru – Voineasa a participat la probă un echipaj condus de Mihai Sporiș format din Mirela Sporiș, Ovidiu Stângă, Ionel Lupu și Gh Sporiș. A fost prezentată publicului (echipei de filmări a Festivalului) formația din comuna Mălaia, Junii Mălăieni, formată din tineri elevi conduși de profesoara Carmen Țolea. În primă fază Gh Sporiș și Ionel Lupu s-au întreținut cu moderatorul emisiunii televizate vorbind despre istoria Clubului Lotru Voineasa, pentru ca mai apoi, Mihai Sporiș, să prezinte publicului formația Junii Mălăieni…
Imediat după proba de Istorie a urmat proba Surprize care o fost într-un fel sponzorizată de Consiliul Județean Constanța, acesta, răsplătindu-i pe toți participanții în plus față de premiile acordate și cu o Medalie Olimpică…La proba Surprize au participat din partea Clubului Lotru Voineasa două echipe, una formată din Gh Sporiș și Ionel Lupu și cea de a doua de Mihai Sporiș și Petre Cichirdan…
Rezultatele la proba Istoria Dobrogei: Trofeul Lira Litoralului – ATE Balta Mică a Brăilei, Locul I – Lupii Argintii din Sibiu, Locul II (două premii)- Lotru Voineasa, Plaiul Urziceni, Locul III (două premii) – Ciulinii Bărăganului din Ialomița, Nordic Grup din Sibiu, Mențiuni (două premii) – Ciulinii2 și Plaiul2.
Rezultatele la proba Surprize: Trofeul Lira Litoralului (două premii) – Lotru Voineasa și Plaiul Urziceni, Locul I (trei premii) – Lupii Argintii din Sibiu, Plaiul2 și Plaiul3 Urziceni, Locul II – Lotru2 Voineasa și ATE Balta Mică a Brăilei, Locul III (două premii)- Lupii Argintii și Nordic Grup ambele din Sibiu, Mențiune – ATE Balta Mică2 (am notat cu indice formația care a participat cu mai multe echipe).
Seara celei de-a doua zi pe terasa restaurantului „Esplanada” s-a desfășurat proba Cultural partea I, urmând ca partea a II-a să se desfășoare în seara celei de-a treia zi a Festivalului, 25 iunie 2021. Această probă a debutat cu formația de copii elevi a echipei Lotru Voineasa, Junii Mălăieni, urmată de ceilalți participanți. Tot în această probă, la partea a doua, colegul nostru Mihai Sporiș în înmânat organizatorilor câteva compoziții poetice de ultimă oră create ad hoc!pentru Festivalul Concurs, pe care le publicăm alăturat.
A treia zi dimineața, 25 iunie 2021, a avut loc proba de Grafică-Caricatură-Afiș, vâlcenii având un echipaj format din Petre Cichirdan și Mihai Sporiș. A fost urmată de proba de Fotografie, cum spuneam, aceasta, tradițional, având loc pe plaja de vis a vis Terasei „Esplanada” din Stațiunea Venus. Concurenții au defilat pe plajă cu fotografiile agățate de piept. După prânz, la Terasa de la Hotel Cristal s-a desfășurat proba de Gastronomie, echpa Lotru Voineasa având un echipaj extrem de puternic alcătuit din Mirela Sporiș și Corina Oprescu. Iată rezultatele acestor trei probe (rezultate comunicate pe 26 iunie 2021):
Proba de Grafică-Caricatură-Afiș: Trofeul Lira Litoralului – Lupii Argintii din Sibiu, Locul I – Lotru Voineasa, Locul II (două premii) – Ciulinii Bărăganului din Ialomița și Nely Cornelia Birish din Cluj Napoca, Locul III (două premii) – Plaiul Urziceni și ATE Balta Mică a Brăilei, Mențiune (două premii) – Nordic Grup din Sibiu și Victorioșii din Târgoviște.
Proba de Fotografie: Trofeul Lira Litoralului – Lupii Argintii din Sibiu, Locul I – Lotru Voineasa, Locul II (două premii) – ATE Balta Mică a Brăilei și Nordic Club din Sibiu, Locul III – Plaiul Urziceni și Ciulinii Bărăganului din Ialomița.
Proba de Gastronomie: Trofeul Lira Litoralului – Lotru Voineasa, Locul I (trei premii) – Plaiul Urziceni, ATE Balta Mică a Brăilei și Lupii Argintii, Locul II – Nordic Grup, Locul III (trei premii) – ATE Balta Mică2 a Brăilei, Lupii Argintii2 și Plaiul2 Urziceni; Mențiune (două premii) – Ciulinii Bărăganului și Victorioșii Târgoviște.
A patra zi, 26 iunie 2021, dimineața, a avut loc în apa mării proba de Nautică care a întrunit un număr mare de echipaje, Caiac simplu și Caiac dublu…o probă care pune la grea încercare extremele de vârstă ale participanților. Ca și la concursul precedent, echipa vâlceană Lotru Voineasa a avut o prestație meritorie, caiaciștii ei: Corina Oprescu, Nicu Sporiș și Ionel Lupu (cel care a escaladat Everestul) depășindu-se pe sine (Nicu Sporiș, peste 70 de ani) obținând Locul I Nicu Sporiș și Ionel Lupu au vâslit la Caiac simplu, iar Corina Oprescu și Nicu Sporiș la caiac dublu. Pe Video Arhiva din www.culturaarsmundi.ro puteți vedea cele două secvențe video cu Corina Oprescu și Nicu Sporiș. Dar iată și rezultatele de la proba Nautică: Trofeul Lira Litoralului (două premii) – Plaiul Urziceni și Ciulinii Bărăganului, Locul I (două premii) – Lotru Voineasa și ATE Balta Mică a Brăilei, Locul II (două premii) – Lupii Argintii2 din Sibiu și ATE Balta Mică2 a Brăilei; Locul III – Lupii Argintii1 și Nordic Grup ambele echipaje din Sibiu.
Iată și Clasamentul General al Festivalului Concurs:
LOCUL I – Clubul de Turism „ATE Balta Mică” a Brăilei;
LOCUL II – Clubul de Turism „Lotru” Voineasa;
LOCUL III – Clubul de Turism „Lupii Argintii” Sibiu.
MARELE TROFEU al Festivalului „Lira Litoralului” – 2021: Clubul de Turism „Plaiul” Urziceni.
Cei patru care au speriat Litoralu...Formația Lotruluil
Ovidiu Stângă să vadă șproba de istorie
Primii intervievați Gh Sporiș și Ionel Lupu
Și Mihai Sporiș este intervievat...
ormația Junii Mălaiei în exercițiu...
Junii Mălaiei în horă...
borcanul de laborator
Echiopajul Corin Oprescu și Nicu Sporiș aduc Locul I la Caiac dublu
Este neobosit Nicu Sporiș ... și la Caiac simplu...și în 2021

Leave a Comment

Previous post:

Next post: