TRUPA „DOMINO”-ASOCIAŢIA ATARAXIA. MATEEA MARIN

by Petre CICHIRDAN on February 26, 2015

Post image for TRUPA „DOMINO”-ASOCIAŢIA ATARAXIA. MATEEA MARIN

Repetabila scenă a balconului, de Dumitru Solomon, se joacă de ceva vreme în sala de socializare a pensionarilor din cartierul Petrişor-Râmnicu Vâlcea de un grup de tineri şi foarte tineri actori-actori în devenire-unii, în regia Mateei Marin care conduce Asociaţia Ataraxia…

Iată ce ne-a declarat tânăra realizatoare de spectacol, care semnează regia şi scenografia… „Spectacolul  prezinta un text greu pentru generaţia actuala chiar dacă a fost scris în 1995. Cred, că de fapt acesta a fost scopul pe care mi l-am dorit, să aduc în faţa unor tineri de liceu problema revoluţiei din ’89  şi a libertăţilor pe care le-am primit odată cu aceasta. Am constat că ei, nu ştiu mai nimic despre acele momente grele prin care a trecut ţara noastră şi nu ştiu nici ce au pierdut şi nici ce au cîştigat. Mesajul e simplu: ieşiţi cât mai repede din imaginar şi luaţi atitudine faţă de cei ce ne conduc. Noi trebuie să fim creatorii propriului nostru destin, să ajungem în balconul visurilor noastre, ţinând cont de ceea ce a foat înaintea noastră şi sperând că ne aşteaptă ceva mai bun”.
Distribuţia: Sebastian Stroie/ David  Constantin/ Alex Popeacu – A; Theodor Gabar/ Cristian Constantin- B; Andrei Gijulete- Romeo; Malina Bobeş- Julietta; Ştefan Liţă- Doica; Alex Popescu/ David Constantin; Corul: Teodora Colt, Andrada Bobeanu, Sandra Dură şi Alexandra Ungureanu.
Producţie realizata de Asociaţia Ataraxia, secţia sa pentru teatru de tineret: Trupa Domino.
Regia şi scenografia, costumele: Mateea Marin.

Adăugăm şi noi că Mateea Marin cu aceşti tineri reuşesc să facă un teatru real, tinzând spre total! pe scenă, neexistând decât personajele, care personifică chiar realitatea. În jocul lor, aceste personaje, interpretarea nemaifiind importantă, devin interesante chiar şi numai prin ceea ce spun, părând că îşi caută permanent autorul, acesta, ascunzându-se-n mulţime; părând că îşi caută permanent maestrul de regie pentru a le relaţiona mai bine, mai clar, cu realitatea care a urmat după 1989! Par aceste personaje, au profilul celor din piesa lui Pirandello: „Şase personaje în căutarea unui autor”, de data aceasta, pe lângă Dumitru Solomon, ele-personajele-au găsit-o, dar şi invers-ea i-a găsit, pe tânăra regizoare, care este şi scenografă, este şi designieră…Cuvintele lor ne găsesc pe noi, dar şi invers, noi ne regăsim în cuvintele lor. Un merit incontestabil revine lui Dumitru Solomon, care iată, în 1995 simte, vede, ce se va întâmpla în 2015, cu noi, chiar cu personajele sale, tinere vlăstare la care de douăzeci şi cinci de ani nu se gândeşte nimeni în mod serios. Desigur, nu sunt mulţi ca noi care vedem-observăm în primul rând curajul de a te băga în acest noroi! da, social noroi! Bravo actori ai trupei „Domino”, bravo Mateea Marin, ne bucurăm că faceţi voi ceea ce nu fac ceilalţi stăpâni de teatru din sălile lor postrevoluţionare, luxuriante…Îi spuneam cândva unui regizor şi director de teatru că trebuie mai mult curaj în abordarea repertoriului de teatru. Iată, această trupă de „copii” de teatru-reali cetăţeni-au simţit şi ştiut că adevăraţii patroni ai teatrului dintotdeauna sunt cetăţenii de pe esplanada vieţii, numită stradă!… Geaba teatru de stradă, dacă nu ai minte şi suflet pentru cei care iubesc, strada! (Vezi şi Arhiva Video cu un fragment din piesa de teatru)

{ 1 comment… read it below or add one }

LUCIAN ION MARIN March 5, 2015 at 3:17 am

Incontestabil, este cel mai bun spectacol pe o tema de mare actualitate care s-a facut vreodata in Ramnicu Valcea! Meritul este al regizorului acestui spectacol pentru ca a avut curajul sa puna in scena un astfel de text . Trupa “Domino” este in ascensiune accelerata. Acesti tineri nu lucreaza nici macar de un an, in aceasta formula, impreuna. Majoritatea vor deveni studenti la institutele de teatru din tara. Acum, au inceput repetitiile pentru un al V-lea spectacol nou ( au trecut doar zece luni de cand au deschis acest proiect la “Ataraxia”) care va fi o si mai mare surpriza. Curajul si talentul lor a inceput sa aduca, frecvent, duminica de duminica, o mare parte din tinerii de liceu ai orasului la teatru. “Repetabila scena a balconului” este o mare provocare pentru constiinta acestor tineri ! Generatia X incepe sa se trezeasca , si o fac cu mare talent, curaj si entuziasm ! “Frumusetea va salva lumea” , spune Dostoievski , prin intermediul printului Miskin! Prinsi , la mijloc, in conflictul dintre Realitate si Imaginar, noua generatie va gasi solutia Noii Renasteri, acea solutie asteptata de un sfert de veac, in zadar, in Romania si in Lume, si, pe care generatiile de politicieni si tehnocrati, care sunt astazi la Putere, au ratat-o nepermis de culpabil(-“Dupa noi Potopul!”), fara nici un fel de raspundere pentru soarta generatiilor care vor veni la Carma Umanitatii, dupa ei !

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: