FILARMONICA RÂMNICU VÂLCEA – Comunicat de presă

by Secretar Muzical on March 13, 2015

 Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită Luni, 16 MARTIE 2015, ora 19:00 la Sala Lahovari la un concert deosebit –  “MELODII CELEBRE DE ALTĂDATĂ” unde veţi putea asculta prelucrări orchestrale ale unor piese celebre din perioada interbelică: “Zaraza”, “Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”, “Astăzi e ziua ta”, “Iubesc femeia”, “Suflet candriu” etc. în aranjamentul lui IOAN DOBRINESCU. Interpretează Orchestra Simfonică a filarmonicii condusă de dirijorul LEONARD DUMITRIU. Prezintă: IOAN DOBRINESCU.
 
Dirijorul LEONARD DUMITRIU
Leonard Dumitriu s-a născut la Iaşi, la 19 august 1962, într-o familie de muzicieni. Absolvent al Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, a cărui secţie de pian a urmat-o. Între anii 1968 – 1980 susţine numeroase  recitaluri de pian cu programe cuprinzând lucrări ale compozitorilor preclasici până la contemporani, inclusiv numeroase lucrări de compozitori români, şi a apărut ca solist alături de orchestrele simfonice din Iaşi, Botoşani şi Bacău, în două concerte de Mozart şi Konzertstück de Weber.
Între anii 1981 – 1985 a urmat cursurile Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, secţia compoziţie-dirijat. Compoziţiile sale din timpul studenţiei, de la lieduri la lucrări pentru orchestră au fost interpretate în concertele Clasei de Compoziţie şi premiate la concursurile studenţeşti. Tot atunci a dirijat orchestra Conservatorului în manifestările de la Piatra Neamţ (câteva lucrări preclasice şi Dixtuorul de George Enescu) precum şi producţia Clasei de Operă cu opera Căsătoria secretă de Cimarosa, pe scena Operei Române din Iaşi. La absolvirea studiilor i s-a decernat Diploma de Merit.
Din anul 1986 şi până în 2012 a fost dirijor permanent la Opera Naţională Română din Iaşi. A dirijat la Teatrele de Operă din Iaşi, Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Braşov, Novi Sad (Serbia), Chişinău (Rep. Moldova), a dirijat orchestrele simfonice din Bacău, Iaşi, Arad, Satu Mare, Timişoara, Botoşani, Constanţa, Târgovişte, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti, Sibiu, Oradea.
Împreună cu colectivele Operei  Române din Iaşi, Teatrului Muzical „N. Leonard” din Galaţi şi Teatrului Muzical „Elena Teodorini” din Craiova a întreprins numeroase turnee artistice în Italia, Germania şi Elveţia.
A realizat înregistrări, în calitate de dirijor, pentru fonoteca Radio România, împreună cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române şi câţiva solişti vocali şi instrumentişti.
O realizare artistică demnă de interes este un master – class de operă organizat în SUA de Vermont Opera Theater în august 2000 şi august 2001,  fiind invitat să conducă această manifestare în calitate de Artistic director&conductor. Tot în SUA a dirijat un concert al Montpelier Chamber Orchestra Society, în august 2001.
În anul 1990 a fost admis ca membru stagiar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar din 1992 este membru definitiv al acestei uniuni de creaţie. La Adunarea Generală a UCMR din aprilie 2006 a fost ales membru în Consiliul Director.
Radio România Muzical şi Cultural, precum şi de Radio Iaşi. În anul 2001 primeşte DIPLOMA DE EXCELENŢĂ de la Primăria Municipiului Iaşi pentru „nivelul înalt al spectacolului Mefistofele de A. Boito şi pentru realizări artistice de prestigiu în ţară şi străinătate”.  Numele său apare în The Contemporary Who’s Who ediţia 2003/2004, editat de American Biographical Institute.
Prin decretul prezidenţial numărul 36 din 7 februarie 2004, preşedintele României, domnul Ion ILIESCU i-a conferit Medalia „Ordinul Cultural” clasa I.
În anul 2005 a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în Muzică, în urma pregătirii şi susţinerii Tezei de Doctorat cu tema „Caragiale în muzica de operă”. Îndrumătorul ştiinţific a fost dl. prof. univ. dr. Viorel Munteanu iar lucrarea a fost apreciată cu distincţia Magma cum laudae. I s-a publicat de către Editura Muzicală din Bucureşti trilogia Caragiale în teatrul liric, o analiză în detaliu a creaţiilor de operă inspirate de marele scriitor, lucrare de amploare ce continuă cercetarea începută odată cu studiile doctorale.
În decursul celor 25 de ani de activitate dirijorală a colaborat  cu solişti instrumentişti şi cântăreţi români şi străini în numeroase spectacole de operă şi concerte simfonice.
În prezent este cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.
 
 Aranjeurul IOAN DOBRINESCU, n. în 1960, a studiat vioara la Liceul de muzică George  Enescu şi compoziţia la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, absolvind în 1986 ca şef de promoţie. După o scurtă carieră de profesor, devine editor la Actualitatea Muzicală, revista UCMR, apoi consultant artistic la Radiodifuziunea Română. În prezent este şeful Comitetului de evaluare pentru înregistrări muzicale. În tandem cu numeroasele programe şi spectacole muzicale de toate genurile, I.D. este şi critic muzical, prezentând numeroase concerte.  A devenit membru al UCMR în 1990 şi lucrările sale originale şi aranjamentele  au fost interpretate în România, Franţa, Germania, Austria, Italia, Anglia, Belgia, Olanda şi Rep. Moldova.
 
Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.
 
Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro  sau pagina de facebook a filarmonicii.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: