LUCIANO LANFRANCHI
PE SCENA FILARMONICII VÂLCENE

by Petre CICHIRDAN on March 5, 2016

„UNA SERATA ITALIANA”

Luni 15 februarie 2016, ora 19.00,
Sala Lahovari, Râmnicu Vâlcea,
Orchestra simfonică a filarmonicii
Dirijor: Roberto GIUFFRE
Solist: Luciano LANFRANCHI – pian

În program:
Wolfgang Amadeus MOZART – Uvertura „Don Giovanni”
Domenico PUCCINI – Concert pentru pian şi orchestră
în Si Bemol Major – p.a.
Wolfgang Amadeus MOZART – Simfonia nr. 38, „Praga”

Ziua de 15 februarie 2016 poate fi considerată una dintre cele mai importante din actuala stagiune deoarecea a programat „Una serata italiana” aducându-i pe cei doi cunoscuţi artişti italieni: Luciano Lanfranchi, pian, şi Roberto Giuffre…De ce importantă această serată? fiindcă Luciano Lanfranchi este cel care a girat în 1990 înfiinţarea unei instituţii, care urma să devină Şcoală Internaţională de Muzică, la Vila Bujoreni (fostă reşedinţă a lui Nicolae Ceauşescu-actual reşedinţă de protocol), iată, doar cu cinci ani înainte de înfiinţarea Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, 1995! În 1989, Luciano Lanfranchi a concertat pentru prima dată în România, la Craiova, sub bagheta lui Modest Cichirdan, pentru ca peste un an, după Revoluţie, în loc să fugă în lume după aşa zisa dobândire de libertate deplină, oameni cu cap din această ţară să-l aducă pe Lanfranchi în România ca să pregătească copiii vâlceni în măestria artei sonore, în chiar vilele de protocol ale partidului unic! Nu s-a întâmplat aşa, dar, în final, mulţi copii talentaţi din România, Râmnicu Vâlcea, luând calea Italiei cu sprijinul lui Lanfranchi pentru a urma studii muzicale în (sau lângă) fosta capitală a lumii…Chiar şi dirijorul Roberto Giuffre este un produs „Luciano Lanfranchi”, absolvind pianul sub îndrumarea acestuia; dirijatul, studiindu-l cu binecunoscutul Ovidiu Bălan, la Bacău. Ovidiu Bălan, un alt mare prieten al Râmnicului, care a dat viaţă aici, pe malul Oltului, Carminei Burana de Carl Orff…Iată, ce amintiri extraordinare au melomanii care, încă, nu au dispărut! şi care au gustat muzică foarte bună, de mare valoare, încă din anii 1968-70, când, până să se întremeze noua propagandă a educaţiei socialiste, simfonicele orchestrelor din Sibiu şi Craiova alternau pe scena Consiliului Judeţean, o sală parcă făcută pentru o instituţie filarmonică!

Uvertura „Don Giovanii” de Mozart a deschis serata, parcă, pentru a-l pune în valoare pe Roberto Giuffre, care a dat curs curgerii unei muzici voluptoase (Don Giovanni-operă fără asemănare-măiastra operelor), supusă ferm gestului său larg, la fel de voluptos. O uvertură care anunţă opera „prima” a marelui vienez în care cuvântul şi muzica, separat şi împreună, sclipesc, alungă întunericul, şi scena, dar mai ales auditoriul se umplu de lumină… Aceeaşi atmosferă, creată de orchestră şi dirijorul ei s-a produs şi în Simfonia nr. 38-„Praga” scrisă de acelaşi compozitor.

Din nou în Sala Lahovari a Filarmonicii vâlcene au răsunat acordorile muzicii de pian, calmă şi plină de substanţă, ale pianistului Luciano Lanfranchi; o muzică aleasă, la propriu şi la figurat, un concert mai puţin cunoscut, dar, care, deşi este scris în 1812 de Domenico Puccini, răzbate până în zilele noastre, pregătindu-ne pentru ce avea să înceapă cât de curând în muzica europeană, curentul romantic. Acest concert, conţinând destulă simplitate în fraza muzicală, dar melodic, plăcut, a fost ales de Luciano Lanfranchi pentru liniştea proprie, pentru frumos, pentru liniştea care trebuie să se coboare asupra melomanului încorsetat în problematica timpului present, destul de ambiguu. Fiecare parte, dar mai ales a II-a, sunt veritabile romanţe, serenade, solo pian şi fond muzical, orchestră! Surprinde, de asemenea, concertul, mai târzia fază a dramatismuluii liric în care îl observăm pe strălucitul său nepot, Giacomo Puccini… Boema, Tosca, Turandot… Un concert „a la italiana”, cum spunea şi LucianoLanfranchi (vezi scurtul interviu luat imediat după concert în traducerea italiano română şi viceversa a doamnei profesor de pian, Doina Olteţeanu, şi care se află postat pe Arhiva Video a www.culturaarsmundi.ro), „o muzică foarte apropiată de lirica italiană; un concert elegant, graţios şi nu de tip mozartian, beethovenian…dramatic! ”

*
DIRIJORUL ROBERTO GIUFFRE
Roberto Giuffre a absolvit pianul sub îndrumarea Maestrului Luciano Lanfranchi şi a studiat compoziția cu Maeştrii Giulio Castagnoli şi Alessandro Solbiati, iar dirijatul de orchestră cu Maestrul Ovidiu Bălan de la Filarmonica de Stat “Mihail Jora” din Bacău (România).
De asemenea, a urmat cursuri de informatică şi muzică electronică ținute de Alvise Vidolin şi Giovanni Cospito şi a participat la atelierul de compoziție al Maestrului Alessandro Solbiati în cadrul secțiunii de Muzică Contemporană a „Civica Scuola di Musica” din Milano.
A dirijat în repetate rânduri orchestrele Filarmonicilor: „Mihail Jora” din Bacău, „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, colaborând cu solişti români de marcă.
În anul 2000 a dirijat Orchestra de cameră „Tescani” la Centrul Cultural „George Enescu” – cu sediul în casa-muzeu a compozitorului şi a susținut concerte cu orchestra „Philarmonia” din Bucureşti sub egida Institutului Italian de Cultură din România.
Susține concerte în Bulgaria: din 2002 până în 2005 este dirijor invitat permanent al orchestrei Filarmonicii de Stat din Vidin împreună cu care a efectuat numeroase turnee în Italia. A mai colaborat, printre altele, cu orchestra Filarmonicii de Stat din Ruse şi a susținut concerte sub patronajul Institutului Italian de Cultură din Sofia. Amintim aici concertele susținute în prezența Vice-Prim Ministrului Economiei din Bulgaria şi a Ambasadorului Ungariei la Sofia, Bulgaria.
A dirijat în cadrul a numeroase festivaluri: „Incontri Musicali d’Estate” (Osimo), „Centri Storici in Musica” (Pescara), „Maggio Musicale” della Città di Chieri, Festival „Ultrapadum”, „Laudes Paschales” (Torino), „Festival di Musica Contemporanea” di Acqui Terme, Alba Music Festival, Festival Mozart din Murcia (Spania). În prezent este dirijor al „Orchestra Femminile Italiana” împreună cu care are numeroase reprezentații, în Italia şi peste hotare.

PIANISTUL LUCIANO LANFRANCHI
Maestrul Luciano Lanfranchi, școlit la conservatoarele Boito din Parma şi Accademia Chigiana din Siena (unde a predat ca oaspete de onoare şi marele nostru George Enescu), a fost discipol al celebrilor pianişti italieni Alberto Mozzati şi Guido Agosti. Teatrul Bibiena din Mantova, Teatrul Mare din Sapporo, Sala Universității din Beirut, Sala Rahmaninov din Moscova, Gasteig din Monaco sau Sala Festivalului Cherry Blossom din Macon sunt doar cateva prestigioase locuri din Italia şi Europa în care Luciano Lanfranchi a desfășurat o bogată activitate concertistică. A colaborat cu orchestre simfonice de renume din San Remo, Chişinău, Zurigo-Spania, dar şi cu orchestre din România ca de pildă cea din Ploieşti, Bacău sau Craiova, realizând numeroase înregistrări în studiouri de radio din întreaga lume. De mare popularitate se bucură înregistrările sale cu lucrări din creația compozitorilor Alfredo Casella şi Ottorino Respighi realizate la Studiourile de Radio din Geneva. Activitatea sa didactică se derulează la Conservatoarele Verdi din Milano, Paganini din Genova şi Accademia Europeana din Erba. În prezent conduce Gruppo Promozione Musicale – Camogli şi organizează anual Concursul de interpretare instrumentală Rovere d’oro de la San Bartolomeo al Mare. „Incontri Musicali d’Estate” (Osimo), „Centri Storici in Musica” (Pescara), „Maggio Musicale” della Città di Chieri, Festival „Ultrapadum”, „Laudes Paschales” (Torino), „Festival di Musica Contemporanea” di Acqui Terme, Alba Music Festival, Festival Mozart din Murcia (Spania). În prezent este dirijor al „Orchestra Femminile Italiana” împreună cu care are numeroase reprezentații, în Italia şi peste hotare.
(Cele două prezentări sunt luate din programul de sală al Filarmonicii)
pcickirdan, 22 02 16

Giuffre şi Lanfranchi la Râmnicu Vâlcea 15 02 16 la Filarmonică
Roberto Giuffre la Râmnicu Vâlcea 15 02 16
L Lanfranchi la pian 15 02 16 Râmnicu Vâlcea

Leave a Comment

Previous post:

Next post: