Revelionul „Caravana Culturală” din Drăgășani

by Cristina NALBITORU on March 23, 2024

Post image for Revelionul „Caravana Culturală” din Drăgășani

Ca în fiecare an domnul Marian Bărăscu, Președintele Societății Culturale Rusidava și al Caravanei Culturii din Drăgășani, organizează un „Revelion” pe la sfârșitul lunii ianuarie, ca un act de încheiere al activităților culturale din anul care a trecut. 

Caravana Culturii, acțiune la nivel național, pleacă într-un pelerinaj prin țară, în luna august, timp de zece zile într-un schimb de experiență cultural cu personalități ale culturii românești. În 2024 domnul Bărăscu și-a propus să ajungă cu Caravana Culturii chiar în Maramureș!

Dacă anul trecut revelionul a fost organizat la Craiova, în acest an, pe 27 ianuarie 2024, a fost ținut la restaurantul unui hotel din Drăgășani unde s-au întâlnit să petreacă „Revelionul întârziaților”, cum se mai numește, scriitori și jurnaliști din mai multe zone ale țării: Drăgășani, Brezoi, Pitești, Brașov, Slatina, Drăgănești-Olt, Caracal, Calafat, Băilești, Craiova, Turnu Severin, Timișoara și București.

A fost un eveniment deosebit, de înaltă ținută morală și culturală, unde s-a socializat,    s-au legat noi prietenii, s-a cântat și dansat, au fost recitate poezii, s-au spus epigrame, glume, au fost ținute alocuțiuni pe teme culturale.

La revelionul organizat de Caravana Culturii au participat și doi profesori universitari, Marian Teodor Popescu și Marian Nicolae care, atât  prin prezența domniilor lor, cât și prin alocuțiunile rostite, au contribuit din plin la valoarea și importanța acestei întâlniri. Nu au lipsit de la această întâlnire reprezentanții Ligii Scriitorilor Români, și președinții lor, de la Filiala Pitești și Vâlcea, dar și membrii UZPR de la Olt, Vâlcea, Argeș și Dolj.

Ne-au încântat cu cântecele lor,  de muzică ușoară și folclor, doamna Florentina Danu din Brașov, folk-istul Ion Mielcioiu Boștină,  Rapsozii Oltului , Marian Martin și Mutulescu, din Drăgănești-Olt.

Domnul Paulian Buicescu a compus și citit catrene vesele adresate fiecărui „mesean”!

Către orele dimineții evenimentul a fost încheiat cu o serie de cântece patriotice ale rapsozilor sosiți de la Drăgănești-Olt la care s-au alăturat și din rândul mesenilor, alcătuind un cor de minune!

Asemenea evenimente constituie un pas înainte pentru unitatea culturală a românilor și păstrarea identității naționale!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: