ROBERT GUTTER (SUA) ŞI EMILIO AVERSANO (ITALIA) LA FILARMONICĂ!

by Petre CICHIRDAN on September 23, 2014

Post image for ROBERT GUTTER (SUA) ŞI EMILIO AVERSANO (ITALIA) LA FILARMONICĂ!

E he hei până unde ajunge mesajul nostru interpretativ-artistic cu ajutorul muzicii! În câteva ore (de la încheierea concertului) acesta ajunge instantaneu în Statele Unite şi în Italia; Filarmonica vâlceană, fără fluierături şi huiduieli, în cea mai desăvârşită ordine şi curate aplauze este admirată în acelaşi timp în două dintre cele mai civilizate ţări…Acum vedem noi de ce URSS, în afara unei politici agresive, a cucerit lumea prin marea sa muzică…Da, muzica, ce ambasador!!!
Un concert romantic s-a desfăşurat aseară pe scena de la Lahovari, nu prin prisma compozitorilor interpretaţi (clasici şi moderni), ci prin alura interpretării!…ultrasensibilă la pianist, Emilio Aversano-Italia şi înaintat tinerească-plină de elan şi dragoste-afişată de dirijorul american, Robert Gutter. A surprins interpretarea, dar şi lucrarea în sine: Simfonia nr 60 în Do major „Il distratto”-primă audiţie la Râmnicu Vâlcea-de Haydn, în şase părţi, una care a surprins prin structura sa!…şi „Pavana pentru o infantă defunctă” de Maurice Ravel, lucrare reprezentativă pentru noul stil (pictural-poetic) al peisagismului muzical, o ferscă auditivă armonică a ce vrea să însemne vizualul în muzică…o artă care, ne amintim, începe cu mult înainte- la Franz Liszt-cu celebrul poem simfonic „Preludiile”… De data aceasta, Ravel (1899) strecoară în viziunea sa sonoră, magicul, atât de magic, încât chiar o întrezărim pe infanta defunctă, acum, plutind între amestecurile dintre întuneric şi lumină, o stare de vrajă a viziunilor onirice…Maurice Ravel, binecunoscutul reprezentant al muzicii franceze şi autorul celebrului „Bolero”!…şi care l-a numit pe George Enescu “geniul generatiei noastre”.

Programul serii a cuprins: Simfonia nr. 60 în Do major, de Haydn; Concertul pentru pian şi orchestră nr. 23, în La major, KV 488, de W. A. Mozart; Pavana pentru o infantă defunctă, de Maurice Ravel, şi Dansuri din Galanta , de Zoltan Kodaly. Concertul a avut loc Luni, 26 mai 2014.

Emilio Aversano, 26 mai 2014, Râmnicu Vâlcea, foto pcickirdan
Robert Gutter salutând publicul vâlcean, râmnicu Vâlcea, 26 mai 2014, foto pcickirdan

Leave a Comment

Previous post:

Next post: